X
 
 

На какво да наблегнем в храненето при Коледния пост?

909 0
На какво да наблегнем в храненето при Коледния пост?
Снимка: iStock/Guliver
По време на пост задължително трябва да ядем бобови и ядкови култури поне два пъти на ден. Това каза в интервю за Радио „Фокус“ – Варна доц. д-р Дарина Найденова, диетолог от Варна. Коледните пости могат да стресират организма, който преди това е бил задоволен от животински продукти. Част от храните, които не се консумират по време на постите са месо, мляко, масло, яйца и сирене. Доц. д-р Дарина Найденова съветва да заменим тези млечни продукти с техните растителни алтернативи, които ще ни осигурят нужните хранителни добавки.

"Хубаво е, според мен, на всяко едно хранене или поне на две от храненията по време на пости, да присъства поне една порция бобова култура – грах, фасул, леща, нахута, който става все по-популярен в нашата страна," обясни тя. Друга полезна храна, която можем да добавим към храненето си са ядковите култури.

Нахранете косата си с ядки

Здравата и лъскава коса е като визитна картичка. За да имате красива коса, трябва да разчитате не само на последните модни козметични п...

"Най-добрите алтернативи за нашата страна са орехите, бадемите и лешниците," обясни доц. д-р Дарина Найденова. Според нея един от основните проблеми при коледните пости е липсата на белтъци в диетата. Дефицитът на белтъчни вещества в периода от 30-40 дни се отразява пагубно за имунната система, допълни още тя.

"Всички знаем, че този сезон е по-рисков на различни инфекциозни заболявания и вирусни епидемии, които често се случват около празниците. От тази гледна точка е добре да има достатъчно прием на белтъчни храни от растителен произход", обясни доц. д-р Дарина Найденова. Една от основните грешки на хората е да спрат консумацията на хляб по време на поста. Според нея, бобовите култури в комбинация с хляба, създават белтък, който е много близо до животинския.

"Много хора решават, че чрез постите ще смъкват килограми и спират консумацията на хляб. В случая те допълнително ще затормозят набавянето на белтъци за организма си по време на постите", посочи доц. д-р Дарина Найденова. Много е важно постите да бъдат направени правилно, за да може да бъде извлечена максимална здравословна полза за организма, заключи доц. д-р Дарина Найденова.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители