Спрените магистрали откраднаха две години на хората и икономиката в Северна България

2595
Спрените магистрали откраднаха две години на хората и икономиката в Северна България
Снимка: Архив

Най-малко две години са загубени в развитието на Северна България. Пропиляно е изключително ценно време за изравняването на доходите на хората от Велико Търново, Русе, Плевен, Ловеч, Габрово и др., с тези в Пловдив, Стара Загора, Пазарджик. На юг от Стара планина големите инвеститори са нещо обичайно. На север такива липсват.

Причината е спирането на магистралите „Хемус“ и „Русе-Велико Търново“, с тунела под Шипка. Това казват и кметове, и бизнес. Казват го и хората, особено в малките общини край големите градове в Северна България. Те разчитаха, че край новите магистрали ще се появят я предприятие, я логистичен център или шоурум. Всичко това са работни места близо до техните домове, а не на десетки километри – в общинския център.

До ден днешен логично обяснение защо са спрени АМ „Хемус“ и АМ „Русе-Велико Търново“ няма. Признава го и служебното правителство. Има само политическо говорене. Предимно от лидери на партии, които иначе строят мостове и тунели на килограм.

Фактите обаче говорят друго. До май 2021 година по „Хемус“ се работеше усилено, а АМ „Русе – Велико Търново“ бе пред старт. След това всичко спира. Година и половина десетки машини стоят на временен паркинг до великотърновското село „Куцина“. Ако цялата тази техника се ползваше, АМ „Хемус“ щеше да подминава Павликени на груб строеж.

„Пътищата са кръвоносната система на всяка икономика. Не съм го измислил аз – пише го във всеки учебник по икономика. Където има пътища, там и пари и по-добър живот. АМ „Хемус“ обаче я няма. Спряха я Кирил Петков, Асен Василев и Бойко Рашков. С което изкрещяха, че Северна България и Велико Търново не са важни“, казва проф. Костадин Ангелов, водач на листата на ГЕРБ-СДС за старопрестолния град и региона. Той е категоричен, че АМ „Хемус“ и АМ „Русе – В. Търново“ остават основни приоритети и ще бъдат завършени, ако ГЕРБ е в правителството. Северът трябва да бъде обединен с Юга, а красивата Стара планина не може да бъде разделителна ивица за българите, подчерта проф. Ангелов.

Спирането на магистралите задълбочава войната по пътищата. От „промяната“ досега има над 70 тежки катастрофи по двулентовия път Русе – Велико Търново. Хиляди тирове дневно преминават през повече от 15 населени места. Включително покрай жп гарата в град Бяла и села с по 2000 души население като търновските Поликраище и Самоводене. Служебното правителство вече обяви АМ „Русе – Велико Търново“ за обект от национално значение. Какъвто бе и по времето на последното правителство на ГЕРБ.

Огромен е застоят и при локалните инфраструктурни обекти, свързани с магистралата – пример е участъкът „Присовски завои“, явяващ се южен вход на Велико Търново. На час оттам хвърчат най-малко 50 тежкотоварни камиони. Когато един от тях се завърти, пътят остава блокиран за часове. През май 2021-а година бе обявена процедура за проектиране на целия южен вход на Велико Търново. Срокът бе 100 календарни дни. Със смяната на властта, 500 дни по-късно проект още няма.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com