Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Соня Йончева с емоционално изпълнение на "Тоска" и социална инициатива в родния си Пловдив

06 юни 2024, 15:51 часа • 1266 прочитания

При изключително голям интерес и с бурен възторг премина концертната гала "Тоска" на Античния театър в Пловдив по идея на оперната прима Соня Йончева. Тя се превъплъти и в централната роля, а събитието бе организирано от продуцентската ѝ компания SY11 Events и с подкрепата на Общинска Фондация "Пловдив 2019" (като част от официалната програма на Пловдив - Европейска столица на културата).

За Соня Йончева Тоска е коронна роля и я е изпълнявала на някои от най-престижните световни сцени като Метрополитън опера в Ню Йорк, Държавната опера във Виена, Държавната опера в Берлин, Арена ди Верона; гастролирала е с концертни изпълнения в Япония, а това лято ѝ предстои да влезе в образа на примадоната в Рим и Лондон.

Фотограф: Виктория Вучева/SY11 Events

"За мен е чест и удоволствие сега да споделя тази любима моя героиня и с вас, родната ми публика в Пловдив", каза Соня Йончева след края на прочутия шедьовър на Пучини, отбелязването на чиято 100-годишнина от смъртта доминира избора на репертоар по целия свят през 2024 г.

Сценични партньори на Соня Йончева бяха: Иван Момиров в ролята на Марио Каварадоси, Деян Вачков в ролята на Барон Скарпия, Божидар Божкилов в ролята на Анджелоти. Диригент на продукцията бе маестро Кръстин Настев, а Държавна опера Пловдив, чийто 70-годишен юбилей се честваше, се включи със своя хор, солисти и оркестър.

Още: Соня Йончева е новият „Музикант на годината“

След концерта

След края на продукцията и под нестихващите аплодисменти на близо 3000 зрители, дошли от Пловдив, но и от множество градове в България и чужбина, Соня Йончева направи няколко специални обръщения: оперната прима предостави на учениците от гимназиалните класове на Националното училище за музикално и танцово изкуство (НУМТИ) "Добрин Петков" – Пловдив, където е учила и самата тя, безплатен достъп до спектаклите и концертите от афиша на Държавна опера - Пловдив през 2024 година. Решението на Соня Йончева, което е взето съвместно с екипа на Опера Пловдив, е с грижа към развитието и духовното обогатяване на бъдещото поколение музиканти и артисти.

От сцената, освен към бъдещето, Соня Йончева отправи поглед и към настоящето и миналото: тя поздрави концертмайстора Виеслав Новак, чието последно официално събитие бе именно галата "Тоска", след което той се пенсионира след над 40-годишна творческа дейност като първа цигулка на Държавна опера - Пловдив. Световното ни сопрано не пропусна да уважи и именития цигулар, музикален педагог и общественик Гаро Балтаян, който е бил неин учител по солфеж и в навечерието на галата навърши 90-годишна възраст.

Фотограф: Виктория Вучева/SY11 Events

Публиката в Пловдив реагира много емоционално на всички тези положителни поводи. Официални гости на събитието бяха кметът на Община Пловдив Костадин Димитров, зам.-кметът по култура в Община Пловдив Пламен Панов, зам.-кметът по финанси в Община Пловдив Женя Петкова, доц. Нина Найденова (член на Съвета на директорите на Националния дворец на културата в София), Н.Пр. Джузепина Дзара - посланичка на Италия у нас и други.

Интерес по време на галаконцерта предизвика и най-новата медия за култура у нас - списанието "Български Артист", издавано от Соня Йончева, което вече е налично и в онлайн магазина на SY11 Events: https://sy11events.com/store/.

"Тоска" се състоя точно шест месеца, след като Соня Йончева бе удостоена с почетното звание "Доктор хонорис кауза" на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство (АМТИИ) Проф. "Асен Диамандиев" - Пловдив и почти четири години след галаконцерта "Завръщане", който бе и първото събитие на SY11 Events.

Още: С френски шик завърши Сезон 1 на "Съкровени гласове", организиран от Соня Йончева

Ето кои са и предстоящите концерти, организирани от продуцентската компания на Соня Йончева:

3 декември 2024 – оперната ни прима Соня Йончева

19 март 2025 – неповторимият полски тенор Пьотр Бечала

2 април 2025 – емблематичният мексикански тенор Роландо Вийязон

31 май 2025 – феноменалното американско мецосопрано Джойс ДиДонато

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес