Смученето на палеца при децата може да е полезно

9430
Смученето на палеца при децата може да е полезно
Снимка: iStock/Guliver

Някои вредни навици имат своите положителни страни. Сред тях да смученето на палеца и гризането на нокти, смятат новозеландските учени от New Zealand's Dunedin School of Medicine. Те провели изследване, чиито резултати показали, че ако едно дете си гризе ноктите или си смуче палеца – това не е чак толкова страшно.

Оказва се, че тези деца по-рядко развиват алергии.

Ген, свързан с деменцията, променя мозъка още в детството

ApoE4 е генът, който повишава риска от развитието на Алцхаймер. Според резултатите от последните изследвания мозъкът на децата с дадени...

Според специалистите гризенето на нокти и смученето на палеца може да послужат като положително на имунната система, която работи у носителите на вредните навици, по-активно, тъй като в организма попада голям брой микроби.

В проучването, продължило, няколко години са участвали над 1000 новозеландски на възраст от 5-11 години. 31% от децата признали, че често си смучат палеца или си гризат ноктите.

По-късно учените тестирала участниците за алергични реакции, когато децата станали на 13 години и по-късно, когато станали на 32 години.

На 13-годишна възраст алергия имали 45% от децата. Сред тези, които или си гризели ноктите или си смучели палеца, този процент бил по-нисък – 40%. А онези, които правели и двете страдали от алергия много по-рядко – 31%.

Какво може да сложи край на света?

Краят на света може да настъпи по три причини: изригване на супервулкан, слънчевата активност и сблъсък с астероид.  Това са най-...

Тази тенденция се запазвала и в зряла възраст. Учените коментират, че изводите относно факта, че колкото по-рано човек се запознае с мръсотията и бактериите, толкова по-малка е вероятността да развие алергия. Те не поощряват тези навици, но все пак се отбелязва, че имат положителен ефект.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com