Д-р Дейвид Еванс: АУБ е институция, чиято основна мисия е да запази младите образовани хора в България!

9015
Д-р Дейвид Еванс: АУБ е институция, чиято основна мисия е да запази младите образовани хора в България!
Снимка: АУБ

Президентът на Американския университет в България Дейвид Еванс в първото си местно интервю. Д-р Еванс говори пред Югозапад Днес за инициативите по случай 30-годишнината на университета, впечатленията си от Благоевград и любовта си към България, където смята да остане.

Тази година е специална за Американския университет- празнувате 30-годишнината от създаването на университета. Какви инициативи сте подготвили?

Има много събития и инициативи около 30-годишнината на АУБ. Всичко ще стартира в началото на септември, когато започват класовете ни. Тогава се очаква да ни посети и един много специален гост, когото още не можем да обявим. Това ще е голямо събитие и се надяваме всичко да мине перфектно. По-късно през септември ще се случи дългоочакваната среща на завършилите университета. Надявам се, че ситуацията с ковид няма да попречи на тази среща. Подготвяме и академична конференция в началото на пролетта. През април пък замисляме голямо гала събитие, на което отново очакваме специални гости.

Американският университет е безспорно най-престижното висше училище у нас. Кое ви отличава от всички останали?

Знаете ли, ние не само обучаваме млади хора, ние се опитваме да създадем активно гражданско общество. Една от нашите амбиции ни, например, е да създадем Център за демократично гражданство. Когато университетът беше създаден през 1991-а, целта беше не само да внесем американски тип образование в България, но и да подготвим млади хора за демократичното общество след промените през 1990-а. Докато продължаваме да го правим обаче, искаме да се фокусираме и върху първоначалната си мисия да промотираме идеите за свободно и демократично управление, свобода на изразяването и др. Мисията ни е този Център за демократично гражданство да разпространява тези така важни за демокрацията цели. Ще ви дам пример със Централния европейски университет в Унгария, който беше създаден от Джордж Сорос в ранните 90-те. Орбан ги изгони от Унгария и в момента те се намират във Виена. Но виждате ли, това беше грешка- университетът в Унгария беше студентски център и извор на културен живот, който беше отнет на унгарците поради политически причини. Ние смятаме, че образованието е основен житейски приоритет и точно затова искаме да създадем Центъра за демократично гражданство. АУБ не е само университет за американците, но и за българите, за всички останали държави и граждани от различни националности, които искат качествено образование.

Казвате, че една от мисията на АУБ е да запази младите хора в България. Как ще се случи това?

Студентите, които завършват университета ни са изключителни талантливи хора. Те наистина искат да работят за изграждане на местната гражданска общност. Един от големите ни партньори в тази мисия е фондацията „Америка за България“. Ние заедно искаме да помогнем на обществеността в България и наистина работим по това как да запазим младите хора в страната и да засилим туризма. Една от нашите последни инициативи е партньорството ни с РИМ-Благоевград- наши студенти ще работят с музея, за да преведат на английски информация за по-важните експонати, които се пазят в музея. Това ще осигури достъп на повече англоезични туристи, но и ще го „отвори“ за посетители от Европа. Това е първата стъпка от нашата мисия да работим повече за обществеността в Благоевград. Подписали и сме и споразумение за сътрудничество с Югозападния университет „Неофит Рилски“. За нас връзките с благоевградската общественост са от изключителна важност. АУБ ще продължава да допринася за развитието на българското гражданско общество. През годините се превърнахме в ценна институция и нашата мисия е да подпомогнем животът и благополучието на българите.

Вече две години живеете в Благоевград. Как изглежда Благоевград през погледа на един американец?

Знаете ли, гледам на Благоевград като на един наистина уникален град. Цялото ми преживяване в България е свързано с Благоевград. Това е град, в който наистина има всичко- добро географско положение, намира се на единственият важен път между Гърция и Румъния, близо е до София и Солун. Когато за пръв път посетих града се удивих от красотата му! Тук има страхотни предпоставки за туризъм. Планините, възможностите за ски, хубавите паркове в града- да, те може да са повече, но поне място за паркове има. Хората са сърдечни, тук има живот! От две години живея тук, но ми прави впечатление, че като че ли хората не осъзнават благата на града. Благоевград наистина има огромен потенциал. Мисля, че едно от най-важните неща за града и за страната са запазването на младите хора и енергията им. Страната има нужда от интелигентни и амбициозни хора с добро образование, които искат да променят бъдещето си. Надяваме се да си сътрудничим с Общината, за да направим животът в Благоевград още по-добър. Имаме идеи и инициативи и наистина държим на доброто бъдеще на България. То започва с образованието. Ние ще продължаваме да осигуряваме бъдеще!

Колко студенти избраха Американския университет тази година?

Тази година имаме 13 американски студенти, които е една от най-високите бройки в историята на университета. Това наистина е успех за нас. Една от целите ни е да направим България по-позната за американците и все повече студенти от САЩ да предпочетат да се образоват при нас в България. Като цяло в Американския университет ще имаме около 250 нови студента тази година. Мнозинството от тях са от България, Албания, Украйна, Русия, Казахстан, Монголия, Грузия. Имаме също така и студенти от Сърбия и Северна Македония. Нямаме много студенти от Европейския съюз, но много от завършващите университета искат да останат тук, но им е трудно, защото административно държавата трябва да прави повече за запазването на потенциала им тук. Иска ми се да видя целия потенциал на нашите студенти, разгърнат в България. Вярвам, че все повече от тях ще изберат да работят и променят страната към по-добро!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

Скритите и явните руски послания след "победата" на Путин: Анализ на Елена Поптодорова (ВИДЕО)

Може би ДПС е повлияло на преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ: Социологът Яница Петкова в "Студио Actualno" (ВИДЕО)

“Отговорите“: С архимандрит Никанор, доц. Наталия Киселова и Цветомир Петров (ВИДЕО)

Има ли риск за България заради мигрантите: Говори Тихомир Безлов (ВИДЕО)

Сигурността и бюджетът на София - какво предстои: Цветомир Петров в "Отговорите" (ВИДЕО)

Ще получат ли ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ още време за преговори: Доц. Наталия Киселова в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Масите срещу елита - защо приличаме на племена, а не на общност: Социалният философ Николай Ценков (ВИДЕО)

Как Кремъл корумпира цяла Европа и "Турски поток" се оказа руски? Говори Руслан Стефанов (ВИДЕО)

Новите правила за саниране: Енергиен експерт обяснява как точно ще спестяваме (ВИДЕО)

Възможно ли е друго управленско мнозинство? Говори политологът д-р Ирена Тодорова (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю