Кунева: Газовата зависимост заплашва остро политическата ни независимост

15278
Кунева: Газовата зависимост заплашва остро политическата ни независимост
Снимка: БГНЕС

Пълната зависимост на България от руския газ изключително остро заплашва политическата ни независимост, обяснява водачът на евролистата на Реформаторския блок и лидер на „Движение България на гражданите“ Меглена Кунева пред mediapool.bg. В последните дни, след питане на РБ за документи за "Южен поток", се оказа, че поправката в Закона за енергетиката, която изключва тръбопровода от Третия енергиен пакет на ЕС, е консултирана с "Газпром“. Новината за мен беше доста шокираща, подчертава още Кунева.

Съществува доста голяма разлика в историческото и икономическо наследство на Италия и България, каза Кунева в отговор на въпроса защо Италия подкрепя „Южен поток“, а Реформаторският блок е против проекта. Италия не е 98% зависима от руския газ. Италия има своите много добри отношения с Либия, България – няма. Италия е демокрация от дълги години, а България - от 89-та година насам, аргументира се Кунева. Българското правителство има намерение да нарушава европейското законодателство и дори го заяви. Нашата държава каза, че ще прави "морски газопровод" и той ще бъде изключен от Третия енергиен пакет на ЕС, коментира още Кунева, като подчертава, че съвсем съзнателно правилата на ЕС се нарушават.

Кунева: България е най-независима откакто е в ЕС

Откакто България е в ЕС, е най-независима, заяви Меглена Кунева от Реформаторския блок в предаването "Лице в лице" по бтв. "Когато има...

Плурализъм означава различни източници на власт – един е източникът на политическата власт, друг - на икономическата, а трети - на медийната власт, съгласно демокрацията, казва още Кунева.

Тя обяснява, че на 3 април е изпратила писмо до министър-председателя на Полша – Доналд Туск, с което декларира готовността на РБ да защити идеята за Европейски енергиен съюз във всички институции. Според Кунева икономиката винаги обединява, а стартът на Европейския съюз е даден именно с Обединението за въглища и стомана, припомня още тя.

По думите й никоя от другите партии в България не е подкрепила идеята за Общия енергиен съюз преди Реформаторският блок да обясни публично преимуществата от общото договаряне на доставките. Кунева изрази недоумение, че Сергей Станишев изведнъж започнал да декларира подкрепа към идеята, докато в същото време БСП вкарва изменения в закона за енергетиката в ущърб на националния интерес и с подчертано лобистки текстове в полза на "Газпром".

Ако България е основател на този енергиен съюз, дори един от инициаторите, това означава, че в едно нещо ще бъдем сред първите и то със страна от Източна Европа като Полша, казва Кунева. Ако има единен купувач на газ в лицето на ЕС, нещата ще бъдат по-справедливи и ще се даде възможност пазарът да функционира добре за всеки, който има какво да предложи, заявява тя. Че някой ще си загуби монопола – също е факт. Ако пострадат лошите - много бих се радвала, категорична е Кунева.

БСП да си признае, че не иска да сме в ЕС, каза Меглена Кунева

Удивителни са твърденията на БСП, че не им били ясни условията на членството ни в ЕС. Нека ги научат тогава – минаха 7 години от ...

За мен единството на Реформаторския блок е най-големият и най-скъп залог в тази кампания и като водач на листата имам ангажимент да кажа, че всеки от листата е достоен и че аз ще работя за единството й, подчертава Кунева. Ако хората, които гласуват с номер 10 за Реформаторския блок и отбележат и преференция 1, и това са 300 000 души например, това означава, че дори да са отбелязали мен, в ЕП ще влезем двама и трима от листата на РБ, посочва тя и се обявява за преференциалния избор.

Ние нямахме никакво намерение да правим каквато и да било партийна кампания за преференциален вот, но след като бившият лидер на ДСБ Иван Костов призова партиите да агитират за преференциален вот, изпълнителният съвет на РБ и щабът на кампанията решиха да популяризират това право на хората да посочват предпочитан кандидат, обяснява още тя.

Реформаторският блок има за своя основна компонента ентусиазма. Ние се събрахме, защото имахме ентусиазъм да защитим нещо, в което вярваме, цел, в която вярваме и убедеността, че тази цел е добра, заявява накрая Меглена Кунева.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика