Радослав Бимбалов: Ужасяващо е, че България се оказа експериментална зона за кремълската пропаганда

44359

Ужасяващо е, че България се оказа експериментална зона за кремълската пропаганда. Това каза в Студио Actualno специалистът по реклама Радослав Бимбалов, който е известен публицист и блогър. След седмица излиза неговата книга с разкази „Млък“, която няма нищо общо с политическите му постове във Фейсбук.

Минаха 70 години, откакто човечеството е видяло подобни зверства, като във войната в Украйна, сякаш свикнахме напоследък войните да са по-технологични, една идея по-безкръвни може би, въпреки че е брутално да кажем, че има безкръвна война. Някак свикнахме с това, че войната се води от сателити и дронове, от самолети, от разстояние, обстрелват се някакви определени цели. Сега виждаме една много кръвожадна война, много примитивна, има истинско клане. Може би това е най-стряскащото, че тази война е изключително кървава. Не това, че се случва близо до нас, а наистина кръвожадността, с която се провежда.

Много е сложна обстановката във вътрешнополитически план, в която се намира България. За съжаление се случи така, че след 12-годишен разпад на политическата система, защото за мен управлението на ГЕРБ е именно това, разпад и на политическата система, разпад и на всичко останало, но основно на политическата система. Оказа се, че след тези 12 години ние нямаме подготвени политически формации, няма лидери.

Имаме една голяма маса веещи се от вятъра хора, които лесно минават от едната посока в другата. Не мога да ги виня, защото тези хора наистина дълги години бяха убеждавани, че техният избор е тотално обезсмислен. Каквото и да направят, нещата си вървят както някой някъде е решил. И виждаме, че в момента става така, че хората залитат, избират бързо „Има такъв народ“, отказват се бързо от „Има такъв народ“, избират бързо „Продължаваме промяната“, отказват се бързо от този свой избор. Това е страшно лутане, това е пагубно лутане за една държава като нас, която се намира наистина на много важен кръстопът, особено в момента.

Защо обществото е толкова разделено на тема войната в Украйна?

Би трябвало да е много простичко. Ако си човек, който изпитва поне малка емпатия, не е необходимо да си много състрадателен, за да разграничиш ясно кой е агресорът и кой е жертвата. Само че ние сме жертва на една пропаганда, която с десетилетия в България много успешно работи. Пропаганда, която тръгва от образователната ни система, историята, която учим. Минава през политическата система, която от години е поддържана, а част от нея издържана от Кремъл и стигаме до ситуация, в която медиите са обезкървени. Те са унищожени фактически особено в последните 12 години. И в медии се превръщат едни странни рупори, които очевадно застават на грешната страна в момента, но те са най-следваните медии в България, подобни блогъри, хора, които се кичат със званието журналист. Адски разграден е нашият двор и той много лесно се разкалва.

Понеже се занимавам с манипулация на съзнанието в особено големи размери, каквото всъщност е рекламата и комуникацията, ще ви кажа веднага, че манипулацията е напълно възможна и тя се случва. За съжаление България е една експериментална зона, в която пропагандата използва най-гротескните си способи. И ако забелязвате, групите от хора, които в момента твърдят, че всичко това е Холивуд, че тези трупове в Буча били живи и т.н., групата, която категорично отрича случващото се, те някак си възприемат себе си като хора, които виждат отвъд. Малко по-умни, по-способни да минат през ситото на пропагандата, а всъщност те са най-големите ѝ жертви. Същите тези хора говореха доскоро, че вирус няма, че пандемията е пландемия, че ваксините убиват, че ни чипират и т.н. Всичко това е един страшен коктейл, който беше забъркан от едно и също място. И това е кремълската пропаганда. Ужасяващо е, че България се оказа експериментална зона за кремълската пропаганда.

Още за механизма на пропагандата и за бъдещата книга на Радослав Бимбалов – във видеоматериала.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

Карлос Контрера след рокада на Терзиев: Външни сили управляват София (ВИДЕО)

Анализатор: ГЕРБ и ДПС може да си управляват чрез служебния кабинет след изборите (ВИДЕО)

Влияе ли наистина МВР на резултатите от изборите? Говори политологът Даниел Стефанов (ВИДЕО)

Ваня Григорова поиска да ръководи "Левицата" еднолично: Говори Татяна Дончева (ВИДЕО)

Делото-шамар на Калин Стоянов срещу BIRD е безобразно: Говори Стояна Георгиева (ВИДЕО)

Ваня Григорова няма шанс за пробив без подкрепа от президента: Политологът доц. Стойчо Стойчев (ВИДЕО)

“Отговорите“: С Цветан Цветанов, Любомир Дацов и Жоро Пенчев (ВИДЕО)

Хората изгубиха вяра в изборния процес: Жоро Пенчев от ОЧИ в “Отговорите“ (ВИДЕО)

ЦИК не изпълнява Изборния кодекс в частта машинен вот: Говори член на Обществения съвет (ВИДЕО)

Ако допуснем свръхдефицит, няма да влезем в еврозоната и през 2026 г.: Любомир Дацов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю