Мария Лалева пред Actualno.com: Или казваш истината, или мълчиш пред читателя

10263
Мария Лалева пред Actualno.com: Или казваш истината, или мълчиш пред читателя
Снимка: Васил Къркеланов

Повече от 60 000 продадени броя. Така изглежда в числа равносметката след първата година от живота на "Живот в скалите". Десетки срещи с читатели у нас и по света, интервюта, представяния, любов. И искреност в думите. Това обеща писателят, поет, сценарист и продуцент Мария Лалева на публиката. Това и стори. Защото вярва, че "...или казваш истината, такава каквато я чувстваш, или мълчиш. Но не лъжеш. Не играеш. Не имитираш. Читателите нямат нужда от фалшиви понятия, нито от отвлечени умозрения. Те искат истина и красота".

Пред Actualno.com Мария обясни и защо не приема етикета "феномен" за романа си. „Живот в скалите“ е само една книга. Каквито се пишат и излизат от печат у нас всяка година. Не мога да я нарека "феномен", но и не мога да отрека, че към книгата има огромен читателски интерес, че се харесва, обсъжда, вълнува. Толкова рядко се радваме заедно на нещо, че наричаме това „феномен“. Да, задържа се в тройката на всички класации за продажба цяла година, което аз бих нарекла просто „успех“.

Мария Лалева е убедена, че темите в книгата са близки до читателите. "Човек се отъждествява с героите, с болките, с размислите им. Книгата е емоционална и честна, въвежда те в свят хем познат, хем непознат, буди въпроси към самия читател, дава различна гледна точка, на моменти е провокативна и разбива стереотипи. „Живот в скалите“ запълва един огромен емоционален вакуум на човека, който всекидневно е изтикван в ъгъла на битието ни и е превърнат в публика, но не и в главен герой на изкуството и литературата. А книгата го направи главно действащо лице, превърна вътрешния му свят в център на внимание, върна му онази значимост, която всяко човешко същество заслужава. И има".

Мария отговаря така на въпросите: сякаш е излишно да бъдат задавани, тъй като пред тях стои страхът на питащия дали няма да прозвучат тривиално, клиширано. Празно дори. И все пак се осмелявам и продължавам: "Мария, настъпва ли умора у автора след подобен успех? Възможно ли е изобщо това?"

"Да, огромна умора от огромната отговорност, която авторът носи, когато осъзнае, че читателят му вярва", казва тя. И все едно ми размахва пръст: "Нямаш право на грешна пауза дори [...] Да носиш такава отговорност върху плещите си, би натежало на всеки. Още не съм толкова уморена, за да продължа със срещите, но усетя ли, че вече всичко съм казала на този етап за тази книга, ще замълча. Авторът наистина е добре да усети точното време за тишина. Приближавам към тишината си. Вече ми е нужна".

Пет незабравими стихотворения от "Благословете Юда" на Мария Лалева

След "Личен архив" и "Не съм ви ближна", при почитателите на поезията от висока класа идва книгата "Благословете Юда" на сценариста, пр...

И си мисля, че в тишина се прави най-пълноценната равносметка. Но този път не с числата. А с думите. "Любов, благодарност, взаимност, разбиране", изрича Мария. Това всъщност е и пътят, през който премина досега животът ни в скалите. И отвъд тях.

Румен Скрински

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

Скритите и явните руски послания след "победата" на Путин: Анализ на Елена Поптодорова (ВИДЕО)

Може би ДПС е повлияло на преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ: Социологът Яница Петкова в "Студио Actualno" (ВИДЕО)

“Отговорите“: С архимандрит Никанор, доц. Наталия Киселова и Цветомир Петров (ВИДЕО)

Има ли риск за България заради мигрантите: Говори Тихомир Безлов (ВИДЕО)

Сигурността и бюджетът на София - какво предстои: Цветомир Петров в "Отговорите" (ВИДЕО)

Ще получат ли ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ още време за преговори: Доц. Наталия Киселова в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Масите срещу елита - защо приличаме на племена, а не на общност: Социалният философ Николай Ценков (ВИДЕО)

Как Кремъл корумпира цяла Европа и "Турски поток" се оказа руски? Говори Руслан Стефанов (ВИДЕО)

Новите правила за саниране: Енергиен експерт обяснява как точно ще спестяваме (ВИДЕО)

Възможно ли е друго управленско мнозинство? Говори политологът д-р Ирена Тодорова (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю

Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока
Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока

Цената на природния газ в Европа започна да поскъпва в края на зимата, най-вече в резултат на притеснения, свързани с доставките на синьо гориво. Ремонти...