ЕС забранява пластмасата за еднократна употреба в опит за намаляване на морските отпадъци

2428
ЕС забранява пластмасата за еднократна употреба в опит за намаляване на морските отпадъци
Снимка: Getty Images/Guliver

Количеството на вредни пластмасови отпадъци в моретата и океаните се увеличава все повече и повече, затова Европейската комисия предлага нови общоевропейски правила, насочени към 10-те пластмасови продукта за еднократна употреба, които най-често се срещат по европейските плажове и в европейските морета, както и към изгубените или изоставените риболовни уреди, съобщиха от ЕК.

Заедно те съставляват около 70% от всички морски отпадъци. Новите правила са пропорционални и специфични за отделните продукти, така че да се постигнат възможно най-добри резултати.

Това означава, че за различните продукти ще се прилагат различни мерки. Когато са налични алтернативи на достъпни цени, ще е забранено предлагането на съответните пластмасови продукти за еднократна употреба на пазара.

СЗО: В бутилираната вода има пластмаса

Световната здравна организация (СЗО) публикува доклад заради резултати от мащабно изследване, според които са открити частици пластмаса...

За продуктите без ясни алтернативи фокусът е върху ограничаването на тяхната употреба чрез национални мерки за намаляване на потреблението им, изисквания за проектирането и етикетирането и задължения за управление на отпадъците/почистване за производителите.

На практика ЕС предлага забрана на пластмасата за еднократна употреба, като така в Брюксел се надяват да се подпомогне опазването на живота в моретата и океаните.

Предложението засяга много пластмасови елементи като сламки, дръжките на клечките за уши, приборите за хранене, пластмасовите тръбички за балони и бъркалките.

Планът обаче трябва да се одобри от представителите на всички 28 страни членки в Европейския парламент, за да може да премине.

Ако бъде приета, забраната ще помогне да се избегнат 3.4 милиона тона въглеродни емисии, да се избегне замърсяването на околната среда, чието предотвратяване ще струва около 22 милиарда евро до 2030 г. и ще се спести на потребителите 6.5 милиарда евро.

"Замърсяването с пластмаса е голям проблем и европейците трябва да работят заедно, за да го решат“, казва заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс.

„Днес нашите предложения ще намалят пластмасите за еднократна употреба в супермаркетите ни“, заяви той, цитиран от БГНЕС.

„Ние ще забраним някои от тези продукти и ще ги заменим с техни по-чисти алтернативи, така че хората все пак да могат да използват своите любими продукти“, допълва Тимерманс.

В предложението се посочват съдовете за храна, както и опаковките и приборите, направени от пластмаса и използвани обикновено от веригите за бързо хранене.

В плана няма заложен краен срок за абсолютна забрана на пластмасата за еднократна употреба на продукти като клечки за уши, съдове и сламки.

Ако бъде одобрена забраната, страните членки ще трябва да положат усиля за намаляване на броя на приборите и съдовете, направени от пластмаса, които се продават в търговската мрежа. Всяка страна ще трябва да проведе образователна кампания, а производителите ще трябва ясно да обозначават как се изхвърля техният пластмасов отпадък. Производителите ще бъдат стимулирани да заменят своите пластмасови продукти с материали, които да се разграждат.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Сателитни снимки: Русия вече не използва Кримския мост за снабдяване на войските си в Украйна

Руски танк стреля по руска щурмова група: Настъплението в Украйна се забавя (ВИДЕО)

Хакерски пробив в британското Министерство на отбраната

Журналист: Грузия е на кръстопът - към Русия или към Европа

Ново оръжие за Украйна в морето: Русия унищожи едно с хеликоптер (ВИДЕО)

Рев и сълзи: Руски Су-34 и пилотите му останаха завинаги в Украйна, твърди руски източник

Нова руска бомба в Белгород: Руснаците са "загрели" преди да ударят 30-тина руски къщи

Руски затворници "плачат" на Путин: Не ни плащат, не ни считат за войници (ВИДЕО)

Планът на Нидерландия кога да достави F-16 нa Украйна се изяснява

Разстреля шестима руски офицери, докато спят: Издирва се руски войник от украински произход

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа

Пожелания за Гергьовден
Пожелания за Гергьовден

Всеки познава поне един човек с името Георги или Гергана, които празнуват имен ден на 6 май - ето кои са най-хубавите пожелания за Гергьовден. Най-хубавите...