Даниел Смилов: На вота няма да има висока избирателна активност

12379
Даниел Смилов: На вота няма да има висока избирателна активност
Снимка: БГНЕС

Няма да има висока избирателна активност. Надявам се на това, което вече приемаме като нормално - за парламентарни избори активността да бъде около 60% . Това каза в интервю за агенция „Фокус” политологът Даниел Смилов.

Той добави: "Не съм виждал още детайлни изследвания, които да показват ясна връзка между шансовете на малките партии и високата или ниската избирателна активност, така че това, което ще кажа, е повече спекулативно. От това, което съм виждал до сега, към момента формацията АБВ е близко до 4% -та бариера и има сериозни шансове при определено развитие да влезе в парламента".

Между 850 хил. и 1 млн. души са "мътвите души" в избирателните списъци

Темата за възможните изборни манипулации и колко са "мъртвите души" в избирателните списъци става все по-актуална, като според някои ек...

Това е не толкова свързано с избирателната активност, а с нов наказателен вот спрямо БСП. Политологът твърди още, че такъв вот е възможен, защото БСП влиза в кампанията с на практика същото ръководство, същите водещи кандидати за Народно събрание, а и в идеите не се вижда нещо ново.

„За останалите по-малки формации – извън АБВ - ми се струва, че шансовете им да влязат са под 50%, независимо от избирателната активност”, добави Смилов.

Според него ГЕРБ, БСП и ДПС са партиите, които безспорно ще влязат в парламента.

„Поне два са факторите, поради които българските избиратели ще се доверят отново на ГЕРБ - едното е, че в предходното управление БСП и ДПС си поставиха на всяка цена целта да разрушат ГЕРБ като политическа сила, а това не се случи и сега има, естествено, връщане на политическото махало в другата посока. На второ място, друг фактор, който обяснява обратния ход на махалото е, че страната навлезе в нещо, което прилича на криза на управляемост”, поясни Смилов.

Избирателите могат да искат поправка в избирателните списъци до седмица преди вота

След като вчера Народното събрание не прие да има електронно гласуване и отхвърли опцията задължителен вот, днес приеха текстове за гре...

В последните дни на управление на Пламен Орешарски дори стигнахме до ситуация, граничеща с банкова криза. Според политолога от това следва, че хората просто искат едно бързо и ефективно завръщане към състояние на управляемост и виждат ГЕРБ като неизбежен фактор за постигането на такава управляемост.

Дебатът за „мъртвите души” в списъците с избиратели е сериозно изкривен. Казва се, че в избирателните списъци има много хора, които към момента са в чужбина и това е проблем, защото видите ли, партиите могат да използват това, за да купуват гласове или да мамят с бюлетини по някакъв начин. Затова трябва да премахнем „мъртвите души” от избирателните списъци. Това е класически случай на борба с псевдо-проблем със псевдо-решения, обясни Смилов. За него по-логичният ход е, да се направи така, че партиите да не се ангажират с тези порочни практики на купуване на гласове и на избирателна измама, а не да се отива директно към отнемане на избирателни права на определени хора, които в даден момент може да са в чужбина, но след това да се връщат за изборите и т.н.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com