Любо Янчев: Успял е щастливият човек, който помага на обществото

160164
Любо Янчев: Успял е щастливият човек, който помага на обществото
Снимка: личен архив

Скъпи читатели, Actualno.com и Expert.bg стартират нова рубрика, в която ще ви запознаваме с млади и успели българи. Надяваме се техните постижения да ви вдъхновят и да ви накарат да преследвате собствените си цели още по-уверено!

Започваме с 18-годишния програмист Любомир Янчев. Възможно ли е човек да е успял на 18? В случая на Любо - абсолютно да. Той е създател на компютърната програма „Мелиса”(или „Модерният иконом”) – система за домашна автоматизация, с помощта на която можем да управялваме ел. уредите си като телевизори, климатици, компютри и др. чрез глас и уебинтерфейс през допълнителни устройства. За проекта миналата година Любо и партньорът му Христо Стоянов печелят националния конкурс "Млади таланти 2012” на образователното министерство. В момента Любо вече развива програмата и като свой бизнес.

Здравей, Любо! Разкажи ни малко повече за „Мелиса”.

Мелиса или „Модерният иконом“, както всъщност се казва, е система, която прави домът ви умен. До момента се налага да използвате най-различни методи, за да управлявате уредите у дома си, нали? Например – климатика управлявате с едно дистанционно, телевизора – с друго, декодера – с трето. За да пуснете ютията ви се налага да я включите в контакта ръчно, а за да пуснете печката – да натиснете бутона „Включи“.

Всъщност всички уреди у дома говорят на свой собствен език, който вие трябва да разбирате (например микровълновата ви показва колко секунди остават, печката – часове, климатикът – градуси и т.н.)

Това, което прави „Мелиса”, е да хване всички тези „езици“ и да ги преведе на един универсален, който тя може да разбира. Тя обаче разбира и вашия език – можете да ѝ говорите на английски, български, немски и т.н., а тя ще направи това, което ѝ кажете!

Каква е твоята дефиниция за успял човек?

Щастлив човек, който е успял да помогне на някого от обществото.

По колко време на ден отделяш за работата си? Колко време отне разработването на „Мелиса”?

След като започнах да развивам „Модерният иконом“ като бизнес, започнах да отделям много време на това. Не мога да пресметна колко часа отделям – това е невъзможно при стартъп. Мога само да кажа, че се радвам, че скоро ще завърша и ще имам цял ден да се занимавам с нея! : )

Срещал ли си критика за дейността си? Как, според теб, един успял човек трябва да приема критиката?

Lady Daisey и Batsauce: Музиката е приключение и щастие за нас

Тази събота Lady Daisey и Batsauce ще свирят на ON! Fest. Lady Daisey е пяла на много и различни места по света - от малки задимени кл...

Критиката е неразделима част от пътя към успеха. Важното е да знаеш чие мнение има значение и чие – не. Критика – с лопата да я ринеш покрай мен. Въпреки това си вървя като кон с капаци към целта и не позволявам на нищо да ме спре.

Има ли в България завист към успелите хора? Усещал ли си такава?

Определено не усещам завист. Може би е от възрастта, може би, „когато порасна“, ще усетя подобно нещо, но за момента го няма. Всеки трябва да опитва да бъде успешен. А не е трудно, поне по моята дефиниция за „успешен човек“. За момента срещам само пресилено възхищение от страна на приятелите и връстниците ми. Но се надявам да ги мотивирам, за да могат и те да правят нещо значимо!

Доколко успехът се дължи на индивидуалните качества на един човек и доколко на допълнителни фактори (екип, късмет и т.н)?

Съединението прави силата. В последните месеци това се превърна в мой девиз (особено покрай гражданския проект, който развивам – „Наука против скука“).

Светлин Наков за Actualno.com: Ние сме българският Google от гледна точка на имидж

Основното занимание на Светлин Наков е обучението на софтуерни специалисти в Софтуерната академия на „Телерик“. Той работи ...

Успехът в дадено начинание се дължи главно на упоритостта и неизменната вяра в идеята. Следва и екипът – без наистина свестни хора, с които ти харесва да работиш, е трудно да се направи нещо голямо и смислено. В това число включвам и партньорите – например за социалния проект, по който работя в момента, е много важно да установим партньорства с ключови организации, за да може след това директорите на училищата да ни имат доверие, за да ни пуснат в училищата им, за да отмъкнем няколко класа в актовата зала и да ги запалим по някоя природна или приложна научна област!

Има ли успял в световен мащаб човек, на когото се възхищаваш и защо?

Имам невероятно много против кумирите – не се стремя да бъда като някого. Смятам, че всеки трябва да търси своя собствен път в живота, не да гледа да стъпи на някоя чужда пътечка. Въпреки това, има хора, към които гледам с възхищение (но определено не искам да съм като тях). Един от „избраните“ е Никола Тесла, тъй като е изпреварил времето, в което е живял. И въпреки всичките „подсечки“, които други известни учени са му правили, той не е спирал да се занимава с наука. Ето това е то – решителност, вяра и упоритост!

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю