100% преброени протоколи ГЕРБ много напред, БСП и ДПС с 1,68% разлика

28238
100% преброени протоколи ГЕРБ много напред, БСП и ДПС с 1,68% разлика
Снимка: БГНЕС

Поредни промени, макар и миниатюрни, има в резултатите от европейските избори в България, съобщават от ЦИК.

Към 19:00 часа при 100% обработени протоколи от СИК и РИК резултатите са: ГЕРБ – 30.40%, БСП – 18.94%, ДПС – 17.26%, България без цензура – 10.66%, Реформаторски блок – 6.45%. Останалите партии, които не преминават бариерата, за да имат депутат в Брюксел са: АБВ с 4.021%, НФСБ - 3.052%, Атака - 2.955%, Глас народен - 1.002%, Коалиция КОД - 0.919%.

В новия Европейски парламент ще има български депутати от пет партии – ГЕРБ, БСП, ДПС, ББЦ и РБ. На база на тези резултати разпределението на мандатите е 6:4:4:2:1.

От ЦИК казаха, че има вероятност листите на Коалиция за България и на Реформаторския блок да бъдат преподредени. Това ще стане заради преференциални вот. При Реформаторския блок с водач Меглена Кунева най-вероятно депутат в Брюксел ще отиде Светослав Малинов, който е вторият в листата, но печели повече гласове от Кунева.

Подобна ситуация има и при БСП, която се яви на вота в бюлетината под номер 15. Поставеният под същия номер в листата обаче – младият Момчил Стефанов Неков куриозно събира повече гласове от водача Станишев, по неофициални данни за момента, и именно той може да седне на депутатското място в Брюксел. Станишев вече се отказа от мястото в ЕП.

На пресконференцията след края на изборния ден Делян Пеевски от ДПС обяви, че се отказва от депутатското място в Брюксел и неговото място ще заеме настоящата министърка на околната среда и водите Искра Михайлова.

ЦИК ще се произнесе окончателно за разпределението на мандатите в сряда, 28 май, след повторна обработка на данните от изборите.

ГЕРБ пак бие БСП според първите данни*

ГЕРБ печели европейските избори. Това показват първите данни, които бяха оповестени след официалния край на изборния ден - 19:00 часа. ...

Европейският вот

Иначе към 16:00 часа централно европейско време отново има промяна в резултатите за Европейския парламент на общо ниво. ЕНП има 213 места, след като последните данни сочеха 214 места. ПЕС е със 190 места, като при предишните данни социалистите бяха със 189 места. АЛДЕ има 64, което е с две по-малко, отколкото при предишните данни.  Зелените са с 53 места, т.е. с едно повече, отколкото досега.  Европейската обединена левица, която излъчи Алексис Ципрас от „Сириза” за кандидат за председател на ЕК, остава с 42 места. Над 130 места имат различни националистически формации, а над 60 депутати не са се определили и не са решили към коя група ще се присъединят.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com