Кметът на Сливен Стефан Радев: Проблеми винаги ще има, въпросът е да се движим в правилна посока

6090
Кметът на Сливен Стефан Радев: Проблеми винаги ще има, въпросът е да се движим в правилна посока
Снимка: Община Сливен

Стефан Радев е кмет на община Сливен от 2015 г. Той е завършил Икономическия университет във Варна със специалност „Икономика и управление на индустрията. Има магистърска степен по счетоводство и контрол от УНСС – София. Повече от 10 години е бил изпълнителен и финансов директор на голяма компания. Работил е и като одитор. Вижте интервюто на Actualno.com с г-н Радев по актуални въпроси!

Г-н Радев, при встъпването си в длъжност сварихте общината с огромни дългове, практически във фалит. Каква част от тях успяхте да погасите?

Наистина е така. Финансовото състояние на общината беше не само тежко, но бяхме на първо място от всичките 265 общини в България по размер на просрочените задължения. Към края на 2015 г. те бяха над 27 милиона лева. Към 30 септември 2017 г. вече са около 7 милиона. Амбицията ни е до две години да нямаме просрочени задължения, да си плащаме всичко в срок.

Чрез какви механизми сте стопили просрочията?

Две са основните направления, в които работихме. Едното е облигационна емисия за 25 млн. лв.. С 10 млн. лв. от тях рефинансирахме банкови задължения, които бях под угроза да ги обявят за предсрочно изискуеми, при лихва два пъти по-висока, от която сега плащаме. Лихвата по облигационния кредит е 2,5%, с 15 години срок на погасяване, без специално обезпечение. С останалата част от емисията погасихме просрочени задължения по доставки. Изпълняваме и оздравителна програма. От Министерство на финансите получихме 5 милиона безлихвен заем за разплащане на просрочени задължения срещу определени стъпки, които трябва да направим в управлението. Но трябва да отбележа, че ние оздравителна програма си бяхме започнали по-рано.

Сливен е обект на финансов мониторинг от страна на МФ. По колко от шестте показателя бяхте извън норма и сега какво е положението?

Най-тежките за община Сливен са краткосрочните задължения – както казах над 27 млн. лв., общият размер на задълженията - над 63 млн. лв., и поети ангажименти по договори за над 100 млн. лв. Към момента не сме влезли в норма, но размерът на поетите ангажименти вече е по-малко от 30 млн. лв. Просрочените задължения са намалени около три пъти. Намаляваме и общия размер на задлъжнялостта - с 12 млн. лв. за две години. И по трите проблемни показателя работим усилено и се надявам към края на 2019 г., когато изтича плана, да не попадаме сред общините във финансово оздравяване.

По злополучния ВиК-проект е наложен запор на общината за 4,5 млн. лв. Възможно ли е тези средства да бъдат спасени?

В момента сме предприели действия за това МОСВ да докаже претенциите си, защото този проект един път вече е плащан от община Сливен на изпълнителя. Вярно, че е изключително проблемен още от преди един мандат - първият етап на водния цикъл. Аз съм заявил, че ще направим всичко възможно сливналии да не плащаме отново и отново за този проект. Ние всъщност имахме проблеми и с втория етап на водния цикъл, изпълняван от предишното ръководство. Имахме писмо от МОСВ да върнем 21 млн. лв. Но за щастие, тогава все още можеше да се реагира и с помощта на МРРБ и 1,5 млн. лв., който ни отпуснаха, успяхме да въведем в експлоатация целия втори етап на водния цикъл и да не дължим 21 милиона.

А тези 4,5 млн. са за първия етап на проекта, така ли?

Да, за първия етап от 2008 г.

Кои дейности страдат от запора?

За момента нищо не е пострадало. Ние сме в ситуация с възбранени имоти и запорирани сметки от първия ден, в който сме на власт. И досега с моя екип не сме допуснали това да се отрази на който и да е сектор. Надявам се и този път да не го усети никой.

Нали обикновено местните дейности страдат, понеже се обезпечават от местни приходи?

Така е, но много важно беше това финансово преструктуриране през тези две години. Хората много не го виждат като ефект. Но за да продължи да работи общината и да не се отразява на никоя от местните дейности и на заплатите на хората, именно тази работа дава резултат. Това е много сериозно изпитание.

1000 водомера месечно ще бъдат монтирани в Сливенско

1000 водомера месечно ще бъдат монтирани в Сливенско. Инициативата на „ВиК“ – Сливен за работа с потребителите от ром...

Как се стигна до присъда общината да плаща 2,6 лв. лихви по стари договори за зимна поддръжка?

Не само тези, и други дела има спечелени срещу общината. Ние платихме всички главници. Първата ни работа беше да разплатим по капиталовата програма всички главници, включително и с облигационната емисия. Това е само показател за това като не си плащаш навреме, колко тежки са наказателните лихви. Това сега са лихви за лошо управление.

Обжалваеми ли са?

Не. Въпросът е съдебно решен. Няма какво да се прави, освен да се плаща. Търсим споразумение с фирмите поне за разсрочено плащане.

На фона на информацията, с която разполагате откак сте кмет, преди встъпването Ви в длъжност каква част от истинското положение Ви беше известна?

