Вирусолог: Коронавирусът не отслабва, безсимптомните носители са проблем

11834
Вирусолог: Коронавирусът не отслабва, безсимптомните носители са проблем
Снимка: iStock

"Гледайки информационният портал аз такава тенденция не виждам и бих била по-предпазлива, казвайки, че коронавирусът отслабва, защото вече имаме 32 на апаратна вентилация, до скоро бяха 12-13." Това обяви пред БНТ доц. Любомира Николаева от Националния център по заразни и паразитни болести.

Вирусът си е вирус, един биологичен агент, патогенен за хората. Тези агенти винаги ще ни изненадват. Вирус, който познаваме от 6 месеца е реално нов. С други биологични видове на коронавируса сме запознати. Но единственият близък на новия коронавирус са SARS и MERS – най-близките роднини, които ние относително познаваме, коментира тя и добави: "Вирусите се променят, това е тяхно свойство. За да могат да оцеляват те непрекъснато се променят".

Руски учен се притеснява, че коронавирусът може да стане хроничен

Коронавирусът може да започне да живее постоянно в човешкото тяло, като херпесния вирус, заяви академикът от Руската академия на наукит...

Безсимптомното изкарване на всяка болест е много голям проблем за обществото, защото заразеният няма как да бъде спрян от обществения и трудовия живот. Вирусът няма сметка да разболее много човека, защото той ще се прибере в спалнята си и вирусът няма кого да зарази, коментира вирусологът. 

В началото, когато инфекцията беше относително концентрирана в Китай, данните бяха, че дори няма безсимптомнно носителство. Сега вече има и публикации за 70% безсимптомно носителство, подчерта вирусологът.

Един болен колко може да зарази? Зависи от това колко е болен, доколко разпространява вируса и доколко самият вирус е жизнеспособен. Липсват факти. Тези факти се събират и в Центъра в епидемиологичния отдел. Живот и здраве ще съобщят данните на база събраните доказателства, каза доцентът.

Това, което знаем за имунитета при COVID-19 e, че продължава  6 месеца. Имаме доказателства за това. Но вече има данни, че дори и на 6 месец след преболедуването се загубва доловимото ниво на антителата в тялото, подчерта доц. Николаева.

Главният епидемиолог на САЩ за коронавируса: Не контролираме ситуацията

Инфекционист №1 в САЩ предупреди в изказване през Конгреса на САЩ, че "няма да се изненада", ако новите случаи на заразени с коронавиру...

Мерките бяха непопулярни, защото ограничиха много свободи, които мислим, че са ни по право дадени. Не е така. Свободата трябва да се завоюва. И дефакто те станаха жертва на собствения си успех. Те доведоха да няма много заразени и болни, подчерта вирусологът.

Септември месец ще сме 9 месеца по–стари спрямо коронавируса, хората ще са по-мъдри. Лека полека свикнахме да не се ръкуваме. Е, ще има жертви от наша страна, да се надяваме да има по-големи жертви от страна на вируса. Хубавото е, че мерките срещу грипа и коронавируса са едни и същи,  каза на финала тя.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Новите случаи на Ковид намаляват, в 24 области няма открити заразени

Коронавирусът в България: В 20 области няма нови случаи

Чрез мобилно приложение вече научаваме в коя аптека има дадено лекарство

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com