Здравното съсловие иска лекари-специалисти в ТЕЛК-овете

38817
Здравното съсловие иска лекари-специалисти в ТЕЛК-овете
Снимка: БГНЕС

Промяна в нормативната уредба, която да позволи на лекарите-специалисти да участват в ТЕЛК-овете, без да влизат в конфликт на интереси, искат членовете на експертните лекарски комисии.

Тази идея е била обсъждана на последната среща в София в края на миналата година с представители на здравното министерство и представители на ТЕЛК, но оттогава досега нищо не е променено, коментира председателят на втори състав на ТЕЛК-Русе д-р Лиляна Тончева, предаде БГНЕС.

В Русе за изминалата година двата състава на ТЕЛК са издали 10 762 експертни решения, като през комисиите са преминали 9762 души. Средно на ден има между 20 и 30 пациенти, а често се налага да се чакат специалисти, особено невролог.

"Един от настоящите проблеми на ТЕЛК, е че в съставите работят само възрастни лекари, на пенсионна и предпенсионна възраст. За да се избягва конфликтът на интереси, колегите специалисти не желаят да си напуснат кабинетите, отделенията, където работят", обяснява д-р Тончева. В Русе например средната възраст на лекарите в ТЕЛК, които са назначени там, е 65 години. С участието на специалисти-консултанти, които са малко по-млади, тя е паднала на 63 години. "За да се реши този проблем, бе предложена идеята да се разработи алгоритъм за действие на лекарите, когато има конфликт на интереси. Добре би било тази идея да се доразвие, защото тогава съществуващите структури ще могат да работят с по-голям брой специалисти, ще бъде по-кратък периодът за изчакване на пациентите и няма да има неосвидетелствани, без да стават драстични промени в тази сфера", коментира още д-р Тончева.

Според лекарите има нужда от сериозна дискусия, тъй като идеята само един лекар да издава експертиза за нетрудоспособност крие доста рискове. "Болните, които идват в ТЕЛК, имат разнообразни заболявания, рядко има пациент със заболяване по един профил. Което означава, че специалист по един вид болести не би могъл да оцени всичките му проблеми. Как ще става това, ако няма комисия, трябва да се обмисли. Има пациенти, които не са в състояние да отидат до лекаря си, засега има организирани посещения от ТЕЛК в домовете, как ще става оценяването на такива пациенти, прегледите им в бъдеще, не е ясно. За чия сметка лекарят ще ходи до дома на пациента, с какво? Ако трябва специалистът, който диагностицира заболяванията му и ги лекува, да оцени нетрудоспособността му, няма ли това да бъде точно този конфликт на интереси, който сега се стремим да избягваме", казва д-р Тончева.

Според зам.-председателя на парламентарната комисия по здравеопазване д-р Даниела Дариткова идеята ще бъде поставена на широк обществен дебат, но така или иначе трябва да се търси система за развитие на освидетелстването и преценката на различните видове инвалидност. "Защото дефектите на сега съществуващото решение и система на ТЕЛК-ове са ясни на всички. Ние от една страна непрекъснато се срещаме с жалби на граждани, които имат затруднен достъп до ТЕЛК-ове заради огромно чакане, от друга страна пък и сме една от страните с най-голям процент хора с инвалидни пенсии. Тези два проблема трябва да намерят своето решение и затова е важно да се постави на дебат идеята за това да се промени начинът на освидетелстване", заяви д-р Дариткова. Тя бе категорична, че процедурата няма да се закрие, но структурата може да търпи развитие.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com