Как да забележите енергийния вампир

3989
Как да забележите енергийния вампир
Снимка: Издателство "Хермес"

На 13 февруари излиза новата книга на автора на „Заобиколени от идиоти“ Томас Ериксон - "Заобиколени от енергийни вампири", издателство Хермес. Вижте откъс от книгата.

Откъс 

1. 

Още: Как да разберем дали не сме "Заобиколени от енергийни вампири"

 Понякога нищо не върви както трябва. Абсолютно нищо. Без значение какво правите – всичко, до което се докоснете, просто се разпада. Всичко се обърква. Каквито и усилия да полагате. То пак се обърква.

За щастие, има и дни, в които нещата като че ли се нареждат малко по-добре. Животът си върви и вие действително постигате много. Не ви заплашват надвиснали катастрофи, макар че може би ви се иска положението да бе още по-добре.

А има и такива дни, в които всичко е като по мед и масло. Изпълнени сте с вдъхновение, страст и мотивация. Откривате възможности, въпреки че само преди седмица всичко е било обвито в мъгла и отчаяние. Разбира се, това може да се дължи на времето, но е по-вероятно да се намирате в състояние на позитивен поток; да сте в зоната; планетите изведнъж да са се подредили хармонично – или пък просто има и такива дни.

В момента не е толкова важно откъде идва цялата позитивна енергия – важното е, че я има и че от това ви е хубаво. Тя нахлува във вас и ви изпълва и за няколко вълшебни мига вие осъзнавате колко просто е всичко. Чудите се защо досега не сте се сещали. Светът е, така да се каже, в краката ви. Трябва само да го направите!

Още: "Двайсет години по-късно" от Чарли Донли - динамичен трилър от едно от големите нови имена в съспенса

Усещането, че сте абсолютно непобедими. Осъзнаването, че можете да правите каквото поискате. Разбили сте шифъра, намерили сте правилните първоначални ходове и енергията ви бликва. Това е моментът! Чувството, че успехът идва!

Странното обаче е, че само десет минути по-късно – или половин минута по-късно – всичките ви пробивни идеи изчезват, изпаряват се. Всякаква мисъл за новото, светло бъдеще е станала на пух и прах. Големите ви амбиции са разбити.

Възможностите, които допреди малко са ви изглеждали толкова обещаващи, изведнъж ви се струват абсолютно непостижими. Обзема ви пълно изтощение. Всичко е мрак и силите са ви напуснали. В момента се чувствате неспособни на каквото и да е.

Как е възможно да направите този преход от въодушевление и възхита към безрадостна празнота за броени минути? Къде отиде цялата бурна самоувереност и енергичност? Изтече необратимо по някакъв мисловен канал? И ако е така – кое го причини? Денят, седмицата, годината започна толкова страхотно, а сега всичко ви се струва безнадеждно.

Още: Откъс от "Смок свири на върба", Георги Божинов

Отговорът е прост.

Срещнали сте вампир. Вампир, чието призвание в живота е бързо и ефективно да унищожава мечтите на хората, като скрие от погледа им каквато и да е переспектива за светло бъдеще.

Пътя ви е пресякъл енергиен вампир.

Енергийният вампир е мисловен натрапник, който сякаш живее, за да изсмуква енергията на хората.

Още: "Смок свири на върба" - сборник, посветен на 100-годишнината от рождението на писателя Георги Божинов

Въпреки промяната в нагласата, вие знаете, че онова, което сте били планирали – новото бизнес начинание, пътуването, връзката, за която сте искали да кажете на някого, къщата в провинцията, която сте намерили, изобщо нещото, което ви е зареждало с онази невероятна енергия, – изобщо не е било лоша идея. Било е напълно реалистично. Просто в момента… дори не ви се мисли за него. Някой е успял да ви убеди, че е безнадеждно.

В резултат на това вие го прибирате в умствения си архив в папката „визии за бъдещето”. Ще изчакате. Може би някой друг път. Или пък никога. Идеята е успешно анулирана и може никога повече да не се върне. Всички ние носим в ума си безброй такива идеи като останки.......

