Даниела Дариткова: МЗ ще каже, ако иска, кои инфекции са за задължително болнично лечение

17211
Даниела Дариткова: МЗ ще каже, ако иска, кои инфекции са за задължително болнично лечение
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

с 10 гласа "за" и 5 "въздържал се" здравната комисия на парламента одобри предлаганите от председателя на комисията д-р Даниела Дариткова промени в Закона за здравето, най-спорните от които предвиждат да отпадне задължителното болнично лечение на най-опасните заразни болести, сред които освен COVID-19 са и холера, чума, коремен тиф, полиомиелит и др.

Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

"Това ще се възприеме в обществото като абдикация на държавата от изпълнението на ангажиментите си да реализира лечение на граждани, които имат нужда от такова", предупреди преди гласуването д-р Джевджет Чакъров, визирайки предлаганата поправка в чл. 61 от закона. Вносителят д-р Дариткова апелира законопроектът да бъде подкрепен и увери, че между първо и второ четене текстовете ще бъдат прецизирани. Ето какво поясни след заседанието д-р Дариткова пред Actualno.com:

Г-жо Дариткова, как смятате да ревизирате предложената от Вас промяна в чл. 61 от Закона за здравето, с която отпада задължителното болнично лечение за най-опасните заразни болести?

Текстът на чл. 61 в Закона за здравето е внесен и гласуван в 2004 г. и оттогава не е променян. В него са включени особено опасни инфекции, някои от които вече даже са изкоренени като вариолата, примерно. Когато се наложи да променяме този текст, за да запишем текстовете за задължителна изолация през месец март за COVID-19, ние го вписахме заедно с особено опасните инфекции и тогава въведохме съюза "и/или", за да може да се прецизира, че не винаги, когато имаме изолация, се налага и задължително болнично лечение. Това създаде двусмислие при преценката и затова сега предложих задължителното болнично лечение да отпадне. Смятам, че може да се прецизира текста между първо и второ четене, защото съм убедена, че за COVID-19 не се налага задължително болнично лечение, а само задължителна изолация. 

Въпрос към Дариткова от Фейсбук: Защо държавата се задължава да те карантинира, но не и лекува?

"Д-р (малко спорно колко заслужава тази титла) Дариткова, внася законопроект за отпадане на думите "лечение" и "болнично лечение" за ре...

Очаквам мнение от страна на Министерството на здравеопазването и експертите да кажат за кои особено опасни инфекции от другите се налага задължително болнично лечение, за да може да прецизираме изолацията и задължителното болнично лечение дали вървят съвместно, за кои особено опасни инфекции и да остане изключението за COVID, защото за COVID категорично стана ясно, че не се налага задължително болнично лечение, а лечението и карантината могат да се провеждат и в други условия.

Ако се приеме текста в сегашния му вид и някой заболее от чума или полиеомиелит, например, как ще се лекува вкъщи?

Законопроектът е на първо четене. Не можем да коментираме нещо, което не е прието. Аз казвам, че текстът между първо и второ четене ще бъде прецизиран. Сигурна съм че пациенти с такива тежки заболявания няма да останат в домашни условия.

Беше обърнато внимание в дебата в комисията, че не е указано къде ще се провежда изолацията, ще има ли прецизиране и на тези текстове?

В никакъв случай законът не може да сочи такива неща. Мястото на изолацията никога не е обект на трактовка на закона. Категорично не е задължително да е в болница заболелият. Представяте ли си хиляди в момента да бъдат в болница?

ГЕРБ предлагат: Под карантина с есемес, контактните задължени да се тестват

Уведомяването за поставяне в изолация или под карантина заради Covid-19 и други заразни болести да може да става по телефона или чрез е...

Кога очаквате здравното министерство да уточни списъка от болести, за които трябва да остане задължителното болнично лечение?

Не мога да поставям срокове на министерството. Не мога да им налагам.

А ако ги изпреварите?

Ако искат ще ни дадат, ако не искат - няма да ни дадат. Но се надявам, все пак, да подпомогнат прецизирането на текстовете от Министерството на здравеопазването и здравен контрол.

Интервю на Ива Иванова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Йорданов: Когато обвинят някого за престъпник, трябва да се дадат конкретни данни

Прокуратурата потвърди: Живко Коцев е привлечен като обвиняем

Веселин Вучков: Поведението на Коцев нанесе тежки поражения върху МВР

Главчев призова президента да подпише указа за Даниел Митов

Костадинов с предизборен дъх: България говорила с Украйна да ѝ дава ракети и танкове

Правна комисия реши как ще работи парламентът в кампанията

Президентът обяви, че не иска Даниел Митов за външен министър (ВИДЕО)

Доц. Киселова: Не може да се иска вот на недоверие на служебен кабинет

Кирил Петков: Обмисляме дали да поискаме оставката на Росен Желязков (ВИДЕО)

"Съдебен тормоз": Искат оставката на Калин Стоянов за заведено дело шамар срещу журналисти

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика