Калфин: ЕС не е оправдание за национални проблеми и неспособни национални партии

12277

Поредният вот на недоверие, внесен от ГЕРБ, е поредният опит на ГЕРБ и БСП да смачкат европейския дебат. Това коментира в предаването "Денят On Air" на телевизия Bulgaria On Air водачът на евролистата на АБВ Ивайло Калфин в дискусия с кандидата на ГЕРБ Томислав Дончев.

Калфин е на мнение, че вотът е можел да изчака друго време, при положение, че на дневен ред, в условията на кампания за евроизбори, би трябвало да се обсъждат теми, свързани с европейските избори. Вотът на недоверие, посветен на енергетиката, няма да окаже решително влияние върху сектора и можеше да бъде внесен няколко дни по-късно, смята Калфин. Той отново подчерта, че вотът няма да свали правителството, но е пример за поредното отвличане на вниманието от темите, които трябва да се обсъждат.

Представители на АБВ ще се срещнат със симпатизанти във Велико Търново, Свищов, Плевен и Пловдив

Днес представители на АБВ ще се срещнат със симпатизанти във Велико Търново, Свищов, Плевен и Пловдив. Ето и програмата за  деня. ...

По въпроса за евроскептицизма, Ивайло Калфин коментира, че заплахата за Европа е вътрешна, тя не е външна. „Европа е най-голямата икономика на света, все още достатъчно бързо развиваща се, макар след икономическата криза, с най-добра демокрация и най-демократична система, защитена в света. Така, че надали външните фактори са тези, които заплашват Европа. Най-парадоксалното, според мен е, че националистите се появяват тогава, когато традиционните политически партии им оставят място, когато големите политически партии започнат да обясняват всички проблемии с Европа”, коментира евродепутатът.

Европа не може да бъде параван или скривалище за националните проблеми или за неспособност на национални правителства и големи партии да си вършат работата, каза още Калфин. Той допълни, че голямото предимство на Европа е целият потенциал, който ЕС дава – и финансов и икономически, и демократичен – потенциал, който страните-членки биха могли да използват, ако искат. Ако не искат или го използват по грешен начин, проблемът е национален, не европейски.

Що се отнася до България, ентусиазмът за Европа намалява – това, което очакваха българските граждани, не се случва, смята Ивайло Калфин. Той обясни, че не е виновен ЕС за това, виновен е начинът, по който българските правителства решиха да усвояват европейските средства. ЕС засили социалните неравенства – това, което виждат българите е, че една част от хората много забогатяха от евросредства, каза Калфин. За това вина ЕС няма, проблемът е в начина, по който той работи в България, обясни евродепутатът. Виновни са основните партии в България, които не дават перспективите на България, допълни той. Основният системен проблем е, че за европейските средства у нас се съди по това колко от тях са усвоени, а не какво е постигнато с тях и какво променят, след като са похарчени, каза още Калфин.

За приемането на еврото като официална валута у нас, Ивайло Калфин заяви, че България трябва да си постави за цел влизането в еврозоната и да подготви икономиката си така, че да бъде по-конкурентоспособна. „Европа се променя и тя няма да бъде същата след няколко години. Около еврото и еврозоната се генерира съвсем нова интеграция. България или ще участва, или ще остане в периферията”, коментира евродепутатът.

Представители на АБВ и кандидати за евродепутати ще проведат срещи в различни населени места на страната

Представители на АБВ и кандидати за евродепутати ще проведат срещи в различни населени места на страната, съобщиха от пресцентъра на ...

Калфин отказа да коментира общирно лидера на "България без цензура" Николай Бареков, като само каза, че той прави пищна кампания и това означава, че зад него стоят богати хора. На същото мнение беше и Томислав Дончев от ГЕРБ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com