Недейте да мълчите, НЕ СТЕ САМИ - говорят жените, чиято смелост е пример за обществото ни (ВИДЕО)

11139
Недейте да мълчите, НЕ СТЕ САМИ - говорят жените, чиято смелост е пример за обществото ни (ВИДЕО)
Снимка: Actualno.com

По данни на ООН към март 2021 г. близо 736 млн. жени – една от всеки три жени в света, е подлагана на някаква форма на насилие през живота си. Средно по 137 жени всеки ден губят живота си от насилник в собственото им семейство.

Това не са само някакви сухи числа, а огромен по мащабите и сериозността си проблем. Данните сочат, че по-малко от 40% от жените, станали жертва на насилие, търсят помощ.

България е една от държавите, в които няма регистър на жените, жертви на домашно насилие, нито на техните насилници. За тях чуваме едва когато е твърде късно, а фаталният изход би могъл да се избегне.

Тъжната равносметка правим на Международния ден за премахването на насилието над жените, който е днес. От 18.30 часа днес пред Съдебната палата в София ще се проведе Протест срещу насилието над жени под надслов "Нито една повече!".

Прекият повод за протеста е убийството на Евгения Владимирова, жестоко убита от своя съпруг. Нейният случай обаче далеч не е единственият такъв. От началото на 2021 г. до 15 юли на тел. 112 са постъпили общо 14 338 сигнала за домашно насилие, а за половин година само в Софийска районна прокуратура са образувани 700 преписки, касаещи домашно насилие.

Но това са само видимите жертви. Омертата за мълчание пред насилието спазват вероятно хиляди други жени - от страх или вменено чувство за вина.

Доколко е склонно обществото ни към съчувствие и емпатия към тези жени, от Actualno.com разговаряме днес с адвокат Биляна Лавчева и Галина Илкова, които работят съвместно с Фондация „Аме” и сдружение „SAVE HER. Заедно днес те организираха специално събитие, което се проведе в подлеза на метростанция СУ "Св. Климент Охридски", в което всеки имаше възможност да напише на празен плакат своето послание към жертвите на домашно насилие.

Адвокат Биляна Лавчева

"В работата ми като адвокат се срещам с много случаи на домашно насилие и жени, които страдат от този проблем. Техните истории както ме вдъхновяват, така и ме натъжават. Ние се нуждаем от спешна ревизия на Закона за защита от домашно насилие, както и от много по-строги мерки за извършителите. Това беше причината да се заема активно с този проблем извън съдебната зала. Донякъде проблемът е и в обществото ни. Днес се опитахме да съберем послания от напълно непознати хора към жените, които в момента се намират в подобна връзка и да им дадат кураж. Ние сме свикнали да си затваряме очите и да замитаме проблема под вратата, защото той не е в нашата къща. Това е нашият социален експеримент, с който да покажем колко обществото ни е заинтересовано от този проблем.

Към мен се обръщат много жени, като дори имам два нови случая от днес. Институциите трябва да започнат да работят заедно в тази насока, както в неправителствения сектор, така и със съд, прокуратура и полиция. Трябва да сме едно цяло. Ако познаваме човек, който е жертва на насилие, трябва да седнем и да поговорим, да дадем рамо и да не бъдем осъдителни. Защото тези жени са много крехки и раними и това е много тежко да се поеме от нечии плещи. Тези момичета буквално са поставени в ъгъла и трябва да се бранят с всички сили. Бъдете им подкрепа, не бъдете безразлични когато чувате странни шумове от съседния апартамент. Не бъдете безразлични, ако видите, че жена е дърпана на публично място или някой я удря. Това говори много за нас като общество и какво искаме да оставим на децата си."

Галина Илкова

"Зад моето включване стои и личната ми история. Доста дълго бях в условия на домашно насилие, а след това и страшен институционален тормоз в продължение на две години. През цялото това време ми помагаха приятели и случайни добри хора, благодарение на които успях да прекъсна връзката с насилието са себе си и детето си. В тази връзка започнах да помагам и на други момичета, които имат нужда от помощ и са в същата мелница."

На въпрос как могат да бъдат обърнати цялостните стереотипи в обществото, тя заяви, че работата започва от училищата. "В училищата от много време има изпратени насоки за справяне с насилието, но практиката и реалността са съвсем други. Персоналът в училищата дори не е запознат с тези насоки. Трябва да се работи задължително с насилници, а не както е сега - по желание. Един насилник не може да бъде задължен да получи помощ. Обществото ни трябва да започне да чува и вижда какво се случва наоколо, а не да подминава и да казва, че този проблем не е негов", заяви още тя.

Освен разговора с двете дами, от Actualno.com се опитахме да съберем мнения и от случайни минувачи, но бяхме подминавани под предтекст, че хората бързаха или "нямаха какво да кажат". Хубаво е да разберем, че апатията и безразличието раждат чудовища.

******************************************************************

Екипът на SAVE HER подкрепя жените, жертви на насилие, като им осигурява сигурно пространство, където да споделят своята болка и проблемите, с които се сблъскват. Тук жените могат да получат адекватни насоки за действие, както и психологическа и юридическа помощ.

Всички в екипа работят изцяло на доброволен принцип, като сред тях има психолози и юристи, които подпомагат жените в техните стъпки за излизане от порочния кръг на домашното насилие.

Репортаж на Тодор Беленски

Видеокадри: Преслав Гинов

Монтаж: Александър Македонски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

Скритите и явните руски послания след "победата" на Путин: Анализ на Елена Поптодорова (ВИДЕО)

Може би ДПС е повлияло на преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ: Социологът Яница Петкова в "Студио Actualno" (ВИДЕО)

“Отговорите“: С архимандрит Никанор, доц. Наталия Киселова и Цветомир Петров (ВИДЕО)

Има ли риск за България заради мигрантите: Говори Тихомир Безлов (ВИДЕО)

Сигурността и бюджетът на София - какво предстои: Цветомир Петров в "Отговорите" (ВИДЕО)

Ще получат ли ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ още време за преговори: Доц. Наталия Киселова в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Масите срещу елита - защо приличаме на племена, а не на общност: Социалният философ Николай Ценков (ВИДЕО)

Как Кремъл корумпира цяла Европа и "Турски поток" се оказа руски? Говори Руслан Стефанов (ВИДЕО)

Новите правила за саниране: Енергиен експерт обяснява как точно ще спестяваме (ВИДЕО)

Възможно ли е друго управленско мнозинство? Говори политологът д-р Ирена Тодорова (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю