Пражкият струнен квартет „Epoque“ отправя послание за мир със своя концерт в „Европейски музикален фестивал“ 2022

1595
Пражкият струнен квартет „Epoque“ отправя послание за мир със своя концерт в „Европейски музикален фестивал“ 2022
Снимка: „Европейски музикален фестивал“ 2022

Пражкият струнен квартет „Epoque“ ще гостува в програмата на тазгодишния „Европейски музикален фестивал“ на 7 октомври 2022 г. от 19:30 ч. в столичната зала „България“. Музикантите подготвят атрактивна програма, с която ще представят както чешката музикална традиция, така и свои оригинални аранжименти на джаз, танго и филмова музика. Концертът е посветен на Чешкото председателство на Съвета на Европейския съюз и се реализира със съдействието на Чешкия център и Посолството на Чешката република у нас и с финансовата подкрепа на Столичната община – Календар на културните събития на Столична община, Министерството на културата и Национален фонд „Култура“ по програма „Едногодишен грант 21“. Партньор за концерта е и Софийската филхармония. Билетите са в продажба на касата на зала „България“ и онлайн на Ticketsbg.com.

Есенните събития от „Европейски музикален фестивал“ 2022 стартират в Деня на музиката с участието на Веско Ешкенази

На 1 октомври, Световния ден на музиката, започват есенните събития от програмата на „Европейски музикален фестивал“ 2022. ...

Пражкият струнен квартет „Epoque“ е основан в началото на 1999 година. В настоящия ансамбъл участват Владимир Клански (първа цигулка), Давид Покорни (втора цигулка),  Владан Малиняк (виола) и Витек Петрашек (виолончело). Музикантите, които имат класическо образование и са отлични солисти и камерни изпълнители, са обединени от общите си артистични възгледи и от интереса към различни музикални жанрове отвъд строгите рамки на класическата музика.

„За концерта ни в България сме подготвили пъстра и богата програма с широк диапазон от композиции от различни исторически епохи - от стари чешки майстори, до модерни пиеси от ХХ-ти век“, заяви в интервю за Classic FM радио виолончелистът Вит Петрашек. Ето какво разказа още той за програмата на събитието: „Концертът ще започне с бароков автор, който произхожда от Чехия - Франц Ксавер Рихтер. Разбира се, няма как да не се спрем и на музика от Антонин Дворжак, който е създал значимо творчество за струнен квартет. Програмата ще продължи с пиеса, създадена специално за квартета от Ян Кучера, наш колега, съвременник, както и с музика от филма „Високият рус мъж с черната обувка“ от Владимир Козма. Ние всички считаме музиката на Козма за гениална“, сподели Петрашек. На концерта пред софийската публика ще звучат още пиеси от джаз легендата Джанго Райнхард, от полския цигулар и композитор Матеуш Смочински и от майстора на тангото Астор Пиацола.

„Нашите послания, както и посланията на много хора по света, са свързани с  напрежението, което съществува в момента в Европа. Тежи ни ситуацията на източната граница и бихме искали да отправим послание за мир. Колкото и тривиално да звучи, вярваме, че това е мечта на много хора, макар в днешно време да е малко трудно да го изразим“, добави музикантът.

Много са сцените и градовете, на които чешкият квартет „Epoque“ е гостувал до момента. Съставът е участвал в престижни музикални фестивали като „Шлезвиг-Холщайн“, „Пражка пролет“, Музикален фестивал „Лудвиг ван Бетовен“, „Моравска есен“ и др. В областта на джаза ансамбълът е работил с изявени музиканти като Грегъри Портър, Джордж Мрас, Бени Бейли, Йошико Кишино, Дейвид Брайд. През този месец формацията направи турне в Литва, Латвия и Естония с поредица от концерти, също свързани с Чешкото председателство на Съвета на ЕС. А в момента музикантите подготвят записите за новия си албум с чешката певица Даша, с импровизации върху песни на Ела Фицджералд.

Концертът на 7 октомври е второ гостуване на квартета в България. От първата си визита у нас през 2008 г. в „Европейски музикален фестивал“  музикантите са запазили отлични спомени за невероятната публика и изключително вкусната храна.

„Наистина очакваме с нетърпение срещата си с българските слушатели. Очакваме да се видим на 7 октомври в зала “България”, каза още Петрашек.

22-рото издание на „Европейски музикален фестивал“ се провежда от 19 април до 8 ноември 2022 г. В програмата вземат участие над 500 артисти от седем страни. Гости на фестивала т.г. са световноизвестният цигулар Пинкас Цукерман от САЩ, младият британски пианист Джулиан Тревелиян, звездата на фадото Камане от Португалия и много други артисти. С нови проекти се представят и изявените български музиканти Людмил Ангелов, Мила Георгиева, Максим Ешкенази и др. Във фокуса на фестивалната програма е творчеството на композиторите В.  А. Моцарт, Фр. Шуберт, както и на големите  български автори Л. Николов, Ал. Райчев, П. Хаджиев и В. Стоянов, чиито годишнини се отбелязват във форума. Няколко събития от програмата са посветени на 20-годишнината на Оркестъра на Класик ФМ радио. Фестивалът се реализира с финансовата подкрепа на Министерството на културата, Национален фонд „Култура“ и Столичната община - Календар на културните събития на Столична община.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com