Смъртта на китайски император е разгадана след 1500 години

6150
Смъртта на китайски император е разгадана след 1500 години
Снимка: Yan Liben / Public Domain

Юуен Йонг (543 – 578 г. от н. е.), който остава в историята като император У от Северна Джоу, е бил владетел на една от частите на Китай по време на раздробяването на страната на отделни държави. Оглавявайки своето княжество, той успява да го направи силно за няколко години и да започне обединението на китайските територии и народи. Но през 578 г., само на 36 години, императорът умира по неизвестни причини и усилията му отиват на вятъра.

ОЩЕ: Гробница на първия император на Северна Джоу е открита в Китай

В продължение на 1500 години не била известна причината за смъртта на този владетел: дали наистина е бил сериозно болен, или е бил отровен. Но наскоро китайски учени, след 9 години работа, са успели да открият причината за смъртта съобщава университетът Фудан (Китай).

Няколко години в търсене на ДНК

За да разкрият тайната, експерти от няколко университета и научни института в Китай са използвали ДНК на императора. Нейната получаване било една от основните трудности на целия проект.

„Разгадаването на тайната, чакала хиляди години, не може да бъде постигнато за един ден. Зад това стоят многократни опити. Сред археолозите от много години има поговорка: „В големите гробници не се намират човешки кости“, отбелязва университетът Фудан.

Факт е, че човешките останки, с изключение на ситуации с някои специални „консервиращи“ условия, са много податливи на гниене, особено при взаимодействие с кислород, а също така се превръщат в местообитание за много микроорганизми. Телата на У и съпругата му Ашина не били изключение.

Въпреки че гробницата им е открита през 1994 г., събирането на генетичен материал се оказало много трудно. Специална научна група била създадена за тази цел през 2015 г. и отнело няколко години, за да се изолират от костите на императора генни локуси, годни за използване.

На първия етап учените успели да се изолират около 100 000 хромозомни области. Но се оказало, че съществуващите технологии не позволяват получаване на информация от този материал. Още една година учени от няколко научни организации се занимавали с подобряване на оборудването и технологиите, с помощта на които през септември 2023 г. успели да изолират 1 милион генетични локуса – и те съдържали информация за външния вид, произхода и болестта на императора.

Експертиза 1500 години по-късно

Според публикация в списание Current Biology в генома на император У са открити 698 еднонуклеотидни мутации, 42 от които са свързани с повишен риск от заболявания като подагра, инсулт и хронична лимфоцитна левкемия.

Реконструкция на лицето на император У и негов портрет от Ян Либен

„Има две основни хипотези за причината за смъртта наимператор У: заболяване, дължащо се на отровна язва, както се посочва в официални източници за историята на династията, като „Книгата на Джоу“, или, което не е доказано, смърт в резултат на отравяне. Като се има предвид, че всичко се е случило в навечерието на кампанията срещу тюрките, вторият вариант много прилича на теория за заговор, особено като се има предвид, че няма допълнителни доказателства“, пишат авторите на статията.

В същото време, позовавайки се на същата „Книга на Джоу“, Юуен Йонг е имал няколко ярки симптома през този период: нарушение на говора, увиснали клепачи, слепота и нарушение на походката поради куцота на единия крак.

„Това може да са симптоми на инсулт. Интересното е, че въпреки че дълбочината на секвениране не е висока, един от шест рискови локуса е свързан с инсулт“, се отбелязва в статията.

Окончателните данни, получени от генетичния материал, обаче доказват друга версия. Анализирайки 33 микроелемента в проби от бедрената кост на император У, учените установили, че нивата на арсен в тялото му са значително по-високи от средните нива за обикновените хора и дворяните през същия период.

„Костите в различните части на човешкото тяло отразяват натрупването на елементи на различни етапи от живота. Бедрената кост отразява повече от 10 години метаболитни процеси, което показва, че тези елементи са се натрупали в костите за дълъг период от време, вероятно чрез храната“, отбелязват изследователите.

Версията за отравяне с арсен се съгласува и с историческите хроники: според тях през годините 575 – 578 императорът „развива проказа“ и се появяват язви по тялото му. А както знаем, хроничното излагане на арсен се характеризира с възрастови петна и кожни поражения, изменения в кръвоносните съдове на кожата, болки и отичане на крайниците.

Смъртоносни еликсири

И така, оказва се, че императорът е бил отровен? Не, казват учените, историята е много по-заплетена.

Факт е, че такъв аномален елементен състав вече им е бил известен – той е открит в останките на Гуо Сибен, благородник, живял няколко десетилетия след император У. Сравнителният анализ потвърдил сходството, но нивата на арсен все пак били по-високи в императорските останки.

„Според литературата Гуо Сибен дълго време е приемал еликсири и дори ги е получавал от императора. [В онези времена] приемането на еликсири е било духовна практика и здраво се е интегрирало в начина на живот, към който се стремял елитът. Смятало се е, че еликсирите подхранват човека и удължават живота”, обясняват учените.

ОЩЕ: Сифилисът е бил в Китай много преди експедициите на Вашку да Гама

На съвременните учени е известно, че тези „еликсири“ са представлявали неорганични съединения в различни кристални форми, които са получавани от различни минерали, изгорени при високи температури. Всъщност подобни средства все още се използват в Китай.

Класическите произведения показват, че макар съставът на еликсирите да се е различавал, типична съставка е бил например реалгар – съединение на арсен и сяра, известен още като "рубинена сяра" или "рубин от арсен". Арсенът може да се е съдържал и в други съставки.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Благодатният огън - между чудото, мистиката и вярата (ВИДЕО)

"Пътека на мъртвите" от неолита е открита в Ирландия

Колко е продължила най-кратката война в историята?

Котката на Шрьодингер обединява теорията на относителността и квантовата механика

Тестват нова ваксина срещу рак на кожата

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com