БАН: Първото астрономическо явление за 2018 г. е суперлуние в нощта на 1 срещу 2 януари

7656
БАН: Първото астрономическо явление за 2018 г. е суперлуние в нощта на 1 срещу 2 януари
Снимка: iStock/Guliver

Първото астрономическо явление за 2018 г. е суперлуние в нощта на 1 срещу 2 януари. Това заяви Пенчо Маркишки – физик от Института по астрономия с НАО към БАН.

„Перигеят на Луната (най-голямото ѝ сближаване със Земята през януари) ще настъпи на дата 1-ви, в 23.49 часа българско време, когато разстоянието до нашият естествен спътник ще намалее до 356 565 km спрямо земния център (геоцентрично) и 350 723 km спрямо наблюдател върху земната повърхност, намиращ се на географските координати на София (топоцентрично). Пълнолунието ще настъпи 4 часа и 35 минути след перигея – в 04:24 часа на 2 януари. В нощта на 1 срещу 2 януари Луната ще изглежда близо 8% по-голяма и 16% по-ярка спрямо случая, когато тя е на средно разстояние от Земята (на 384 403 km от нас), и около 14% по-голяма и 30% по-ярка спрямо случая, когато пълната Луна е най-отдалечена от Земята – в апогея на орбитата си, на 405 696 km“, разказа физикът.

Япония се готви да изпрати свои астронавти на Луната

Япония се надява да през следващото десетилетие да изпрати свои астронавти на Луната като част от пилотирани мисии в рамките на между...

Той уточни, че периодът време между две последователни преминавания на Луната през перигея е средно 27 денонощия, 13 часа, 18 минути и 33 секунди (27.55455 денонощия) – т. нар. аномалистичен месец, а интервалът между две едноименни лунни фази, например от пълнолуние – до пълнолуние, е 29 денонощия, 12 часа, 44 минути и 3 секунди (29.53059 денонощия) – т. нар. синодичен месец. „Разликата между продължителността на тези два типа месеци е 1.97604 денонощия и тя се натрупва във времето, като води до съвпадение на пълнолуние с перигей веднъж на около 411.8 денонощия“, подчерта Маркишки, цитиран от Фокус.

„При суперлуние с невъоръжено око не можем уверено да отчетем разликата във видимия диаметър и яркостта на Луната, тъй като няма с какво да сравним измененията в тях. Мнозина твърдят, че долавят визуално разлика, но тази им преценка е по-скоро субективна.

Следващото суперлуние с много близък перигей ще бъде на 19 февруари 2019 г.“, допълни още той. По думите му през 2018 г. месеците януари и март ще имат по 2 пълнолуния – в тяхното начало и край. В такива случаи е прието второто пълнолуние в месеца да се нарича „синя Луна“, като това няма връзка с видимият цвят на Луната. Маркишки уточни още, че второто пълнолуние за януари ще бъде на 31-ви в 15:27 часа, а пълнолунията през март ще са на дати 2-ри в 02:51 часа и на 31-ви в 15:37 часа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Тестват нова ваксина срещу рак на кожата

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com