Меглена Кунева: БСП и ДПС опитват да ни извадят от ЕС, но няма да позволим

18819
Меглена Кунева: БСП и ДПС опитват да ни извадят от ЕС, но няма да позволим

Европейските избори на практика вече започнаха. Днес, 22 май, гражданите на Великобритания и Холандия гласуват за евродепутати. За България вотът ще дойде след само три дни. Какво очаква от него и каква беше кампанията - пред Actualno.com говори лидерът на листата на Реформаторския блок Меглена Кунева.

Г-жо Кунева, на финала на кампанията за евровота кое беше най-впечатляващото за Вас?

Кунева: Газовата зависимост заплашва остро политическата ни независимост

Пълната зависимост на България от руския газ изключително остро заплашва политическата ни независимост, обяснява водачът на евролистата...

Шокиращия скандал с "Южен поток", който Реформаторският блок разкри. Показахме, че поправки в българския закон за енергетиката, внесени от БСП, са правени под диктовката на "Газпром". Виждате, че БСП, ДПС и "Атака" не могат да гарантират този национален интерес. България е приела европейското законодателство – то пази нашите интереси, докато управляващите се опитват всячески да ни измъкнат от територията на Европейския съюз в буквалния смисъл. При такива разкрития биха последвали скоростни оставки във всяка друга европейска страна. Тук срам нямат обаче.

ЕК реагира с процедура срещу България. Какво значи това?

Че правителството на БСП тежко сгреши. ЕК обяви пилотната процедура – това е предверието на наказателна процедура, която ще плаща всеки гражданин от джоба си, именно заради заобикалянето на европейските правила при „Южен поток“ и заплахите за отнемане на лицензите на ЕРП-тата. Тук трябва да попитам къде беше българският независим регулатор, когато тези ЕРП са правили нарушенията? Защо не ги е спрял или предотвратил?

А защо Реформаторският блок е толкова против „Южен поток“ – нали ще се създадат работни места?

„Южен поток“ все повече заприличва на финансова пирамида. Нещата трябва да се сложат на масата и да се види дали си струва за България. Ще се изплаща 22 години, а докато не се построи, България няма да получава транзитни такси. Самият "Газпром" казва, че в страните, през които "Южен поток" минава, ще бъдат открити 8500 работни места. Българското правителство казва, че у нас щели да бъдат открити 6500 работни места. Това е крайно съмнително.

Кунева: България е най-независима откакто е в ЕС

Откакто България е в ЕС, е най-независима, заяви Меглена Кунева от Реформаторския блок в предаването "Лице в лице" по бтв. "Когато има...

През последните дни се появиха агитационни материали на Корман Исмаилов на турски език. Как ще коментирате случилото се?

Искам да стане напълно ясно -  фалшифицираният постер на Корман Исмаилов на турски език е истинско безобразие, разпространено от ВМРО и ББЦ, сателити на ДПС. Те работят с компромати, понеже не могат по друг начин да намерят мястото си в кампания за Европарламент. На една викторина за ЕС не могат да се явят, не познават ЕС и затова в последните дни се опитват да ни ударят на чест и на чувствителни теми като майчиния език. Вече сме сезирали сезирали прокуратурата и ЦИК за фалшификата и се надяваме на бърза реакция от страна на институциите.

Каква е позицията на Реформаторския блок за Европейския енергиен съюз?

Категорично сме "за". Още повече че искаме България да е сред основателите на Европейския енергиен съюз. Така ще имаме по-добри цени, защото ще договаряме от името на общия европейски пазар и цената на газа ще падне с около 30 % за потребителите и за бизнеса. Още на 3 април написах писмо на Доналд Туск – премиерът на Полша, инициатор на идеята, че Реформаторският блок иска страната ни да е сред основателите на този съюз.

Евроскептичните формации как ще коментирате?

БСП да си признае, че не иска да сме в ЕС, каза Меглена Кунева

Удивителни са твърденията на БСП, че не им били ясни условията на членството ни в ЕС. Нека ги научат тогава – минаха 7 години от ...

Тези, които говорят против ЕС, са хора, които не разбират нищо от евроинтеграцията и не могат дори на викторина по темата да се явят. Някои доволно водят листи за ЕП например, други си откриват кампаниите в Русия, но не съм чула да се откажат от воденето на кампании за евродепутати или от заплата в ЕП. Отделянето ни от Европа никога не е носело нищо добро на България. Националните ни интереси не могат без ЕС – накъдето и да се обърнете, видите ли нещо ново и чисто, то е направено с пари от ЕС.

Има ли състезание вътре в Реформаторския блок за преференциалното гласуване?

Всички лидери участват в листата, което е ясен знак, че всички са сериозно ангажирани с евроизборите. Да бъда аз водач на листа беше искане на моите колеги. Ако някой иска да упражни преференцията в моя полза, може да го направи, като избере №1 в дясно, в кръгчето на бюлетината. Или който поиска друг – например на Божидар Лукарски, който е трети или на последния в листата – Радан Кънев. Винаги съм била "за" хората да дадат гласа си на кандидат, който искат и така да пренареждат листата.

В заключение какво ще кажете на избирателите?

Призовавам хората в неделя да подкрепят обединението на Десницата. Реформаторският блок е № 10 в бюлетината. Аз обещах, че Българи ще влезе в ЕС. И го постигнах. На 25 май очакваме сериозна подкрепа, защото хората разбират, че единственият пробив в статуквото е Реформаторският блок. Не се делим. Направихме здрав политически съюз. Ангажиментът ни сега е да модернизираме страната и да я извадим от безнадеждното управление на БСП и ДПС.

Меглена Кунева: Конкуренцията е нещо хубаво, а с ГЕРБ сме конкуренти

Коректният термин, описващ отношенията между нас и Реформаторския блок е „конкуренти”. Това заяви лидерът на листата на ГЕР...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com