Недейте да мълчите, НЕ СТЕ САМИ - говорят жените, чиято смелост е пример за обществото ни (ВИДЕО)

11641
Недейте да мълчите, НЕ СТЕ САМИ - говорят жените, чиято смелост е пример за обществото ни (ВИДЕО)
Снимка: Actualno.com

По данни на ООН към март 2021 г. близо 736 млн. жени – една от всеки три жени в света, е подлагана на някаква форма на насилие през живота си. Средно по 137 жени всеки ден губят живота си от насилник в собственото им семейство.

Това не са само някакви сухи числа, а огромен по мащабите и сериозността си проблем. Данните сочат, че по-малко от 40% от жените, станали жертва на насилие, търсят помощ.

България е една от държавите, в които няма регистър на жените, жертви на домашно насилие, нито на техните насилници. За тях чуваме едва когато е твърде късно, а фаталният изход би могъл да се избегне.

Тъжната равносметка правим на Международния ден за премахването на насилието над жените, който е днес. От 18.30 часа днес пред Съдебната палата в София ще се проведе Протест срещу насилието над жени под надслов "Нито една повече!".

Прекият повод за протеста е убийството на Евгения Владимирова, жестоко убита от своя съпруг. Нейният случай обаче далеч не е единственият такъв. От началото на 2021 г. до 15 юли на тел. 112 са постъпили общо 14 338 сигнала за домашно насилие, а за половин година само в Софийска районна прокуратура са образувани 700 преписки, касаещи домашно насилие.

Но това са само видимите жертви. Омертата за мълчание пред насилието спазват вероятно хиляди други жени - от страх или вменено чувство за вина.

Доколко е склонно обществото ни към съчувствие и емпатия към тези жени, от Actualno.com разговаряме днес с адвокат Биляна Лавчева и Галина Илкова, които работят съвместно с Фондация „Аме” и сдружение „SAVE HER. Заедно днес те организираха специално събитие, което се проведе в подлеза на метростанция СУ "Св. Климент Охридски", в което всеки имаше възможност да напише на празен плакат своето послание към жертвите на домашно насилие.

Адвокат Биляна Лавчева

"В работата ми като адвокат се срещам с много случаи на домашно насилие и жени, които страдат от този проблем. Техните истории както ме вдъхновяват, така и ме натъжават. Ние се нуждаем от спешна ревизия на Закона за защита от домашно насилие, както и от много по-строги мерки за извършителите. Това беше причината да се заема активно с този проблем извън съдебната зала. Донякъде проблемът е и в обществото ни. Днес се опитахме да съберем послания от напълно непознати хора към жените, които в момента се намират в подобна връзка и да им дадат кураж. Ние сме свикнали да си затваряме очите и да замитаме проблема под вратата, защото той не е в нашата къща. Това е нашият социален експеримент, с който да покажем колко обществото ни е заинтересовано от този проблем.

Към мен се обръщат много жени, като дори имам два нови случая от днес. Институциите трябва да започнат да работят заедно в тази насока, както в неправителствения сектор, така и със съд, прокуратура и полиция. Трябва да сме едно цяло. Ако познаваме човек, който е жертва на насилие, трябва да седнем и да поговорим, да дадем рамо и да не бъдем осъдителни. Защото тези жени са много крехки и раними и това е много тежко да се поеме от нечии плещи. Тези момичета буквално са поставени в ъгъла и трябва да се бранят с всички сили. Бъдете им подкрепа, не бъдете безразлични когато чувате странни шумове от съседния апартамент. Не бъдете безразлични, ако видите, че жена е дърпана на публично място или някой я удря. Това говори много за нас като общество и какво искаме да оставим на децата си."

Галина Илкова

"Зад моето включване стои и личната ми история. Доста дълго бях в условия на домашно насилие, а след това и страшен институционален тормоз в продължение на две години. През цялото това време ми помагаха приятели и случайни добри хора, благодарение на които успях да прекъсна връзката с насилието са себе си и детето си. В тази връзка започнах да помагам и на други момичета, които имат нужда от помощ и са в същата мелница."

На въпрос как могат да бъдат обърнати цялостните стереотипи в обществото, тя заяви, че работата започва от училищата. "В училищата от много време има изпратени насоки за справяне с насилието, но практиката и реалността са съвсем други. Персоналът в училищата дори не е запознат с тези насоки. Трябва да се работи задължително с насилници, а не както е сега - по желание. Един насилник не може да бъде задължен да получи помощ. Обществото ни трябва да започне да чува и вижда какво се случва наоколо, а не да подминава и да казва, че този проблем не е негов", заяви още тя.

Освен разговора с двете дами, от Actualno.com се опитахме да съберем мнения и от случайни минувачи, но бяхме подминавани под предтекст, че хората бързаха или "нямаха какво да кажат". Хубаво е да разберем, че апатията и безразличието раждат чудовища.

******************************************************************

Екипът на SAVE HER подкрепя жените, жертви на насилие, като им осигурява сигурно пространство, където да споделят своята болка и проблемите, с които се сблъскват. Тук жените могат да получат адекватни насоки за действие, както и психологическа и юридическа помощ.

Всички в екипа работят изцяло на доброволен принцип, като сред тях има психолози и юристи, които подпомагат жените в техните стъпки за излизане от порочния кръг на домашното насилие.

Репортаж на Тодор Беленски

Видеокадри: Преслав Гинов

Монтаж: Александър Македонски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

Уволнения в МРРБ, за да се скрият далавери: Арх. Иван Шишков в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Защо “Зелено движение“ напусна ПП-ДБ: Борислав Сандов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Карлос Контрера след рокада на Терзиев: Външни сили управляват София (ВИДЕО)

Анализатор: ГЕРБ и ДПС може да си управляват чрез служебния кабинет след изборите (ВИДЕО)

Влияе ли наистина МВР на резултатите от изборите? Говори политологът Даниел Стефанов (ВИДЕО)

Ваня Григорова поиска да ръководи "Левицата" еднолично: Говори Татяна Дончева (ВИДЕО)

Делото-шамар на Калин Стоянов срещу BIRD е безобразно: Говори Стояна Георгиева (ВИДЕО)

Ваня Григорова няма шанс за пробив без подкрепа от президента: Политологът доц. Стойчо Стойчев (ВИДЕО)

“Отговорите“: С Цветан Цветанов, Любомир Дацов и Жоро Пенчев (ВИДЕО)

Хората изгубиха вяра в изборния процес: Жоро Пенчев от ОЧИ в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю