Внесени са три сигнала до прокуратурата срещу шефа на "Майчин дом": Д-р Алън Начев и д-р Елена Георгиева в "Отговорите" (ВИДЕО)

27487

Тема с продължение в седмичното обзорно предаване на Actualno.comОтговорите със Спасиана Кирилова” - недоволните медици от „Майчин дом“ от синдикалната организация на КНСБ и синдикат „Защита“ внесоха в прокуратурата три сигнала срещу ръководството на болницата. Дадоха ли резултат срещите на недоволните в Министерството на здравеопазването?

В четвъртък медици от Спешна помощ протестираха с палатков лагер пред Министерството на здравеопазването. Никоя медия обаче не каза, че там протестират и над 20 медици от „Майчин дом“. Разговаряме с уволнената директорка на Клиниката по анестезиология д-р Елена Георгиева, която е председател на Здравната организация на синдикат Защита и гинекологът д-р Алън Начев, който е завеждащ операционен блок на болницата и председател на синдикалната оганизация на КНСБ.

ОЩЕ: Как се разпределят парите в „Майчин дом“: Уволнената д-р Елена Георгиева в „Отговорите“ (ВИДЕО)

Ето какво каза за сигналите в прокуратурата д-р Георгиева: „Първият сигнал касае констатирани нарушения на базата на одитния доклад на Министерството на здравеопазването, за взимането на пари, всичко, което обсъждахме в предишното предаване. Другият сигнал, всъщност подобен съм входирала и аз до НЗОК, отново за роботизираната хирургия, където е документирано, че се извършва документна измама. Преправят се данни на пациента, трупометрични данни. Т.е. отбелязва се за една пациентка, че тежи 115 кг. Самата тя обаче в преданестезеологичната консултация е отразила, че тежи около 64 кг. Разликата в пътеката за едната интервенция е 1500 лв., а когато е с наднормено тегло и може да бъде включена в пътека за роботизирана хирургия, е 8020 лв. Няма получен отговор от НЗОК по този въпрос.

Третият сигнал касае донякъде и в момента изпълняващия длъжността началник на клиниката по анестезиология и интензивно лечение, тъй като там са констатирани преправяния на името на анестезиолога, който е давал анестезия. Документацията е коригирана с коректор, вписвани са имена на анестезиологзи, които не са присъствали на операцията.“

Ето какво каза д-р Алън Начев, който има 37 години трудов стаж в „Майчин дом“:

„С новият здравен министър се срещнахме, всички тези неща ги изговорихме, той каза: „Една седмица ми дайте“... Но аз искам да се обърна към политиците от всички политически партии. Господа, не позволявайте една светиня в акушерството и гинекологията да върви по този път. За последните 6 години управление на настоящото ръководство бяха съкратени 6 клиники и сектори в „Майчин дом“. Т.е. две клиники по патология на бременността, интензивен сектор за бременни пациентки. Когато проблемът на България е ниска раждаемост и висока смъртност, беше съкратена инвитро клиника. Оборудването си стои в кабинетите и в складовете. Тази клиника е ликвидирана. Имахме сектор „Детско юношеска гинекология“ с водещ ръководител проф. Сираков – човек с международна известност. Този сектор беше съкратен и колегата, който работеше, оглави такъв сектор в частна клиника. Едни от най-добрите ни деца на „Майчин дом“ напуснаха и оглавиха акушеро-гинекологичен комплекс в болница „Токуда“. С тях напуснаха много млади квалифицирани акушерки. Текучеството в болницата ни е изключително голямо, 15%, при 5% нормалност, всичко е отчетено в одитния доклад. Не искам да бъда лош пророк, но и други клиники ще бъдат закрити.“

Още – във видеоматериала:

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

Предизборен кеч, пачки, пудели и бъдещето на ЕС: Говори Радан Кънев (ВИДЕО)

Политика на сцената: Елисавета Белобрадова разказва за моноспектакъла си (ВИДЕО)

Корал и Нотариуса: Никола Минчев степенува проблемите на България (ВИДЕО)

Стефан Янев: Кабинетът "Главчев" е сираче, никой не носи отговорност за него (ВИДЕО)

България - изненадващ отличник по "задлъжнялост" в ЕС: Говори икономистът Румен Гълъбинов (ВИДЕО)

“Отговорите“: С Диана Андреева, арх. Иван Шишков и Борислав Сандов (ВИДЕО)

Георги Гьоков: Росен Желязков беше зависим от Борисов и Пеевски (ВИДЕО)

От тройка към четворка: България с оценка за грижата за децата: Диана Андреева от НМД в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Уволнения в МРРБ, за да се скрият далавери: Арх. Иван Шишков в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Защо “Зелено движение“ напусна ПП-ДБ: Борислав Сандов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю