Вотът от Турция отива в Конституционния съд

19294
Вотът от Турция отива в Конституционния съд
Снимка: БГНЕС

Пленумът на Върховния административен съд (ВАС) реши днес да изпрати в Конституционния съд (КС) пет жалби на различни партии, които искат касиране на резултатите от парламентарните избори.

Към Конституционния съд ще бъде препратена жалбата на Патриотичния фронт, с която се иска касиране на изборите в Турция заради множество нарушения, съобщава изданието "Правен свят". От коалицията, включваща НФСБ и ВМРО, твърдят, че изборният процес в Турция е протекъл "при груби, съществени и многобройни нарушения на Конституцията и Изборния кодекс, в условията на лоша организация, грешки и неподготвеност на избирателните комисии, което води до опорочаване на волята на избирателя". В жалбата са изброени примери за редица нарушения, предимно в град Чорлу, като се посочва, че няма механизъм, който да гарантира, че избирателите са дали вота си само по веднъж, че е имало гласуващи, придружавани от лица, без необходимия за целта документ, че има секции, в които са отчетени гласували нереалистично голям брой избиратели - над 936.

РБ реши, че иска "Патриотичния фронт" за коалиционен партньор

Това, което ни събира с "Патриотичния фронт" /ПФ/, е много повече от това което ни разделя, коментира отношенията с ПФ Найден Зеленогор...

КС ще бъде сезиран и с жалбата на независимия кандидат Никола Вапцаров, който е бил издигнат от инициативен комитет в Благоевград. Засега не е известно какви нарушения е посочил в жалбата си г-н Вапцаров. По повод на неговата жалба в Пленума е имало много спорове, но в крайна сметка е било решено и тази жалба да бъде препратена в Конституционния съд, пише "Правен свят".

Третата жалба, която отива в КС, е подадена общо от партиите "Нова България", "Обединена България" и "Нова алтернатива", с нея те искат касиране на изборите за народни представители в 25 МИР.

Четвъртата е на кандидати за народни представители от 10 МИР, Кюстендил.

От Върховния административен съд днес отказаха официална информация за взетите на Пленума решения и за това кои жалби ще бъдат препратени към КС. Първо трябвало да излезе протоколът от Пленума, а след това ще се подава информация. По тази причина засега не е ясно от кого е подписана петата жалба, която ВАС ще изпрати в КС.

СЕМ ще препоръча цялостна ревизия на предизборната агитация

Разнообразни нарушения по време на изминалата предизборната кампания отчитат от Съвета за електронни медии. Като се започне от използва...

Четири от тези жалби ще бъдат разгледани и на Пленума на ВКС, който ще се проведе утре.

Във Върховния административен съд е била получена и шеста жалба - от Цветелин Кънчев и от шестима представители на Реформаторския блок, които са поискали касиране на избора на бившия областен управител на Пловдив Венцислав Каймаканов за депутат от листата на ДПС. Тази жалба, обаче, е била отклонена, понеже в нея не били посочени какви са нарушенията.

Някои от жалбите са изпратени и на президента, Министерския съвет, главния прокурор и на омбудсмана. Засега няма информация какво ще предприемат тези институции.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com