Енергийните вампири са в състояние да убият желанието ви, без изобщо да полагат усилия.

Как обаче да познаете, че ви е поразил енергиен вампир, и има ли начин да му попречите?

Още: Излиза адаптирано издание за млади читатели на "Човекът в търсене на смисъл"

Факторът, който изсмуква енергията ви, може да бъде работа, група, явление или изобщо нещо, което затруднява живота ви. Изненадващо често обаче виновникът е човешко същество от плът и кръв, което има навика да разваля удоволствието на другите. Някои енергийни вампири изпитват истинска наслада от гледката на чуждия провал. Може би се чувстват големи и важни, като принизяват другите. Има и такива обаче, които с хаотичното си присъствие в живота на хората, също като слон в стъкларски магазин, нанасят непоправими щети, без дори да го осъзнават.

Това явление засяга живота ни в един или друг момент. На всички ни се е случвало да преминем от пълна скорост към тотален застой само в рамките на няколко часа. Цялата онази прекрасна енергия трябва да е отишла все някъде, нали? Не бихте ли искали да знаете как да заобикаляте подобни препятствия?

Представете си, че има начин да се изплъзвате на нещата и хората, които ви крадат положителната енергия, оставяйки ви с чувство на празнота и объркване! Представете си, че можете да виждате и разпознавате предупредителните сигнали навреме и умело да избягвате най-лошите енергийни загуби!

Тази книга е за енергийните или още психични или емоционални вампири – и трите определения се отнасят за едно и също явление. Изразът не се среща на всички езици, но значението му дава доста ясна представа за смисъла:

Още: "Заяви намеренията си"- 7 стъпки към мечтания живот

Това са хора, които се хранят с вашата жизнената сила, карайки ви да се чувствате като зомби – нито живи, нито мъртви. И също така създават опасността и вие да постъпвате така с други хора.

Може да звучи малко налудничаво, но ако се замислите, алегорията е много намясто. В митологията вампирът пресушава жизнената сила на жертвата си, като изпива кръвта ѝ - енергийният вампир прави същото, като му отнема увереността, мотивацията, а понякога и желанието за живот.

Не че искам да затъваме в семантика, но наистина намирам приликата за особено интересна. Основната разлика, предполагам, е в това, че вампирите от приказките знаят какво правят и не могат да се контролират, докато енергийните паразити от реалния живот невинаги си дават сметка как въздействат на другите.

Освен това хората губят енергията си по различен начин. Напълно нормално е не всички да реагираме на дадена случка по един и същи начин и това вероятно е нещо хубаво.

Още: Елси Силвър: Нищо не може да се сравни с усещането да пишеш за самия себе си

Някои хора може да се почувстват изтощени от незначителен спор за нещо тривиално, например къде да отидат на почивка, докато от същата ситуация други ще се заредят с енергия. Участието в малък словесен ръкопашен бой им действа възбуждащо. От друга страна, те се побъркват, когато се налага да чакат, докато първата група вероятно не би имала нищо против това. Една и съща ситуация, но коренно различни реакции.

Докато мудността на колегите ще предизвиква у едни съвсем леко – или пък нулево – раздразнение, други може да анулират цели проекти, ако околните не демонстрират значителен ентусиазъм още в същия момент. Ако не бъдат приети и оценени така, както смятат, че заслужават, те изобщо няма да си мръднат пръста. От друга страна, те ще откликнат положително на новото и на промяната – неща, които силно не се харесват на първата група. Една и съща ситуация – и отново коренно различни реакции.

Някои от нас понякога се нуждаят от почивка, от възможността да седнат, за да съберат сили, преди отново да се впуснат напред. Ако твърде често пропускаме почивките, просто няма да ни остане енергия, за да завършим започнатото. Други обаче мразят да седят на едно място и да почиват – те се нуждаят от още по-голяма активност в свободното си време, за да си върнат силите. Ако нямат възможността да търчат насам-натам с бясна скорост, те бързо ще изгубят желание и ще изпаднат в лошо настроение. Ами това – докато едни хора се нуждаят от общуване, за да си напълнят резервоара, други се чувстват изтощени в присъствието на хора и разговори. Ако не могат поне от време на време да остават насаме, с тях става просто невъзможно да се общува.

