Светлин Наков за Actualno.com: Ние сме българският Google от гледна точка на имидж

112550
Светлин Наков за Actualno.com: Ние сме българският Google от гледна точка на имидж

Основното занимание на Светлин Наков е обучението на софтуерни специалисти в Софтуерната академия на „Телерик“. Той работи в областта на разработката на софтуер от близо 20 години насам. Започва да програмира в 4-ти клас, а по-късно е състезател по програмиране и често печели награди по олимпиадите, включително международни. Като студент започва да преподава в Софийския университет, първо като асистент, а после и като основен лектор. Работи в няколко сериозни софтуерни фирми като разработчик, а по-късно и като ръководител на екипи. По-късно, заевно с колеги, създава собствена фирма за обучения на софтуерни инженери и постепенно обученията стават негово основно занимание. Той и колегите му са работили с цялата софтуерна индустрия в България. За нея сме обучили над 400 добре подготвени софтуерни инженери. Междувременно завършва PhD по компютърни науки и бива награден от Президента за принос към развитието на информационното общество и информационните технологии. През 2009 г. кариерата му на предприемач постига прекрасна сделка – купиха ни „Телерик, най-успешната българска софтуерна компания. От тогава, заедно с колегите си, изгражда и развива отдела за технологични обучения на „Телерик“, добре известната софтуерна академия. Към момента обучават над 4000 софтуерни инженери в 21 града из цяла България. Повече за него можете да научите от блог му.

 

Академия „Телерик”: бизнес или социално отговорно поведение, или двете взети заедно?

Софтуерната академия на „Телерик“ е комбинация от успешен бизнес и проявление на социална отговорност. От една страна чрез академията ние наемаме в „Телерик“ топ 5% от най-умните, най-способните и най-кадърните софтуерни инженери в България. При растеж от 150 души на година ние единствени в индустрията нямаме недостиг на кадри. От друга страна ние подпомагаме средата, за да се развиваме дългосрочно. Да даряваш качествено образование на хиляди млади хора в една от най-перспективните професии на 21 век е съвременният начин да изразиш своята корпоративна социална отговорност, да помогнеш на софтуерната индустрия да се развива, да дадеш професия и работа на хиляди младежи, да направиш България по-хубаво място за живеене. Това е кауза достойна за работодател #1 на България!

Звучи впечатляващо: 33 курса за 13 професиии и над 4000 души, които ще се възползват от безплатното обучение. Не излиза ли малко скъпо този естествен подбор на кадри?

Не мога да кажа, че е евтино, но ние се целим много високо. „Телерик“ е световен лидер в няколко индустрии, топ фирма в световен мащаб и работодател #1 за последните 5 години. Като такава, ние имаме много високи стандарти. Не можем да си позволим да наемаме посредствени програмисти, ИТ специалисти и въобще служители. За да растем с качествени кадри и да се развиваме като лидери в световен мащаб, са ни необходими най-добрите кадри. За съжаление такива почти липсват на пазара на труда и затова трябва да си ги произвеждаме.

Да бъдеш лидер не само в своите продукти, но и в обучението на една цяла индустрия, е сериозен имидж, който дава своята възвращаемост, когато се бориш да си сред най-добрите в света. Академията ни дава толкова силен брандинг, че младите хора предпочитат да останат в България и да работят в Телерик, вместо да учат в Harvard или MIT и да работят в Google или Facebook. Ние сме българският Google от гледна точка на имидж: най-предпочитаното място за работа като софтуерен инженер в България. Не случайно 5 години подред оглавяваме класацията на работодателите в България, а като пуснем обяви за работа, кандидати има.

Всичко това (имидж, брандинг, наемане на топ таланти, корпоративна социална отговорност) е нашата възвращаемост на инвестицията. Разбира се, всичко това е възможно заради топ мениджмънта, който е български и дарява толкова много за развитието на България. Моите началници, когато изкарат пари, вместо да си купят скъпа яхта или да си отворят чалготека (в типичен български бизнес стил), инвестират в образование, даряват за социални каузи и разработват иновации. Това ни прави успешни и толкова ангажирани към средата, към софтуерната индустрия, към образованието и към България – хем сме българи, хем работим на световно ниво. Чуждите компании няма да направят това в България.

Няма ли да е по-евтино и лесно да предприемете стратегия, която на Запад се прилага от десетилетия: подпомагане със стипендии на най-перспективните студенти и обвързване с трудов договор след това?

В България няма качествено образование. Всички кадърни служители (не само в ИТ индустрията) са станали кадърни въпреки университета, а не благодарение на него. Много фирми се опитват неуспешно да наемат кадри по университетите. До момента имат успех само фирми, които наемат нискоквалифицирани служители, например телефонисти за поддръжка в кол центрове.

Във високотехнологичния сектор не можеш да си намериш кадри от университета, защото нивото там е на светлинни години от съвременните технологии. Закостенялата образователна система (включително и в частните ВУЗ-ове) не може да отговори на нуждите на индустрията и няма никакво желание. Това не е само мое мнение. Това го пише в доклада на БАСКОМ (асоциацията на софтуерните фирми) и БАИТ (асоциацията на ИТ фирмите) за неадекватността на образователната система, докладва го и Световната банка. Така е и в България, така е и на много други места по света. Ако има работещо образование, стипендиите може и да работят. Когато няма, трябва да си го създадеш. Точно това направихме ние със софтуерната академия: създадохме истинско качествено образование за софтуерни инженери, адекватно на индустрията и на съвременните технологии.

Истината е, че топ талантът не се взима от университета, а се отглежда и развива. Всички фирми го правят по някакъв начин – наемат новобранци без опит и се надяват с времето те да научат професията в движение, и да започнат да вършат работа. Ние правим нещо подобно, но много по-ефективно. Започваме с новобранци, но вместо да ги наемем на трудов договор или като стажанти и да ги обучаваме на работното място, ги обучаваме в софтуерната академия около една година. През това време те преминават през над 20 изпити и проекти. При това положение не е трудно да се отсеят топ талантите, които след това директно влизат в продуктовите екипи и започват да работят.

Има ли аналог на вашата академия в родния бизнес?

Разбира се. И други фирми имат собствени академии за обучение на специалисти, макар и не с нашите мащаби. Преди години аз водих една лекция пред БАУРЧР на тема как да си отглеждаме сами кадрите. Сега съм доволен, че започнаха да се вслушват в моите съвети. Колегите от MentorMate си направиха академия за iOS разработчици, ProPeople изграждат собствена PHP академия, Datecs си правят собствен център за обучение на embedded developers, а вчера имах запитвания и от Bianor за сътрудничество по изграждане на академия за мобилни разработчици. Всичките тези високотехнологични фирми по един или друг начин вече са пробвали да работят с университетите (както и ние направихме в началото) и са разбрали, че няма да стане. Сега са тръгнали в по-разумна посока и лека полека си решават проблема с недостига на кадърни ИТ специалисти. Няма да се учудя, ако след година-две си направим клъстер на центровете за алтернативно образование в ИТ индустрията. Вече не сме само ние и това е прекрасно, защото качественото образование в ИТ сферата дърпа напред целия технологичен сектор и България като цяло.

„Телерик” бе отличена за най-добър работодател. В каква степен за това е „виновна” академията?

Не мисля, че наградата на "ТЕлерик" за работодател #` в България през 2012 г. има връзка с академията. Причината е, че изследването на AON Hewitt се прави чрез анонимни анкети сред 123 000 служители, които оценяват до каква степен са доволни от фирмата в която работят по десетки показатели. Служителите на Телерик, които работят във фирмата и които я оценяват в това изследване за най-добър работодател, не участват в софтуерната академия, така че ако академията има някакво влияние, то не е директно, а по-скоро като имидж.

Таню Бонев за Actualno.com: Няма начин Обсерваторията да се самоиздържа

В края на миналата седмица от Националната обсерватория в Рожен обявиха, че са изправени пред фалит, тъй като не им достигат 250 хиля...

Може ли да наречем Академия „Телерик” люпилня на IT-специалисти?

Определено определението „люпилнята за софтуерни инженери на България“ е много точно за това какво представлява софтуерната академия на „Телерик“. Нямаме претенции да сме люпилнята за ИТ специалистите в България, защото не обхващане всички професии от ИТ индустрията (например не произвеждаме мрежови специалисти, системни администратори, специалисти по хардуер и телеком инженери). В софтуерния бранш, обаче сме много силни. Произвеждаме повечето специалисти, от които има нужда една софтуерна фирма: програмисти, инженери по качеството (QA), специалисти по потребителски интерфейси (front-end developers), експерти по бази данни, специалисти по сървърни приложения (back-end developers), специалисти по уеб разработка, разработчици на мобилни приложения, специалисти по техническа поддръжка на софтуера и други.

В какво се състои обучението в академията?

В софтуерната академия на Телерик се обучават безплатно огромен брой ИТ специалисти в учебните си центрове в София и в цяла България, предимно софтуерни инженери. Предлагаме безплатно обучение, ориентирано към практиката – даваме професия на младите хора, които имат интерес към компютърните технологии. Това е уникална възможност – да се захванеш с програмиране от нулата и ако си сериозен и мотивиран, да се научиш да програмираш и да започнеш работа в индустрията. Вече няколко стотин души започнаха работа по придобитата професия след безплатните курсове в софтуерната академия, а от тази година увеличихме мащаба и вече работим с хиляди.

Към момента в Академията на Телерик има пет направления:

  • Софтуерна академия – подготвя млади хора (предимно студенти) за работа в „Телери“к и в други фирми чрез едногодишни интензивни обучения (два-три пъти седмично през първите 4 месеца и целодневно след това). Изучаваният учебен материал включва уеб технологии, програмиране, C# и .NET технологии, мобилни приложения, бази данни, сървърни приложение и други. Участието в програмата "софтуерна академия" е безплатно, но не всички започнали завършват, тъй като всеки месец курсистите трябва да полагат доста тежки практически изпити и някои от тях минават в онлайн форма на обучение, а други напълно се отказват. Форматът на обученията по програмата "софтуерна академия" е присъствен и като брой часове и обем на натрупаните знания надвишава университските бакалавърски програми и обхваща най-съвременните технологии с много практика. През 2013 г. очакваме да завършат около 500 души, от които около 100 да постъпят на работа в „Телерик“, а останалите – в други фирми.
  • Училищна академия по разработка на софтуер – подготвя гимназиални ученици от цялата страна за Националната олимпиада по информационни технологии (НОИТ) и ги обучава на практическа разработка на софтуерни приложения и системи със съвременните, актуални към текущата и идната година, софтуерни технологии от индустрията. Форматът на безплатните курсове за ученици е смесен: присъствен и онлайн. Курсовете се провеждат в София по 3 дни целодневно всеки месец в учебните зали на Академията на „Телерик“. Посещават се от около 200 души – ученици и учители. Изучават се всякакви съвременни технологии за разработка на софтуер: езикът за програмиране C#, средата .NET Framework, бази данни и SQL Server, ORM технологии, изграждане на уеб сайтове и уеб приложения с PHP, ASP.NET, AJAX, HTML5, JavaScript и jQuery, разработване на настолни приложения с Windows Presentation Foundation (WPF) и XAML, RIA приложения със Silverlight, Windows 8 приложения, cloud приложения, вградени системи, мобилни приложения, 3D графика, разработка на игри и други.
  • Училищна академия по алгоритми (Алго академия) – подготвя ученици и студенти за състезания и олимпиади по информатика и състезателно програмиране чрез безплатни уроци, обучения, състезания и тренировки, които се провеждат всеки месец в София. Академията по алгоритми организира тренировъчни сбирки всеки месец по 2 дни присъствено в София. На тренировките ученици и студенти се подготвят за национални и международни олимпиади, турнири и състезания по информатика като изучават сложни алгоритми и структури от данни.
  • Академия по програмиране за деца (Kids Academy) – подготвя ученици във възраст от 4-ти до 6-ти клас в основите на програмирането. Обученията се извършват в присъствена форма, локално по големите градове в цяла България. За момента с подкрепата на „Телерик“ са организирани и работят 21 школи, в които се обучават около 400 деца от цялата страна. Обученията се провеждат присъствено по градове. Изучават се основите на програмирането с езика C++, а всички участници мерят сили в онлайн състезания по програмиране, които се провеждат всеки месец от учебната година. Академията на „Телерик“ за деца е отличен старт в програмирането и информационните технологии и има за цел да запали учениците по компютрите и разработката на софтуер, след което те могат да продължат в училищната софтуерна академия или да поемат по пътя на състезателното програмиране, в което България има дългогодишни традиции.

На практика сме изградили цялостна алтернативна образователна система за софтуерни инженери, която дава на България и на софтуерната индустрия развитие чрез достъп до висококвалифицирани кадри. Образователната система на „Телерик“ обхваща цялостната подготовка на софтуерни инженери от деца (4-5 клас в училище) до гимназия (7-12 клас) и след това на университетско ниво до започване на работа по софтуерните фирми и последващо продължаващо обучение през целия живот.

Проф. Г. Атанасов за Actualno.com: Очаквам съдействие за разкриване и консервиране на двореца на хан Омуртаг

Проф. д.и.н. Георги Атанасов е директор на Археологическия музей "Дуросторум-Дръстър" при Регионален исторически музей – Силистра...

Правите Академия „Телерик” четвърта поредна година. Ще преминете ли в друг стадий в развитието на този мащабен проект?

Работим по проект за софтуерен университет. Искаме освен качествено образование, професия и работа, да добавим и диплома за висше образование. Повечето студенти искат диплома за висше. Често пъти и родителите им ги пращат за диплома. Така участниците в софтуерната академия се принуждават да учат при нас за знания и професия и паралелно в някой университет за диплома. Посещаването на университет им губи много време и затова ние лека полека разширяваме учебната програма с всички фундаментални знания от компютърните науки, за да превърнем академията в университет.

Проектът за изграждане на университет е тежък, защото имаме няколко важни изисквания, които сме си поставили и искаме да изпълним едновременно:

  • безплатно обучение
  • съвременни технологии, адекватни на индустрията
  • висококачествено образование
  • много практически опит
  • добиване на професия и започване на работа
  • диплома за висше образование

За момента сме успели да постигнем всичко без университетската диплома и търсим варианти да я добавим към безплатното качествено обучение, добиване на професия и работа, което предоставяме от години в софтуерната академия. Най-вероятно ще се кооперираме с някой съществуващ университет, който няма достатъчно студенти, за да му добавим качествено образование, а той да осигури на студентите диплома и общежитие докато не работят.

Според Българската асоциация на софтуерните компании през 2015 г. у нас ще има недостиг на 22 000 софтуерни специалисти. Преведете тази информация на икономически език – колко бързо се развива IT-бранша у нас, колко фирми работят в сферата и т.н.

В България има няколко хиляди ИТ фирми и много голяма част от тях са софтуерни. Повечето от тях страдат от недостиг на кадри и това забавя развитието им. В софтуерната индустрия в България работят около 7000-8000 софтуерни инженери, които нарастват с по 1000-1500 на година. Софтуерната индустрия към 2012 г. е изключително малка и произвежда по-малко от 1% от брутния вътрешен продукт (БВП) на България, а възможностите за растеж са огромни.

Левон Хампарцумян за Actualno.com: Арменците са успешни, защото са свикнали да работят под натиск и в лоши условия

„Арменците сме свикнали да работим под натиск и в лоши условия“, казва главният изпълнителен директор и председател на Упра...

В момента софтуерната индустрия е в пъти по-малка, отколкото са възможностите й, защото няма подготвени кадри. Надеждата ни е лека полека да увеличаваме мащаба на безплатните обучения в софтуерната академия и да подготвим голяма част от търсените 22 000 софтуерни инженери до 2015 г. По изследване на БАСКОМ, ако се произведат липсващите софтуерни специалисти, след 10 години софтуерните фирми в България може да произвежда 3,8% от БВП.

Може ли да направите една прогноза за развитието на IT-бранша в България? В каква посока ще тръгне той и какъв е потенциалът му за развите у нас?

Високотехнологичният сектор се развива бързо в целия свят. В България се развива най-вече ИТ индустрията и софтуерния бранш, защото за тях инвестициите са минимални и въпреки недостига на талант, има кадърни инженери, които все още са на добра цена спрямо развитите страни. Моята прогноза е това развитие да продължи, дори да се ускори. Образованието спира развитието на технологичния сектор на икономиката, но най-напредналите фирми вече запознаха сами да си изграждат кадрите. Това ще даде тласък на икономиката в секторите с висока добавена стойност. Не изключвам растеж и в други високотехнологични индустрии.

Направихте приложение, което бе одобрено от Google. Разкажете нещо за него. Калко струва разработването на подобно приложение и каква е възвращаемостта?

Български специалисти от „Телерик“ написаха за Google едно от приложенията за новата им операционна система Chrome OS. То е изградено с HTML5 технологиите, които се развиват много сериозно в последните няколко години. „Телерик“ е лидер в доставката на технологични платформи и инструменти за разработка за HTML5 платформата и разполага с топ специалисти в тази област на световно ниво. Колко струва не мога да знам – такава информация обикновено е конфиденциална. Знам, че на колегите не им е било много трудно, имайки предвид колко развити са нашите инструменти за HTML5 разработка и колко опитни са нашите HTML5 и JavaScript софтуерни инженери. Възвращаемостта при такива проекти е в маркетинговия ефект от сделката, а не в нейните конкретни финансови параметри. Предполагам, че точно това е била целта на проекта – да се демонстрира пред целия свят, че българския продукт Telerik Kendo UI е на световно ниво и се използва от гиганти като Google в техни иновативни продукти и платформи.

Автор: Пламен Георгиев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com