В община Сливен заработи система за управление на клиентски опашки

От началото на 2018 г. в Центъра за административно обслужване към Община Сливен вече работи система за управление на клиентски опашки,...

Много малка част. МФ въведе доста строен механизъм за следене и докладване на резултатите на общините, но едва в края на 2015 г. Тоест, съвпадна с влизането ни в управлението. Дотогава нямаше подробна информация за състоянието на общините. Знаехме, че е тежко, но не знаехме мащабите. Знаехме, че има висящи дела за над 15 млн. лв. Знаехме банковите заеми. Това, което не знаехме, е размерът на просрочените задължения. Защото не общият размер на дълга е голямата опасност. Ако можеш да ги обслужваш, не е проблем. Истинската опасност са просрочените задължения. А ние нямахме никаква информация тогава.

Втора година като кмет на толкова разпиляна община, не се ли отчайвате вече?

Изобщо не се отчайвам. Приемам го като огромно предизвикателство. Когато един или друг от моя екип започне да се отчайва аз това казвам - че проблеми винаги ще има, въпросът е да се движим в правилна посока. С всеки ден да сме по-добре поне малко от вчера, утре да сме по-добре от днес и посоката да е правилна. Иска ми се общината да може да се намесва решително във всички сфери - инфраструктура, образование, социални услуги, култура. Не сме толкова силни, колкото ми се иска, но със сигурност сме по-силни отпреди две години.

И въпреки всичко, все пак имате и постижения. По кои проекти са те?

Тези две години подготвяхме големите проекти, които ще изпълняваме тази и следващата година. Имаме за саниране 50 жилищни блока. Сключени са първите договори за строителство. 13 одобрени европейски проекта имаме за 37 млн. лв. По програма "Региони в растеж" проектът ни е за 26 млн. лв. От тях половината е за интегриран градски транспорт. Очакваме февруари и март месец да дойдат нови 27 автобуса. Предстои да направим 10 км велоалеи, да ремонтираме 143 спирки, да направим нови 16. Транспортът ще придобие изцяло ново лице. Три големи инфраструктурни проекта предстои да изпълни . Един от тях е ново кръстовище на "Розова градина".

Нови 27 автобуса за градския транспорт в Сливен

Нови 27 автобуса ще обслужват линиите на градския транспорт в Сливен от пролетта. Това съобщи заместник-кметът Стоян Марков, предаде &b...

Сливналии много добре знаят за проблема със събирането на много улици на един мост. Предвиждаме да изградим втори мост и кръгово движение. Отваряне на улица "Раковски" - един проблем може би от моето детство. Предстои сключване на договор с изпълнител. Малко преди Нова година правителството ни отпусна и 1,8 млн. лв. за реконструкцията на бул. "Хаджи Димитър" - централен булевард на Сливен. И мисля, че с тези три обекта к движението в централната градска част ще придобие съвсем друг вид. 4 детски градини предстои да реновираме изцяло по програмата "Региони в растеж". Благоустрояваме в момента поречието на река Асеновска, също и кв. "Република". Нов живот ще вдъхнем на две училища "Хаджи Димитър" и "Антон Иванов", които от години стоят затворени - със социални услуги, които ще се реализират там. Очертават се две години на бурно строителство в града и трудът ни за предходните две да даде плодове. Проектите ни са за около 40 милиона лева.

Направихте първата трудова борса на открито. Намеренията Ви оправдават ли се?

Много голям проблем е разминаването, което искахме да адресираме до хората и фирмите. От една страна се говори, че няма достатъчно работа. От друга - фирмите поставят въпроса за липса на работна сила, че това е спирачка за растеж и развитие. Искахме да срещнем двете страни в процеса, да видим къде се къса нишката. Очевидно има очаквания от хората за по-високи възнаграждения и мисля, че фирмите все по-ясно разбират и започват да реагират на очакването. Идеята е да задържим повече хора тук. Икономиката е отворена, всеки може да отиде в Германия, Италия, където желае. Ако искаме да имаме конкурентно производство и услуги, освен добри условия за живот, трябва да предлагаме и конкурентни доходи на хората. Да имат избор, а не по принуда да вземат решения.

Каква община искате да е Сливен в края на мандата Ви?

Иска ми се да върнем самочувствието на сливналии. От Сливен е проходила индустрията на България в началото на 20 век. Най-много ще се радвам да усещам гордостта на сливналии от техния град. Да създаваме заедно с инвеститорите все по-добри условия на живот.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СЛИВЕН:

11 арестувани след спецакция в Сливенско

Държавна помощ за болницата в Котел: Правителството трябва да реши

Полицаи спасиха удавник в Сливен

Свещеници от Сливен излизат на протест: Несъгласни са със Светия синод

След дълго ходене по мъките: Върнаха шофьорската книжка на оправданата за дрифтиране в двора на КАТ

Издирват 18-годишно момиче от Сливен (СНИМКА)

Наказание за диспечера, отказал линейка на жена в Сливен

Отказаха й линейка: Жена почина в такси напът за болницата

"Спукаха му главата": 8-годишно дете е пребито, докато си купува вафли в село Градец

Сливен се сбогува с митрополит Йоаникий

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com