Кметът на Созопол: Стига с тази антиреклама на Черноморието ни, плажовете ни са страхотни, водата е чиста!

10898
Кметът на Созопол: Стига с тази антиреклама на Черноморието ни, плажовете ни са страхотни, водата е чиста!
Снимка: община Созопол

Тихомир Янакиев е кмет на община Созопол от 2019 г. Завършил е „Маркетинг и мениджмънт“ в Икономически Университет – Варна, и магистратура по „Стопанско управление“ в университета „Проф. д-р Асен Златаров“ - Бургас. Преди да стане кмет е бил ръководител в банка.

Actualno.com го потърси за интервю, в което да разкаже за проблемите в община Созопол и как ги решава.

Г-н Янакиев, много емоционално публично обсъждане сте провели за автогарата преди дни. Има ли шанс тя да се построи все пак?

От Министерството на културата, в частност Националния институт за недвижимите паметници на културното наследство (НИНКН), постъпиха некоректно спрямо община Созопол, размотавайки ни почти 2 години. През този период бяхме осигурили частично финансиране, но се наложи да го пренасочим за други проекти. При всички положения, одобри ли се проектът, гарантирам пред моите съграждани, че ще съумея да намеря финансиране и да го изпълним.

Те какво искат от вас, какво не е наред?

Ще бъда изключително прям. Последният разговор, който проведох лице в лице с арх. Петър Петров (директор на НИНКН – б. р.) и с част от неговите колеги, вкл. с господина, който участваше в общественото обсъждане, беше в кабинета на служебния министър Велислав Минеков. Тогава им зададох същия въпрос: "Какво не е наред?". На мен ми се изтъкнаха няколко довода. Като изключим чисто техническите, с които ние сме се съобразили -  бяха намалени обемите на самата сграда. Започна се с това: "Харесва ли ви този проект чисто визуално?". Стоях и гледах, казах: "Красотата е много субективно понятие. Вие се харесвате на вашата жена, аз - на моята. Аз обаче на вашата мога да не се харесам, нито вие на моята". Не бива да мерим проектите по красота. Те се мерят по законосъобразност. Ако приемем, че те са много силно загрижени за общината, е важна целесъобразността на проекта. Изтъкнаха доводи, че не била красива, че била в стар градски стил, който кореспондирал с ЖП-гарите във Варна и Бургас. Аз ги питах: "Не ви ли харесват?". Казаха ми: "Направете нещо по-модерно". И ги питам: "Това, което направиха на 20 метра от нас - магазин за хранителни стоки и магазин за дрехи, харесват ли ви, че сте одобрили за 40 дни? То кореспондира ли със Стария град на Созопол?. Би трябвало да е в ансамбъл със Стария град. Модернистични сгради всеки архитект може да проектира и няма да има нужда вие да го одобрявате“. Да, новият обект е страхотен. И аз ходя да пазарувам там, но, да бъдем честни, той не кореспондира с архитектурата на Стария град.

Нали има правило, че за красота не се спори?

Именно, аз точно това им казах: "Дайте да видим законно ли е или не? Кое е незаконно в нашия обект, моля кажете?". Лично мен ме обижда двойният аршин, който се прилага. Има съществена разлика между тези две понятия - "археологическо наблюдение" и "археологически разкопки". Тя се изразява не само в пари, а и във време. Археологическото наблюдение върви успоредно със строителството. И ако се открие нещо интересно, строителството спира. Докато археологическите разкопки са процес, предшестващ строителството. Това искат да ни накарат да направим. От тях зависи колко време ще ни мотаят с разкопки и за колко време ще освободят терена. Може да продължи с години.

От частния обект изискано ли е същото?

Не. За частния обект, който е на 20 метра от нас, от другата страна на улицата, е изискано археологическо наблюдение, а не археологически разкопки. От нас изискват обратното. Да, аз може да не съм им симпатичен. Може да си мислят, че на мен ще навредят с тези хватки, но те не вредят на кмета Тихомир Янакиев, а на жителите и гостите на град Созопол.

Съдейки по участието на толкова хора в обсъждането, значи, че има сериозен интерес към темата?

Така е. Имаше и друго мнение, различно от това на останалите - че автогарата трябва да е там, където бившият кмет искаше да я прави, в кв. "Мисаря". Ще отбележа, че там имаме парцел, отреден за автогара, който е доста далеч и от Стария, и от Новия град. Той е некомуникативен инфраструктурно. Ако няма съпътстваща връзка към околовръстния път на Созопол и се направи там автогара, целият автомобилен трафик трябва да се вкара през ул. "Одеса" в Новия град. Всички мои съграждани знаят, че това е невъзможно, защото улицата през лятото ще стане непроходима. Това е пълен абсурд. Разбирам желанието да се покаже алтернативност само и само да не са на едно мнение с нас, но такъв е животът. Факт е, че по-голямата част от хората смятат, че автогарата трябва да е в началото на града.

Колко голяма ще е тя?

От малък тип е, около 300-400 кв. м РЗП, кокетна и красива. Ще се ползва от всички. Ако направим автогара в "Мисаря", трябва моментално да мислим за вътрешен транспорт. А сега това за община Созопол е невъзможно - нямаме нито финансова, нито проектна възможност. Един ден, живот и здраве, ако аз съм кмет, там ще направим голям транспортен хъб. Сега правим постъпки да вържем квартала с околовръстния път на Созопол. Тогава ще можем да направим нова, голяма автогара, но ще имаме и вътрешен транспорт, който да обира хората от целия град. Но това „тогава“, според мен е поне след 5-6 години. И ако тези хубостници бяха одобрили проекта преди около 2 г., автогарата щеше да е функционираща. Ние не събираме абсолютно никакви такси, а изчисленията сочат, че според автомобилния трафик пропускаме около 300 000 лв. приходи, които вървят успоредно с тази автогара. Защо я саботират!?  

Стартирахте труден мандат – с огромни дългове, какво е финансовото състояние на общината сега?

Към настоящия момент редовният дълг е под 18 млн. лв. Казвам "редовен дълг", защото когато аз станах кмет, имахме около 27 млн. брутен дълг. Редовен от него беше 22 млн. лв., а останалите бяха просрочия, които трябваше да се плащат веднага, вчера. Общината стои сравнително стабилно. Изключително много кризи - Ковид, енергийна криза с цените на горивата и тока. Давам пример - сметката през декември 2020 г. е била 50 000 лв. за ток, а през декември 2021-ва беше 250 000 лв., а се плаща от собствените приходи. След това възникна политическата криза. Тя донесе изключително много вреди за общините. През мандата – до 2023 г. не бяха отворени европейски програми. Тепърва ги отварят, а програмният период е 2021-2027 г.  - изключително голям пропуск за България, за всяка община. Аз я наричам криза с европейските средства, щом не можеш да ползваш европейски средства. Кадри се сменят непрекъснато. Тръгнеш да работиш с някой, те махнали директор на дирекция, зам.-министър. Ситуацията в момента - зам.-министрите са шефове на тези комисии, които разглеждат и одобряват проектите, а няма зам.-министри. Комисиите са обезглавени, не функционират. На срещата на НСОРБ и президентът Румен Радев каза, че това е бил най-трудният мандат в новата история на България с всички кризи. Ние преведохме по някакъв начин общината през тях без нашите съграждани да усетят кой знае какви турбуленции. Не трупаме нови дългове, изплащаме старите, не продаваме земеделска земя, с малки изключения. Нямаме ликвидиране на имущество с темповете отпреди години. Не увеличаваме данъците и таксите и, успоредно с това, съумяваме да понаправим нещо.

Хората очакват от всеки кмет инвестиции в инфраструктура, при тази задлъжнялост успяхте ли?

Абсолютно. И продължаваме. Аз обещах две основни неща. Първо, всеки да може да каже какво мисли спокойно, свободно, без страх от този, който е на власт. Това е факт. Влезте във фейсбук и ще видите колко групи съдържат в името си Созопол. Всякакви проблеми се коментират, всякакви неща се пишат - къде верни, къде неверни. Но има плурализъм, свобода на мненията. Това е в основата на демокрацията. Не се пиша на голям демократ, но подсъзнателно усещам, че за да се движим напред, всеки трябва да е свободен да мисли и говори спокойно. Второто, което бях обещал, е да сложа общината на стабилна финансова основа. Тя е като къща. Финансите на общината са нейните основи. Каквито и проекти да правите, ще ги реализирате, ще плащате и няма да загубите легитимност, както при предишното управление. Направиха стадион за 16 млн. лв. от собствени приходи, а хората бяха подлъгани, че са европейски. И какво от това, като е направен с дългове, които сега изплащаме. Кредитът към банките беше 22 млн. лв., с платени само около 100 000 лева към октомври 2019-та от цялата главница. За сравнение втора година плащаме по 2,1 млн. лв. Теглеха кредити, за да направят нещо, биха се в гърдите, а сега ние плащаме сметките. Аз не желая общината да функционира по този начин.

Летният туристически сезон като какъв се очертава?

Не мога да кажа. Всички заявки в началото бяха за силен сезон, но честно казано последните 10-15 дена не ми харесват. По-слабо е от миналата и по-миналата година.

Заради времето ли?

Отчасти. Водата едва от седмица е прехвърлила 20 градуса. Но на нас врагове не ни трябват, когато си имаме медии, пишещи по подобен начин за българското Черноморие - за апокалипсиса, който предстои с взривяването на язовир в Украйна. Видите ли как ще се замърси водата! Няма такова нещо. Плажовете ни са страхотни, подразделение на БАН следи за качеството на морската вода и няма данни за отклонения. Времето вече е топло и слънчево – има всички предпоставки за страхотна ваканция. Не са увеличавани цени. Нека се говори позитивно. Много хора си вадят хляба тук - трудолюбиви и съвестни, които като четат, че са алчни търговци или ресторантьори. Не е честно. Трябва да се гледа обективно, да си пазим родния бизнес. Да се стремим заедно да работим за просперитет, медиите да се отнасят позитивно към труда на тези хора. Ако ние се очерняме, как да очакваме да дойдат туристи!?

Планирахте изграждане на нов медицински център, на какъв етап е?

Направихме първата копка. До октомври месец, ако не стане нещо, ще сме готови. Но ако е истина това, което прочетох, че здравният министър обмисля мораториум върху изграждането на нови болнични заведения, ще е жива трагедия. Не зная дали под тази формулировка влизат и здравните центрове.

Едва ли, те нали са лечебни за извънболнична помощ, а не болнични заведения с хоспитализация?

Медицинските центрове също имат хоспитализация в стационар за 24 часа. Ако попадат в тази категоризация, е голям удар за България и който го прави, първо трябва да мери 9 пъти и само един път да среже.

С какви основни проекти ще участвате в Плана за възстановяване и устойчивост?

Имаме множество входирани инфраструктурни проекти, които се надявам да спечелим по ПВУ - за основен ремонт на улици в няколко населени места, за енергийна ефективност на сградата на общината, за жилищни блокове в Созопол, за ВиК-системите по населени места. Основно се фокусираме в инфраструктура и енергийна ефективност. Само с добре свързани населени места бизнесът започва да работи и населените места стават по-атрактивни. Опасявам се, че с нашия капацитет няма да съумеем да проектираме всичко, от което се нуждаем. Сега изведнъж ще се отворят програми и малките общини като нашата ще останат по-назад. Отделно се сблъскваме с проблема, че масово консултантите са заети. Няма кой едно КСС да ти направи. Ако имахме политическа стабилност, всичко щеше да върви плавно. Сега всичко на юруш се отваря, да видим докъде ще го докараме.  

На заседание през април получихте разрешение от ОбС да продадете прословутия кметски „Мерцедес“ на вашия предшественик, намерихте ли му купувач?

Бих го продал и сега. Искахме да вземем 5-6-годишен автомобил, който да е високопроходим, но поради липса на бюджет, не успяхме да го закупим. Беше добра цена, но го изпуснахме. Ще си оставим "Мерцедеса", няма как.

Неотдавна стана ясно, че председателят на Общинския съвет Георги Пинелов ще се кандидатира за кмет, това променя ли отношенията ви, които са пословично добри досега?

Не искам да коментирам колегите. Всеки има право да прави каквото реши.

Вие ще се кандидатирате ли?

Разбира се, не мислите ли, че е редно, след като сме направили един мандат, успели сме в тази турбуленция да преведем общината и сме я стабилизирали. Мисля, че е честно и правилно да се продължат и довършат нещата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

Политика на сцената: Елисавета Белобрадова разказва за моноспектакъла си (ВИДЕО)

Корал и Нотариуса: Никола Минчев степенува проблемите на България (ВИДЕО)

Стефан Янев: Кабинетът "Главчев" е сираче, никой не носи отговорност за него (ВИДЕО)

България - изненадващ отличник по "задлъжнялост" в ЕС: Говори икономистът Румен Гълъбинов (ВИДЕО)

“Отговорите“: С Диана Андреева, арх. Иван Шишков и Борислав Сандов (ВИДЕО)

Георги Гьоков: Росен Желязков беше зависим от Борисов и Пеевски (ВИДЕО)

От тройка към четворка: България с оценка за грижата за децата: Диана Андреева от НМД в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Уволнения в МРРБ, за да се скрият далавери: Арх. Иван Шишков в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Защо “Зелено движение“ напусна ПП-ДБ: Борислав Сандов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Карлос Контрера след рокада на Терзиев: Външни сили управляват София (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю