Плевнелиев: На 6 август ще имаме служебно правителство

33038
Плевнелиев: На 6 август ще имаме служебно правителство
Снимка: БГНЕС

На 6 август тази година България ще има служебно правителство. Това каза президентът Росен Плевнелиев в отговор на журналистически въпрос дали вече има готов проект за служебен кабинет. Тази договорка беше постигната на консултациите при държавния глава преди два дни, припомня БТА. 

Имам готовност, имам и опита, ще бъда първият държавен глава, на който ще му се наложи за втори път да сформира служебно правителство, посочи Плевнелиев, цитиран от БТА. Същевременно ще има консултации от гледна точка на осигуряването на плавен преход между правителството на Орешарски, служебното правителство и следващото ново правителство на България, избрано от 43-то Народно събрание.

Плевнелиев: Рано е за служебно правителство

"Предсрочните избори не са самоцел, а за служебно правителство още е рано да се говори. Това заяви президентът Росен Плевнелиев, съоб...

Затова тези консултации са важни. Подобни консултации обаче мога  да стартирам след като има оставка на правителството "Орешарски", посочи Плевнелиев. Така че според него нещата изглеждат много ясно подредени. Държавният глава вярва, че политическата криза в България е на път да бъде решена, "защото, благодарение на консенсуса, постигнат преди два дни, имаме яснота - оставка на Орешарски, след това консултации при държавния глава с парламентарно представените политически сили и тези, които имат представителство в Европейския парламент, и на 6 август - служебно правителство".

В неделя след проведените консултации президентът заяви, че предсрочните избори ще се проведат на 5 октомври, а 42-то НС ще бъде разпуснато на 6 август.

„В рамките на 42-то Народно събрание е невъзможно съставянето на друго правителство. Оставката на правителството ще бъде съобразена с необходимото по Конституция време за провеждане на консултации и формиране на служебно правителство", допълни Плевнелиев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com