Енергийните приливи и отливи са различни при различните хора и това се отнася както за положителната, така и за отрицателната енергия. Тук няма правилно и неправилно, но да познавате реакциите си – кое ги провокира и защо – може да бъде много полезно. То ще ви помогне да избегнете сериозни грешки и да съхраните енергията си за онова, което си струва.

Още: "Безупречен" - първата книга от еротичната поредица "Честнът Спрингс", превърнала се в TikTok сензация

Сложно е. Но често въпросът опира просто до това кои сте и какви личностни черти притежавате. По-подробно ще обсъдим тези неща в загуби“. Знайте, че повечето от тези предизвикателства имат решение.

Независимо какви са личните ви реакции, ще е добре да помислите колко важно е за вас да избягвате, доколкото е възможно, тези енергийни загуби. На какво сте готови, за да можете да поддържате пълен енергиен капацитет, когато имате най-голяма нужда от него? А защо не и постоянно?

В тази книга ще разгледам подробно разновидности на енергийния вампир – как да ги разпознаете, как ви се отразяват и как го правят.

Тук трябва да кажа, че това не е единствената книга за енергийни вампири. Прегледал съм много от онези, които вече са издадени, и според мен съветите, които предлагат някои от тях, са напълно безполезни.

Още: Какъв е смисълът на живота?

Тази книга се фокусира върху ситуации от ежедневието, неща, които ни се случват доста често. Ще обърна обаче внимание и на това как почти всеки може да се защити, ако срещне човек, който му влияе зле.

Кои стават жертва на енергийните вампири? Ами, всъщност всички. Само че всеки тип енергиен вампир оказва различно въздействие върху хората. Което е разбираемо. Например вие може да кажете на свой приятел колко трудно е да се разбереш с Джони. Приятелят ви обаче просто не го възприема така. Джони ли? Той е страхотен!

Както обикновено, няма прости обяснения, когато става дума за човешкото поведение. Някого, от когото партньорът ви се дразни, защото го намира за хаотичен и неспособен да се спре, вие може да смятате за енергичен и да харесвате, защото ви зарежда. Друг човек вие намирате за много особен, защото почти не си отваря устата – ама че енергиен вампир! Други обаче ще оценят тази негова способност да се въздържа от дрънкане на глупости.

Всеки от нас може да стане жертва на енергиен вампир, но начините това да стане са много. Естествено, има разновидности, от които почти всички се чувстват засегнати почти еднакво – като патологичните лъжци, които нямат много съюзници.

Различните типове енергийни вампири също така ни засягат в различна степен. Тя може да варира от смайване и леко раздразнение до посттравматичен стрес. Спектърът е много широк. Човек често разбира какво се е случило едва по-късно.

Едно нещо обаче е ясно – когато познавате себе си, ще можете да избягвате влиянието на определени типове. Самопознанието действително може да се окаже от ключово значение в случая – вашата най-добра защита срещу енергийните вампири.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛИТСПОТ:

Откъс от "Диви цветя", Васил Слапчук

Пролетта на емигрантите: Глава 7. „Грижата днес е за душата на човеците“

Откъс от "Печели колкото наистина заслужаваш" от Брайън Трейси

Пролетта на емигрантите: Глава 6. „Ако си мислиш, че от теб нищо не зависи, оставяш всичко да зависи от лошите.“

Пролетта на емигрантите: Глава 5. „Преди години обикаляхме всички митинги. И какво от това?“

Изкуството срещу войната: Марк Твен и "Военна молитва" (СНИМКИ)

Откъс от "Децата на хълма", Дженифър Макмеън

Откъс от "Терапията", Себастиан Фитцек

Пролетта на емигрантите: Глава 4. Фейсбук – животът на емигрантката Теди

Откъс от "Лечебните адаптогени", Теро Исокаупила и Даниел Раян Бройда

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com