Иван Димитров, изпълнителен директор на МУЗИКАУТОР: Основанието за уреждане на правата за музика в театралните поставки съществува в българския закон от 30 години

1759
Иван Димитров, изпълнителен директор на МУЗИКАУТОР: Основанието за уреждане на правата за музика в театралните поставки съществува в българския закон от 30 години
Снимка: МУЗИКАУТОР

Дейността на МУЗИКАУТОР е така организирана, че заплащането на авторските права при публично използване на музикални произведения не е самоцел. То е базирано на българското законодателство и на множество международни актове, които би следвало да се прилагат. Това коментира изпълнителният директор на сдружението на автори и композитори Иван Димитров в студиото на „България сутрин“ по телевизия Bulgaria ON AIR.

Повод за участието му е кампанията на МУЗИКАУТОР за систематични стъпки за зачитане правата на авторите на творческо съдържание на всички нива – държавните институции, неправителствените организации и културните средища, в това число държавните театри, общинските театри, културните домове и собственици на ателиета.

„От 2001 година действа Тарифа за използване на музика, включена в театрални и други драматични произведения. Имали сме среща с една от браншовите организации и останахме с разбирането, че нещата все пак ще се случат. До момента обаче са реагирали само 15 театъра. Това наложи да вкараме динамика в тези отношения и в момента сме адресирали 80 писма до различни институти, които са задължени по закон, след като инвестират музиката в техния продукт, да споделят малка част от приходите с авторите“, допълни Иван Димитров.

Повишаването на информираността относно зачитането на авторското право сред творческите индустрии ще допринесе за развитието на балансирана културна среда и ще бъде гаранция, че всеки творчески продукт ще бъде уважен и възмезден. Разбирането на необходимостта и задължението на организаторите съгласно Закона за авторското право и сродните му права (ЗАПСП) да уредят авторските права с правоносителите на музикалните произведения е необходима стъпка в отключването на потенциала културната сфера.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com