Заплахите към ЕРП-тата са предизборно упражнение, сигурен е Калфин

6716
Заплахите към ЕРП-тата са предизборно упражнение, сигурен е Калфин
Снимка: БГНЕС

Надали от заплахите към ЕРП-тата от страна на енергийния регулатор след  изборите ще дойде увеличението на цената на тока. Това е предизборно упражнение и започна още при правителството на ГЕРБ. Това заяви в предаването “Още от деня” по БНТ водачът на евролистата на АБВ Ивайло Калфин.

„Проблемът е, че договорите им за приватизация са зле подписани, след което държавата, отново при правителството на ГЕРБ, реши да си продаде и едната трета дял. Това означава, че държавата няма представител, който да следи балансите на дружествата, да участва в Съвета на директорите и да решава какво се случва”, коментира Калфин и допълни, че целта е да се вдига предизборен шум.

Куюмджиев: БСП защитава бедните, ГЕРБ брани ЕРП-тата, умните и красивите

Нали умните и красивите протестираха как ние сме защитавали олигархията, която богатее на гърба на българските потребители? Вчера се ви...

Чуждите фирми в България се държат по начина, по който им позволява законодателството и правоприлагащите органи в България, каза Ивайло Калфин и коментира, че в България бедността е огромна и поради тази причина каквито и методи да се прилагат за цената на тока и които и да са участниците в този казус, проблемът няма да бъде решен. Той допълни, че у нас законите са такива, каквито са в повечето европейски страни, отделен въпрос е в България доколко се спазват законите и доколко контролиращите институции си вършат работата. Евродепутатът каза, че би подкрепил усилията на държавата ни да контролира тясно какво правят не само ЕРП-тата, но всички по веригата.

По въпроса за задълбочаващата се бедност и влошаване на стандарта на живот у нас, в сравнение с останалите европейски държави, Ивайло Калфин смята, че това се дължи на управлението на държавата, особено в частта на погрешния начин, по който се разпределят евросредствата. И сега е моментът този начин да се промени, когато се приемат новите правила до 2020 година и парите от Европа да достигат до повече дребни и средни предприемачи у нас, обясни евродепутатът.

Последните 25 години България изостава във всяко отношение и това е очевидно. Начинът този процес да се обърне е като европейските пари бъдат насочени към малките и средни предприятия, а не както е сега – към няколко големи фирми, обясни Калфин. „Това конкретно означава таван върху плащанията на декар на земеделските производители, означава стимулиране на тези, които не изнасят продукцията, а тя се преработва в България, означава повечето от средствата да се отделят за малките и средните производители, означава със средствата за регионално развитие, каквото, според мен, в момента няма, не да се строят две магистрали на другия край на България, а да се създадат инструменти, които да помагат на малкия бизнес – работещ гаранционен фонд, държавна инвестиционна компания”, каза евродепутатът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com