2 587 593 са действителните бюлетини на референдума

3958
2 587 593 са действителните бюлетини на референдума
Снимка: БГНЕС

1 883 411 българи са пожелали да има електронно гласуване. Това обяви на пресконференция за обявяване на резултатите от референдума председателят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Ивилина Алексиева, обобщавайки данните на създадената в Комисията работна група за повторно въвеждане и проверка на данните.

Действителните бюлетини с отговор „не” на въпроса от националното допитване са 704 182, предаде БНР.

Изпълнителният директор на Института за модерна политика оглави ЦИК

Депутатите избраха за председател на ЦИК Ивилина Алексиева, предаде БГНЕС. Народните представители гласуваха единодушно за това Алексие...

Броят на гласоподавателите според избирателните списъци е 6 766 619. От подадените гласове 2 587 593 са били действителни, а 122 339 – не. Намерените пликове в урните са 2 709 210, като без плик са били 1137 бюлетини. 6481 бюлетини са били сгрешени.

Говорителят на ЦИК Камелия Нейкова уточни, че за недействителни са сметнати бюлетините с посочени повече от един отговор или без посочен такъв, тези без плик и попълнените не по образец.

Прехвърляне на отговорност

Организацията на приемането на протоколите в ОИК е работа, задължение и право на ОИК. ЦИК не може да изземе тези функции, уточниха от ЦИК по повод инцидента в зала "Арена Армеец" в София.

ЦИК: Борисов не е извършил нарушение, ОИК-София има нов председател

Назначен е новият председател на ОИК – София Полина Витанова, по предложение на ГЕРБ. Това заяви на брифинг говорителят на ЦИК Ка...

От Комисията потвърдиха, че е одобрена оставката на председателя на ОИК в София Диляна Иванова. Нейното място заема юристът Полина Витанова, предложена от ГЕРБ. Още днес предстои среща на представители на ЦИК с ОИК-София, за да се предостави необходимата логистична и техническа помощ за балотажа. Протоколите от него ще бъдат приети в зала 1 на НДК.

Вицепремиерът Томислав Дончев заяви тази сутрин в ефира на "Нова телевизия", че Общинската избирателна комисия е заповядала на полицията да държи хората в зала "Арена Армеец". На въпроса на кой е отговорен за хаоса и 50-часовата обсада в "Арена Армеец", Дончев коментира. "Считам, че ОИК е дала нареждане на полицията да държи хората в залата. Няма как отговорност тук да няма и ЦИК", каза той. "Това, което се случи в "Арена Армеец", е позор, който не бива да се повтаря", допълни още вицепремиерът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com