Симона Пейчева: Ако имам дъщеря, още на две годинки ще влезе в залата!

8080
Симона Пейчева: Ако имам дъщеря, още на две годинки ще влезе в залата!

Утре, 31 май, за шести пореден път ще се проведе турнирът Симона къп, в който ще участват 314 гимнастички. Организатор на турнира е едно от златните ни момичета – Симона Пейчева. Вижте какво сподели една от най-чаровните ни състезателки по художествена гимнастика в специално интервю за Actualno.com.

С какво се занимаваш в момента?

Искам в течение на годините турнирът Симона къп да се превърне в традиция и празник, защото в тази възраст децата имат нужда не само от състезания, но и от някой, който да видят, че ги уважава, че ги цени, приветства всичко това, което са направили през тази една година. За гимнастичките ще има не само купи и медали, но и подаръци.

Планираш ли да станеш треньор на по-големите деца, на националния отбор дори?

Какво да ви кажа, не че отхвърлям идеята, но и не съм в период, в който обмислям подобно нещо. Аз съм председател на клуба, който съм създала. За мен е важно този клуб да се развива, да има повече деца, които да тренират. Каквото и да се случи с мен като треньор, моя клуб няма да го оставя. На първо място е това да разширявам дейността си.

Кога едно дете трябва да започне да спортува?

Самото дете трябва да пожелае. Децата вече са толкова бързоразвиващи се. Те са непрекъснато пред телевизора и телефоните и знаят от много ранна възраст какво им харесва. Не означава, че това ще правят винаги. Момичетата, които аз тренирам, са започнали по свое желание. Хубаво е родителят да има поглед върху това, какво му харесва на детето, за да подбере най-правилния спорт.

Напоследък нямаме индивидуалните отличия в художествената гимнастика?

Най-важното е момичетата да са живи и здрави, защото една травма може да хвърли на вятъра много години труд. Аз им пожелавам да имат силите и куража да издържат тренировките дотогава, а вече на самото състезание, колкото и да си подготвен, всичко е и голяма доза късмет.

Мислиш ли, че в този спорт голяма роля имат съдиите?

Заповядайте на Simona's cup - шоуто на малките грации на Симона Пейчева

Остават само четири дни до шестото издание на детския турнир по художествена гимнастика Simona's cup. Той е идея на голямата ни прима в...

Да, но не може заради това да спре съществуването на спора. Понякога има много малка разлика, тогава наистина играе роля субективното, но има случаи, в които не може да кажеш на черното бяло. Кой за каквото се е подготвил.

Според теб кой ще е фаворит на олимпиадата, не конкретно за художествената гимнастика?

Руската федерация е една доста могъща империя, не само в художествената гимнастика, а във всички останали спортове, която прави шампиони и те наистина знаят как се прави това нещо. Те имат изключително добър отбор на състезателите и треньорите. Освен това те са и доста голяма държава - в масата се ражда шампионът, така че не може да се сравняват България и Русия. Факт е обаче, макар и малка държава, сме конкурентоспособни и това говори много как работим ние.

Имаш ли коментар относно отказа на Нешка Робева да приеме орден "Стара Планина"?

Бих искала да честитя юбилея на Нешка Робева, защото тя е човекът, оставил най-голяма следа в родната гимнастика. И нейното име ще остане начело на фона на всички останали. Защо го е отказала и не го е приела, е абсолютно нейно решение и дори не смятам, че съм на нивото да го коментирам. Достатъчно интелигентна и зряла жена е, за да отхвърля или приема това, което ѝ се дава.

Симона Пейчева: Не получих честен шанс

"Аз казах, че ще си извоювам мястото в националния отбор, но исках една честна игра, която не получих", обяви гимнастичката Симона Пе...

Какъв спорт тренира синът ти?

Той тренира карате шест дни в седмицата. Ходи и на плуване. Иска и футбол, но майка му не иска да го записва на футбол. Реших, че ще му мине меракът, но щом не му минава, по никакъв начин няма да го спра.

Ако някога имаш дъщеря, би ли я записала на гимнастика?

На две още влиза в залата! Нямам амбиции нито синът ми да става спортист, нито ако, дай Боже, имам момиче, ще съм вманиачена да я правя гимнастичка, но смятам, че задължително е редно да тренира гимнастика, защото гимнастиката е спорт, който изгражда у момичетата стойка, позиция, дисциплина и отговорност, качества, които не е нужно да станеш шампион, за да ги имаш в живота.

Вижте и видеото от интервюто със Симона Пейчева ТУК

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю