Антон Пиралков от Google: За успеха подготовката и случайността трябва да се срещнат

80445
Антон Пиралков от Google: За успеха подготовката и случайността трябва да се срещнат
Снимка: личен архив

Антон Пиралков е мениджър за бизнес развитието на Google за България. Преди това е работил в различни области - телекомуникации, медии и финанси. Поговорихме с него за успеха и баланса между професионалния и личния живот.

Какво е професионалният ти път да бъде свързан със световно известен работодател като Google?

Любо Янчев: Успял е щастливият човек, който помага на обществото

Скъпи читатели, Actualno.com и Expert.bg стартират нова рубрика, в която ще ви запознаваме с млади и успели българи. Надяваме се техни...

На първо място е свързано с интересна работа. Колегите ми са много иновативни и креативни хора. Същото важи и за партньорите, с които работим. Тъй като аз отговарям за развитието на пазара в България, работя с прилична част от по-големите български агенции и компании. Те не отстъпват с нищо на фирмите във водещите икономики, дори бих казал, че са още по-изобретателни и се справят успешно в една по-трудна среда. Същевременно, макар доста сектори у нас да не се развиват толкова добре, дигиталната икономика расте.

Каква е Вашата дефиниция за успял човек?

Аз не разграничавам хората на успели и неуспели. Това е нещо относително. Много е трудно да се дефинира успех, а и всеки е успял в нещо – като родител, съпруг или съпруга, син или дъщеря, ученик или бизнесмен, като приятел или служител. Най-малко пък аз самият се възприемам като успял.

Доколко успехът се дължи на индивидуалните качества на един човек и доколко на допълнителни фактори (екип, късмет и т.н)?

Веднъж харесах един цитат: „Късметът е там, където подготовката и случайността се срещат”. Същото може би важи и за успеха. За да успееш в някакво начинание, със сигурност има нужда да се подготвиш, но и трябва и огромна доза случайност, късмет, обстоятелства. Понякога в среда, в която няма условия нещо да се случи, има много по-талантливи хора, отколкото в удобната среда. Например много талантливи учени има в нискоразвитите страни, а в по-развитите успехът понякога е въпрос на по-малко подготовка и на присъствие на по-благоприятни обстоятелства.

Светлин Наков за Actualno.com: Ние сме българският Google от гледна точка на имидж

Основното занимание на Светлин Наков е обучението на софтуерни специалисти в Софтуерната академия на „Телерик“. Той работи ...

Срещали ли сте критика за дейността си? Как един успял човек трябва да приема критиката?

Срещал съм, разбира се. Няма човек, който да не прави грешки. Към критиката трябва да се отнасяме креативно и с разум, да си извадим поука, да се вдигнем над нещата и да ги погледнем отгоре. Така когато критиката е разумна, ще извлечем полза от нея, а когато е необоснована - няма да се притесним.

Има ли в България завист към успелите хора? Усещали ли сте такава?

Може би понеже завистта ми е чужда, не съм я разпознавал у другите хора. Не мисля, че ако човек усети такова нещо, трябва да обръща внимание. Това е нормално човешко чувство, но не трябва да се съсредоточаваме върху него.

Има ли успял в световен мащаб човек, на когото се възхищавате и защо?

Любо Янчев: Успял е щастливият човек, който помага на обществото

Скъпи читатели, Actualno.com и Expert.bg стартират нова рубрика, в която ще ви запознаваме с млади и успели българи. Надяваме се техни...

Възхищавал съм се на хората, които са нетипично и необикновено мъдри, разумни. Често това не са известни хора, може да е просто някой възрастен човек. Много съм се впечатлявал от постиженията на спортистите, защото при тях се достига върхът на способностите на човешкото тяло. И много съм се възхищавал на постиженията на хората на изкуството, защото това е област, която не може да бъде анализирана, това е досег с хармонията.

Колко време е продължил най-дългият Ви работен ден?

Може би около 30 часа.

А как се постига балансът между работата и личния живот, така че нито едното да не се пренебрегва?

Като баланса във всяко друго нещо – с приоритизиране. По възможност да се обърне  внимание и на двете, но ако физически е невъзможно, да се избере по-важното. Ние сме толкова натоварени от информация, от задачи. Много често в днешно време хората биват увлечени от нетолкова важни неща. Харесвам мисълта, че когато правиш нещо или се ядосваш за нещо, трябва да се замислиш дали то ще бъде важно след 10 години. Някои от нещата няма да са важни дори утре, така че ключът наистина е в извеждането на приоритети.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю