Проф. Асен Балтов: При 1 500 заразени на ден мерките отново ще се затегнат

3073
Проф. Асен Балтов: При 1 500 заразени на ден мерките отново ще се затегнат
Снимка: БГНЕС

"Това крехко равновесие, което сме постигнали, благодарение на либералните мерки, ако започнат да растат случаите на COVID-19, ще се наложи отново да се затворим“. Това заяви директорът на “Пирогов" проф. Асен Балтов в "Още от деня" по БНТ. “При 1 500 заразени на ден мерките ще трябва отново да се затегнат – учениците да минат на онлайн обучение, МОЛ-овете да се затворят и т.н. В противен случай може да стане страшно за здравната система“, допълни той.

Според проф. Балтов ресторантите трябва да останат затворени до края на февруари. "Аз не знам за ресторант, който да спазва мерките", каза проф. Балтов. “Заведенията са високо рискови места, където заразяването става по-лесно. Сега системата е доста по-подготвена. Не искаме да се натовари здравната система, но сме готови", допълни той.

Проф. Балтов: На 50% ще спаднат новозаразените в рамките на 2 седмици

Смятаме, че в рамките на 2 седмици ще спаднат на 50% случаите на новозаразените. Това заяви пред БНТ директорът на "Пирогов" проф. Асен...

Директорът на “Пирогов“ обяви още, че от понеделник започва втора фаза на ваксинация в София. “Фазите не се затварят – ако някой е пропуснал своята фаза, може да се запише в следващите. Хората постепенно виждат, че няма нищо страшно в това да се ваксинираш“, категоричен беше проф. Балтов.

Той не вижда нищо притеснително във факта, че 75 на сто от поръчаните ваксини са на AstraZeneca. “Това, че сме поръчали 4,5 милиона дози от тази ваксина, няма да е пренасищане. Тя може да се съхранява при нормална температура и трайността ѝ е 30 дни. Чака се много голяма разработка след клинични изследвания на пациенти над 50 г. и това ще се добави към характеристиката на ваксината, заяви директорът на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“.

"Този месец ще бъдем залети от 100 000 ваксини, следващият месец още 100 000. Това ще ни позволи да започнем да ваксинираме втора и трета фаза. Ако някой реши по-късно да се ваксинира, няма да е проблем. Т.е. фазите не са затворени", разясни той. Проф. Балтов даде за пример Румъния, където над 117 000 души няма да могат да получат втора доза от ваксината. “Това при нас няма да се случи. Израел имат договорка с Pfizer. 135 000 души вече са ваксинирани с втора доза. Всички те имат изграден добър имунитет", разкри проф. Балтов.

"Има служители в „Пирогов“, които са си поставили втора доза от ваксината и се чувстват прекрасно. Няма нищо страшно. В един кабинет на „Пирогов“ минават по 150 пациента на ден. От личния лекар се иска да ваксинират от 10 до 20 души на ден, така че не мисля, че ще е проблем", посочи лекарят. Балтов смята, че за една година страната ни може да навакса с ваксинационния план. "В рамките на един месец 70% от персонала на „Пирогов“ е придобил имунитет. В момента, в който ваксинираме 1,5 млн. българи, картината ще е много добра. Антителата могат да намаляват, но клетъчният имунитет остава", коментира той.

Вирусолог: Пандемията приключва и до лятото ограниченията падат

Феликс Ершов - вирусолог и служител на Центъра „Гамалея“, академик на Руската академия на науките обяснява, че пандемията п...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Безплатни ваксини за коклюш за бременните у нас

Образователният министър: Класовете в карантина заради коклюша са под 100

28-годишен болен от коклюш

Колко още ще се занимаваме с коклюша? Доц. Ангел Кунчев с отговор

Днес става ясно ще обявят ли епидемия и извънредни мерки срещу коклюш

Спад в броя на новите случаи на коронавирус за денонощие

Колко струват тестовете за коклюш?

Промяна в направленията за мамография и ехография на млечна жлеза от 1 юли: Ето колко ще са валидни

Ще се обяви ли епидемия от коклюш и ще има ли строги мерки?: Говори доц. Ангел Кунчев

Коклюшът се разраства: Още една област светна в червено

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com