Божков с ва банк: Шах с пешката срещу ББ-ДП с протестен вот

8513
Божков с ва банк: Шах с пешката срещу ББ-ДП с протестен вот
Снимка: БГНЕС

В предстоящите избори, както и във всички предходни, ще има един сериозен вододел и той се нарича ББ-ДП. Тази лиро-епична двойка е нещото, което може да мобилизира срещу себе си сериозен наказателен вот. Тя е олицетворение на Статуквото, на Порциите, на Чекмеджетата с кюлчетата и на всичко онова, което държи страната ни далеч от белите държави. Още: Делото за кюлчетата и пачките в чекмеджето на Борисов е прекратено

Силите, които решат да преборят този супер тандем, трябва да действат умно и да изчислят твърде много неща, защото тази работа само с пари не става - трябва и акъл. Тоест, ако нямаш нужния ресурс да победиш съперника с конвенционални средства, трябва да си креативен и да измислиш обходни маневри, по възможност - изненадващи за него и по възможност - печеливши.

За целта е добре да си шахматист, математик или нещо такова. Във всеки случай с дотатъчно високо IQ, за да калкулираш предварително всички евентуални атаки към себе си и да имаш варианти за действие. От вторник следобед като такава фигура се очерта Васил Божков, който вече е пълноправен политически играч.

Въпросът е дали срещу бившия хазартен бос са възможни и други атаки. Вероятно не, защото каквото имаше - то вече беше използвано. Трите дела срещу него обхващат цялата палитра, в която можеше да бъде обвинен. И в интерес на истината, към момента той си изиграва картите добре премислено. Или ако се върнем към шахматната метафора - може да им даде шах с пешката.

Както писахме малко по-рано, в столичния 25 МИР ще се разгори лидерска битка и беше малко празно без "Център"-а на Божков там. Той сякаш е изчаквал последния момент, за да обяви, че влиза в лидерската битка. Още: Лидерските битки за София: Добро наместване, но кофти Фън шуй

Това е знаково, защото ще се сблъска челно с Бойко Борисов и ще има възможност да се съизмери. В скоби само ще отбележим, че в 25 МИР Борисов е цел и за Нинова, и за Григорова, и за Хазарта, а сега - и за Божков. На пръв поглед - спукана му е работата. На втори обаче - нищо не се знае, той има достатъчно лостове за влияние и тези лостове години наред го държат на светло, вместо на топло.

Заявката на Божков звучи убедително, но с уговорката, че някой мисли, докато слуша. Колко процента от избирателите го правят, ще разберем скоро. Ето какво каза той буквално минути, след като партията му беше регистрирана за изборите: "Ще променим системата. Ще премахнем това статукво. Законите ще се спазват. Ще има ред в държавата. Ще прекратим корупцията. И най-важното - ако не можем да го направим това, понеже няма да имаме дотатъчен брой депутати в парламента, ще пречим на всичките им корупционни схеми. Защото те, каквото и да правят, всичко е в лична изгода. Тази шайка в парламента не мисли въобще за държавата и за населението. Нашата цел е българите да живеят добре, да се чувстват добре и да не искат да бягат от България и да градят живота си тук."

Подобни фрази са балсам за изтерзания електорат - въпросът е, че през многото години на Прехода те са си само думи. Ако иска да промени каквото и да било, Божков не трябва да допуска отстъпление от заявените позиции. Защото такова отстъпление вече имаше - още като беше в Дубай обеща, че с Пеевски ще се разправя лично. После, бидейки също като него санкциониран по "Магнитски", доста време мълча. В този отрязък Пеевски доби не само постоянно присъствие в повечето медии, но и стана съпредседател на ДПС. Още: За всички има място под Феномена. В скута му - тоже

И точно докато Божков мълча - в периода след ареста на Борисов, се случиха не особено видни неща, но пък са видни техните резултати. Ако смята това за обида към справедливостта, към себе си и към демокрацията, а и ако наистина иска да спечели, Божков трябва да играе ва банк. Да заложи всичко в тези избори. Защото после ще е късно. Борисов се връща със страшна сила, вече в симбиоза с Пеевски и това изглежда трудно за спиране.

"Не знам дали ще иска дебат с мен, но ми е любимец", каза Божков за Борисов пред журналисти, след като съдът отмени домашния му арест. И поясни, че за Пеевски не може да се докаже почти нищо, "но което твърдя, аз съм го видял и заставам зад думите си". Още:  "Той ми е любимец": Божков поиска предизборен дебат с Бойко Борисов (ВИДЕО)

На Божков му трябва кент флош роял в предизборното раздаване. Иначе гори, защото нов шанс едва ли ще има. А и тези, които са се наточили срещу Пеевски, но наистина, а не на думи, са вече твърде малко.

Автор: Евелина Гечева

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МНЕНИЯ:

Български прогнози се сбъдват: Стотици милиони, за да няма съд за лекарства с риск от рак

Баламосват ни с тока: А защо плащаме по 1 млн. лв. дневно на Турция за газ, който не вземаме?

Антибългаризмът е кривият макарон, през който Скопие гледа ЕС

Машина на времето: Руско знаме пред българска община

Как се закрива държава? Лесно - даваш я на некадърници да я управляват

Паркирането по "Патриарха" - скоро и двуетажно

"Колкото си по-прост, толкова ще си по-успешен" - учат ни арогантни политици с вулгарно говорене

Въглищата, миньорите и токът: Предизборни кебапчета

"Синя зона" и в неделя? Червен светофар за зелените мислители

Свободата е върха на копието, не на копейката

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com