100 дни правителство по-късно: Кирил Петков, властта и надеждата, която все така остава

6035
100 дни правителство по-късно: Кирил Петков, властта и надеждата, която все така остава
Снимка: БГНЕС

Надеждите за по-добро управление не са приключили. Всички сме съвременници на некомпетентния начин, по който се управляваше България по време на Бойко Борисов. По-лошо трудно може да бъде. Това заяви в интервю пред Actualno.com бившият служебен министър-председател през 1997 г. и бивш кмет на София Стефан Софиянски.

По случай навършването на 100 дни от началото на управлението на правителството на четворната коалиция той обяви, че въпросът сега е какви надежди ни дават тези 100 дни от сегашната власт.

След 13 декември

На 13 декември 2021 година 99-ото редовно правителство с премиер Кирил Петков положи клетва пред Народното събрание. Справката сочи, че за едва около 3 месеца през кабинета преминаха кризи, свързани с какво ли не - COVID-19, Северна Македония, Бюджет 2022, множество протести, оставка в кабинета, спекула с цени. По този повод Софиянски коментира:

"Определено се струпа много работа пред кабинета, поради множеството занемарени проблеми, които са "замитани" дълги години под килима. Пословичен е примерът с енергетиката – секторът беше като бомба със закъснител и кризите там все още не са овладени. За съжаление, ударната работа на това правителство не довежда до резултат по отношение например и за Плана за възстановяване и устойчивост. Чрез този механизъм проблемите, било то наследени или породени сега, по-лесно ще могат да се разрешат. Трябва да мислим перспективно и рационално, а не усещам разговорите около Плана да имат такъв характер", заяви бившият премиер и допълни, че развитието ни е по-важно от злободневните теми, като съдебна реформа например.

"По отношение бюджетирането и оперативното управление на разходите все пак, си мисля, че има една добра работа на ниво ежедневие", каза той.

"Имаме един следобед време"

Няколко часа след като започна работата си като министър-председател Кирил Петков обяви: "Казваха, че имаме 100 дни, но се оказа, че имаме един следобед време за решаване на кризите". На въпрос към Стефан Софиянски дали метафорично казано този един следобед е бил достатъчен, той обяви:

"Ако продължим с метафората – надявам се да не си мислят, че е още около 14 часа, тъй като вече е около 17-18 часа следобед. Извън шегата – няма усещане за преодоляване на кризите. Моята прогноза е, че цените на горивата например ще се стабилизират поради достигането на своебразен таван. По отношение на цените на стоките и услугите обаче, проблемите може би ще се задълбочават и последствията тепърва ще ги виждаме", заяви Софиянски. Той отново наблегна на възможностите от Европейския съюз, визирайки европейските средства, които имаме от последния програмен период и които все още не са усвоени.

"Забелязвам значително по-високия професионализъм на новите министри – те са образовани и компетентни, екипни играчи, но все още нямат обща визия за стратегическия напредък на страната. Личат разногласия, които не са принципни, а са породени просто от липса на ефективна вътрешна комуникация. Примерът с обявяването на форсмажорната ситуация е подходящ в случая", коментира Софиянски.

Надеждите

Последните социологически проучвания показват, че след като през февруари одобрението и неодобрението към кабинета са били с равни дялове, то вече през март отрицателните оценки стават 56% срещу 29% положителни. Редно е да се отчете и факта, че данните са отпреди акцията по задържането на Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова от миналата седмица. По повод този спад в доверието към кабинета Стефан Софиянски коментира:

"Очаквано е с оглед по-големите надежди, които се възлагаха. За съжаление реалността не позволява толкова бързо да се случват реформите", заяви той.

Относно различните спекулации за скорошни нови избори или сформиране на ново мнозинство в рамките на сегашното Народно събрание, бившият служебен премиер сподели, че все още никой няма интерес за избори нито от страна на партиите, нито от страна на избирателите:

"Виждам нещо доста симптоматично – твърдата позиция на ДПС за защита на ГЕРБ. По тази ос силното сближаване е очевидно. Дали БСП ще предаде сегашната коалиция и ще се направи опит за обединение на опозиционните партии, не мога да прогнозирам", заяви още той.

Бивш премиер зад решетките

На въпрос относно ефектите след арестите на Борисов, Горанов и Арнаудова и дали те са в полза на управлението или не, Софиянски обяви, че по-важното е дали тези действия са необходими и полезни на обществото:

"От една страна, това беше нещо очаквано - трябваше да има реакция срещу практиките и навиците, които използваше предишната власт. Но изпълнението бих го определил като доста неочаквано. Именно затова първоначалното неодобрение от обществото, което наблюдавам, е обосновано", заяви Софиянски и допълни, че по този начин се продължава практиката на самия Борисов.

"Бойко Борисов е последният, който може да се сърди за случилото се. Бих определил поведението на ГЕРБ като смешен плач", завърши още бившият служебен министър-председател.

Интервю на Ивайло Илиев

Снимки: БГНЕС

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

Делото-шамар на Калин Стоянов срещу BIRD е безобразно: Говори Стояна Георгиева (ВИДЕО)

Ваня Григорова няма шанс за пробив без подкрепа от президента: Политологът доц. Стойчо Стойчев (ВИДЕО)

“Отговорите“: С Цветан Цветанов, Любомир Дацов и Жоро Пенчев (ВИДЕО)

Хората изгубиха вяра в изборния процес: Жоро Пенчев от ОЧИ в “Отговорите“ (ВИДЕО)

ЦИК не изпълнява Изборния кодекс в частта машинен вот: Говори член на Обществения съвет (ВИДЕО)

Ако допуснем свръхдефицит, няма да влезем в еврозоната и през 2026 г.: Любомир Дацов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

На Калин Стоянов няма да му извадят компроматни снимки, ако слуша: Цветан Цветанов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Смяната на външния министър беше направена по най-идиотския начин: Румяна Коларова за рокадите в кабинета (ВИДЕО)

Пенсии и великденски добавки за предизборна употреба: Говори финансистът Владимир Сиркаров (ВИДЕО)

Два сценария за конфликта Иран-Израел: Говори доц. Искрен Иванов (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю