Благодатният огън - между чудото, мистиката и вярата (ВИДЕО)

6319
Благодатният огън - между чудото, мистиката и вярата (ВИДЕО)
Снимка: БГНЕС

Всяка година на Велика Събота, денят преди Великден, православните християни по целия свят трепетно очакват чудото на Благодатния огън

Вечерта преди възкресението на Спасителя, в храм "Възкресение Христово", построен точно върху Божи гроб в Йерусалим, възниква огън като стълб от синя светлина, който в първите си минути има свойството да не излъчва топлина и да не изгаря. 

От него йерусалимският патриарх запалва свещи и ги изнася пред църквата, от където вярващите го разнасят по целия свят.

Историята на Благодатния огън 

Снимка: IStock

Първите сведения за Благодатния огън датират от lV сл. Хр., когато историкът Евсевий Кесарийски описва интересно събитие в Йерусалим, случило се на Великден 162 г. Според сведенията, когато църковните надзиратели тръгнали да палят свещите и кандилата в храма, построен върху Божи гроб, за да отпразнуват възкресението на Спасителя, забеляли, че нямало масло. Тогава Свети Нарцис от Йерусалим заповядал кандилата да бъдат напълнени с вода. 

И внезапно в полунощ всички кандила и свещи в църквата се запалили. Чудото продължило да се случва всяка година и християните раздавали от него на събратята си.

Друга легенда споменава, че Благодатният огън се е появил в резултат на молитвата на Свети Григорий през 4-ти век.

Според поверието Свети Григорий се е молил на гроба на Исус Христос по време на Великденския празник и изведнъж видял ярка светлина. Тази светлина е призната за чудо и става символ на възраждането на живота и надеждата, казва о. Сергий (Храмешин). 

Според някои твърдения единственият път, когато огънят е слязъл извън пределите на храма е бил през 1579 г.

Представители на арменската църква подкупили местната градска управа да получат изключителното право да получат огъня и да честват Пасха в храма. Патриарх Софроний и православните поклонници не били допуснати нито в параклиса над Божия гроб, нито въобще в храма, а били изгонени да се молят на входа.

Въпреки че арменският патриарх прекарал целия ден в молитви, чудото не се случило. Вместо това огънят лумнал извън храма, точно пред православния патриарх.

Предизвиканите сред миряните вълнения разгневили турските власти и те постановили пасхалната церемония винаги да се води от православния патриарх, а арменският архиерей да го следва и никога да не взема пряко участие в получаването на огъня.

Церемонията по взимане на Благодатния огън 

Снимка: IStock

В ранни зори на Велика събота параклисът внимателно се проверява за запалителни средства, за да отпадне всякакво съмнение, че огънят се пали и не е божествено дело.

След проверката, вратите на църквата "Възкресение Христово" се запечатват с пита пчелен восък. В храма се допуска само главният участник в измолването на огъня, който се усамотява в параклиса, а останалите затаяват дъх в очакване на чудото. Благодатният огън слиза само при православните християни, които задължително трябва да го споделят и с другите изповедания.

В събота следобед, в навечерието на празника на Възкресението на Исус Христос, синкава светлина започва да се излъчва от каменната плоча, върху която някога е било положено тялото на Христос.

Снимки: Getty Images 

Тази плоча се нарича Камъкът на помазването. Светлината се издига нагоре, образувайки колона - огнен стълб. От този огън се палят две свещи, а от тях на свой ред стотици други.

Преди това се провежда церемония, която започва с представители на арменската църква, които отварят вратите на храма. Следва арменският патриарх, който не взема пряко участие в богослужението, но присъства на церемонията заедно с представители на други вероизповедания.

Според поверията, ако Благодатният огън не слезе от небето на Велика събота, това ще бъде последният ден на човечеството. Тогава Божият гроб ще бъде разрушен и ще настъпи Второто пришествие.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Въглеродният диоксид се увеличава 10 пъти по-бързо, отколкото през последните 50 000 г.

Психичните разстройства са в пряка връзка с насилието в детството

Товарете мозъка си, за да се предпазите от деменция

Учени установиха: Тиранозавър рекс не е бил умен колкото маймуна

Минисериал за холивудската икона Кари Грант по Epic Drama

Археолози разбраха произхода на меча „Екскалибур“ във Валенсия

Как изгрява и залязва Слънцето според плоскоземците? (ВИДЕО)

Български лекар и професор получи световно научно признание

Две бедствия за ден: Как остров преживя вулкан и тайфун едновременно

Скални рисунки в Судан разкриват историята на предците на древните египтяни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com