Ваньо Шарков: Няма да се закрива Общественият съвет към Фонда за лечение на деца

1029
Ваньо Шарков: Няма да се закрива Общественият съвет към Фонда за лечение на деца
Снимка: БГНЕС

Имал съм разговори с Обществения съвет, още тогава някой вкарваше тази идея - да бъде закрит, но никой не иска и няма намерение да го закрие, нито Фонда ще се закрие, това са пълни глупости. Искаме да подобрим дейността на фонда, възможността за подаване на заявление да става по-бързо като времеви срок и да може да не идват родителите специално до София за това. Това каза заместник-министъра на здравеопазването Ваньо Шарков.

Той добави, че предстои да бъде създаден и регистър на водещи лечебни заведения в чужбина. Целта е да се постигне прозрачност в работата на администрацията на Фонда, а не на Обществения съвет

Шарков: Прокуратурата ще се произнесе за ваксините, спекулациите трябва да спрат

Всякакви спекулации по тази тема трябва да спрат, иначе този разговор ще бъде безкраен. Прокуратурата трябва да свърши своята работа. Т...

"Аз лично нямам забележки в работата на Обществения съвет", категоричен беше Шарков пред БНТ.

Той потвърди, че има проблем в цената на медицинските изделия: "Имаше някои медицински изделия, за които беше решено, че на децата може да бъдат плащани от касата. Клапите за хидроцефалия струват между 3-6 хил. лв. Това, което заплаща касата, е до около 1500 лв - затова при децата този въпрос трябва да се решава спешно. Този въпрос съм го поставил на експертите, за да го решават, за да се види дали може касата да го поема изцяло", допълни още зам.-министърът.

По думите му разликата в цените на медицинските изделия у нас и в чужбина се дължи на това, че "успяха някои хора да изкривят пазара на медицинските изделия". Нямаме регистър на медицински изделия. Предлагането върви тотално в лечебните заведения, беше направена промяна, че пациентът от болницата може да вземе изделието, за да се избегне задкулисната интрига, но това е един процес, който не може да се случи бързо. Направихме електронен регистър за лекарства, сега предстои за мед. изделия. Шарков е на мнение, че тази възможност за оказване на натиск на цената на медикамента надолу трябва да бъде прилагана в лечебните заведения.

На въпрос това ли е основният проблем Шарков отговори: "Искаме да останем живи малко по-дълго време."

Шарков: Готови сме с разделянето на двата здравни пакета

Министерството на здравеопазването е готово с критериите за разделяне на двата здравни пакета на основен и допълнителен. Това обяви зам...

Запитан с какво е толкова опасен този бизнес, Шарков уточни, че се е пошегувал, но обясни: "Много пари са вътре."

Припомняме, че в края на април проф. Пилософ, който бе назначен за председател на Фонда за лечение на деца заяви, че "хората и представителите на различни организации, които са призвани да осигуряват дарителски кампании и т.н., изглеждат не работят достатъчно ефективно".

Пилософ оглави фонда на фона на зрелищна акция по арести на цялото му ръководство по време на заседание, но което трябваше да се вземат решения за лечението на 70 деца. След бомбастичните заявления от прокуратурата за вземани подкупи и корупция се оказа, че доказателства за това няма и задържаните бяха пуснати под гаранция, а само срещу петима от тях са повдигнати обвинения за участие в организирана престъпна група. Това, заедно със светкавичното назначение на Пилософ, породи съмнения за режисирана атака срещу предишното ръководство на фонда.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com