Пътешествия в Родопите - с приключенския дух в кръвта и Discovery

7518

„Родопите носят в себе си уникален дух. Те балансират ниските с високите си части, имат разнообразна природа и съхраняват изключително ценни елементи от българската култура. Някои хора смятат, че в планината няма място за колелета. Други смятат, че там няма място за автомобили. В планината има място за всеки. От значение е не наличието или неналичието на велосипеди и автобмоли, а отношнието на хората към нея. Защото един човек е способен да причини повече вреди, отколкото десетки автомобили.“

С тези думи Петър Велков ни покани на едно спиращо дъха пътешествие из Западни Родопи. Но кой е Петър и защо ви разказваме за приключенията му?

Петър е програмист по работа, но откривател по душа. Oт малък се интересува как работи светът и за да го разбере, започва да го опознава. Така се запалва и по колоезденето. Бързо установява, че на две гуми може да изучи много повече места, отколкото на два крака, а когато си на 12 нямаш много други опции.

Тази страст не угасва, а напротив. С времето се разпалва. Започва да прави все по-сериозни преходи, а в последните години редовно обикаля из различни магически дестинации, където се наслаждава новите гледки.

Пътешествията му обаче имат един сигурен съюзник, неговият Land Rover Discovery. Петър, освен че разбира от код, разбира и от техника. Има и силно чувство за естетика. Затова в стремежа му да си осигури не само здрав и проходим, но и достатъчно комфортен автомобил, изборът му бързо пада на Discovery.

Избрахме да покажем възможностите на новото Discovery заедно с него – защото според нас Петър е олицетворение на това, което стои зад автомобила. Той е целеустремен, непрестанно развиващ се, любопитен и пътешествието е в кръвта му.

Предстоеше му сериозно велопътешествие в Западните Родопи, затова на път за там ни покани да прекараме заедно един ден около язовир Голям Беглик. Пристигнахме късно, планирахме разходката за следващия ден и рано сутринта, далеч преди изгрев слънце, Петър ни вдигна, за да натоварим велосипедите и да се отправим на опознавателна обиколка около язовира.

Новият Discovery е не просто произведение на изкуството, но и изключително практично решение за подобна ситуация. При паднали задни седалки (нещо, което става с натискането на два бутона или няколко клика на смартфона), багажникът събра не малките велосипеди цели. Пътят около чашката на Беглика далеч не е сред най-равните и изисква не само шофьорски умения, но и висок клиренс. Джипът се справи блестящо, а заледените участъци не представляваха никаква трудност.

Новият Дискавъри на брега на язовир Беглика

На топло в купето е лесно да се наслаждаваш на природата. Но истинският досег е когато на -5 градуса посрещнеш изгрева на брега. Слънцето не топли, но разкрива гледка, която няма как да забравиш. А Discovery e толкова лесен за управление, че имаш чувството, че дори и да влезе във водата, пак ще излезе без проблеми.

След романтичното утро отново се качихме в джипа и потеглихме към планираните маршрути за каране. Около един час път по пътеки, изровени от камиони. Докато не се качихме на върха на един хълм с поредната главозамайваща гледка. Извадихме велосипедите и дойде ред Петър да ни покаже защо отделя толкова време на планинското колоездене. Да, студено е, но удоволствието от спускането, от директния контакт със земята, от усещането, че контролираш всичко сам, от забавлението в техниката да вземеш завоя най-оптимално, да избегнеш неравностите или да ги прескочиш... удоволствието е несравнимо.

Удоволствието да караш Discovery по същите тези пътеки също е несравнимо. Много различно, разбира се, защото е придружено с огромна доза комфорт. Но адреналинът пак е там, макар и подпомогнат от различните режими на работа, които се включват с едно завъртане на джойстика.

Със същата лекота Discovery се движи и по асфалта. Окачването се регулира и благодарение на мощността управлението е като на лека кола. С тази разлика, че видимостта ви е повече от чудесна.

Както казва Петър: „Понякога се налага да изляза извън пътя. Понякога возя много багаж. Понякога пътувам с голяма компания. Discovery ми дава възможност да стигна където трябва, с когото трябва. Същевременно предлага и високо ниво на комфорт. С първото си Discovery открих, че мога да стигна до много места, до които иначе можех само с велосипеда си или пеша.“

Пътешествието в Родопите е мечта. А пътешествието там с новия Discovery e същата мечта, но опакована в лукс, елегантност и сигурност. Има много начини да стигнеш от точка А до точка Б. Но има малко начини да го направиш удовлетворяващо всички сетива.

Ако искате да видите на какво е способна тази кола, разгледайте официалния сайт на Land Rover ето ТУК

Aко пък разказът ни за Родопите е недостатъчен и искате да видите още, разгледайте фотогалерията ни ТУК

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com