ŠKODA KAROQ - традиция и иновации с чешки паспорт

7407
ŠKODA KAROQ - традиция и иновации с чешки паспорт

Историята ни е научила да гледаме какво правят чехите. Защото от източноевропейските държави, тяхното културно наследство е отражение, а често и изпреварва цели направления в западното изкуство и подем. Защото чехите са родени лидери, те са силни и при взимането на важни решения и отстояване на принципи – нека се сетим за Прага през 1968. А от 120 години Чехия е фактор и в автомобилостроенето с нейната ŠKODA.

През април тази година ŠKODA споделиха тяхната стратегия за развитие до 2025. Като част от нея, чешката компанията ще продължи да разширява своята SUV гама, поради силното търсене на кросоувъри в световен мащаб. Преди близо половин година, марката представи своя първи кросоувър – 7 местния KODIAQ, а само година след него, на световната сцената с овации излезе и вторият SUV в гамата на ŠKODA, компактния кросоувър с името KAROQ, който идва като наследник на познатия ŠKODA YETI.

Най-малката Skoda се превърна в електрическо бъги

Компанията Skoda представи експериментална версия на своя най-малък модел – Citigo. Компактната машина е създадена от група студе...

Ако името KAROQ ти звучи вдъхновяващо, но и мистично, нека те запознаем с новия ŠKODA KAROQ и неговата история. Търсейки най-подходящото име за своя автомобил, чехите се връщат назад към своите традиции залегнали в сърцето на марката – нейната емблема: летящата стрела в логото. И, разбира се, кого да попитат за предложение за име, за своя иновативия SUV, ако не хората, за които стрелата е залегнала дълбоко в културата им. А именно местното население на остров Кодиак в Аляска. На езика на племето Алеути, думата за автомобил е kaa’raq, а за стрела – ruq. Но всъщност, нека оставим самия ŠKODA KAROQ да ти разкаже своята история.

Какво е първото нещо, което забелязваме в един автомобил, преди да погледнем техническите му характеристики? Неговият дизайн, разбира се. Точно тук ŠKODA се обръщат към наследството на готическата архитектура в стилните пропорции на шасито, които вдъхват едновременно чувство за сила и сигурност, но и естетческа красота и изящество. Така и новият ŠKODA KAROQ въздейства силно под всеки ъгъл, под който погледнеш автомобила, а елегантните му линии са вдъхновяващи.

А сега нека се настаним на седалката на ŠKODA KAROQ. Сядаме удобно и поглеждаме към дигиталното табло, което е сред нововъведенията за Škoda и може да бъде програмирано в четири различни дизайна (класически, дигитален, Info-Profile и редуциран изглед). А един от най-приятните гъдели, които наблюдаваме при модела е, системата Traffic Sign Recognition, която засича най-разпространените пътни знаци и ги изобразява като пиктограма върху дигиталното табло за управление или на дисплея на навигационната система.

Новата Skoda Karoq излиза с избор от 5 мотора

Компанията Skoda официално представи своя последен модел – компактния кросоувър Karoq. Очакваше се той да замени Yeti в гамата на...

Идва ред да те запознаем и с двигателите на ŠKODA KAROQ и да ти дадем малко важна практична информация. Като наследници на бащата на генетиката, чешкия учен Грегор Мендел, инженерите на ŠKODA са разработили четири съвсем нови двигателя от петте, с които идва KAROQ. Автомобилът разполага с най-съвременни технологии под капака си и предлага избор два бензинови и три дизелови двигатели с мощност от 115 к.с. до 190 к.с. Те са изключително икономични, неизменна черта, с която се слявчт всички чешки модели. Така получаваме модерен SUV автомобил, с достатъчно мощност да бъде истински офроуд звяр, но и с икономично и екологично разработен двигател.

Друго удобно нововъведение в KARAQ Dynamic Chassis Control (DCC). Чрез него водачът разполага с три режима за шофиране - Comfort, Standard и Sport. Електрическите клапи се контролират от специално устройство, в зависимист от състоянието на пътя, предпочитания стил на шофиране и избрания режим. DCC допринася за сигурността, като автоматично превключва в режим Sport на терени, при които навигирането е по-динамично. Това осигурява по-голяма стабилност, по-голяма тяга и по-къс спирачен път. Офруд режимът осигурява още по-лесно шофиране по неравен терен, той е включен в допълнителното оборудване на моделите със задвижване 4х4. А за тези, които ще шофират своя ŠKODA KAROQ по наистина предизвикателни терени, е предназначен „Пакетът за лоши пътища“, който предпазва автомобила както от механични повреди, така и от навлизането на прах или пясък в двигателя. Всичко това, в комбинация с вдъхновяващия дизайн и комфорта в автомобила, прави ŠKODA KAROQ нашия избор за SUV.

ŠKODA KAROQ беше представен в Стокхолм през май, а официалното му стъпване на българските пътища ще бъде през октомври. Е, нямаме търпение да седнем зад волана на това едновременно компактно, но и супер маневрено, модерно и удобно SUV возило.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com