Испанци предлагат да отглеждаме дървета от праха на близки

2709
Испанци предлагат да отглеждаме дървета от праха на близки

Испанската компания Bios Urn създаде инкубатор, който позволява от праха на починали близки да се отгледа дърво. Информацията за разработката може да се намери на сайта на проекта, пише Live Science.

Bios Incube представлява инкубатор с височина 76 сантиметра и диаметър 33 сантиметра. Работата му се осигурява от интелектуално ядро, което е снабдено с датчици за осветеност, електропроводимост, температура и влажност на почвата и въздуха.

Растенията предават стресовите спомени по наследство

Ново поколение растения, способни да отслабят последствията от измененията в околната среда, могат да бъдат създадени с помощта на по-д...

То предава данните на смартфон в реално време и следи дървото да получава достатъчно количество вода, тор, слънчева светлина, а също и за температурата на почвата. Освен това ядрото има редица режими за отглеждане на различни видове дървета.

"Това значи, че датчикът знае кога точно дървото има нужда от поливане", коментира Роджър Молине, един от създателите на инкубатора.

Във вътрешността на Bios Incube е поставена биоразлагаемата урна Bios Urn, която се състои от хартия, целулоза и въглерод. В нея се намира почвена смес, специален отсек за праха и самото дърво. След като урната се разложи, прахът се смесва с корените на дървото и с останалата почва в инкубатора.

Външните стени на Bios Incube са отделени от почвата със специален изолиран отсек с вода с обем 11,4 литра. В долната част на отсека е разположена помпа, която при необходимост осигурява подаване на вода. Според компанията средно водата е достатъчна за оросяване на растението в продължение на 20 дни.

Растенията са способни да взимат сложни решения

Нови научни доказателства сочат, че някои растения са способни да взимат по-сложни решения, отколкото хората могат да очакват от органи...

Връзката между интелектуалното ядро и смартфона се осъществява чрез Wi-Fi. Освен това ядрото може да използва получените чрез интернет данни за времето, за да определи дали растението може да се извади навън, или трябва да се прибере вътре.

През април тази година компанията е завършила събирането на средства чрез Kickstarter. Очаква се, че поръчалите инкубатори ще ги получат още през ноември тази година. Bios Incube ще се появи в продажба приблизително през март 2017 година.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com