Делото за кюлчетата и пачките в чекмеджето на Борисов е прекратено

11524
Делото за кюлчетата и пачките в чекмеджето на Борисов е прекратено
Снимка: Колаж/Actualno.com

Софийската градска прокуратура тихомълком е прекратила наказателното производство за снимките с пачките евро и златните кюлчета в чекмеджето на бившия премиер от ГЕРБ Бойко Борисов. Това съобщава „Биволъ“, позовавайки се на постановление от държавното обвинение, с което разследващата медия се е сдобила.

Малко по-късно главният прокурор Иван Гешев потвърди новината пред БНТ. "Наказателното производство е прекратено на 10 май, като към този момент главен прокурор беше Борислав Сарафов, аз се намирах в Съединените щати, във Вашингтон. Делото е на специален надзор. Дадени са указания за извършване на служебен контрол върху постановлението от Върховна касационна прокуратура. Това срутва мита за всемогъщия и силен главен прокурор", допълни топ обвинителят.

Евродепутат на ГЕРБ за снимките от спалнята на Борисов: Всеки може да прочете експертизата на прокуратурата и да анализира

"Вие имате документите, които са от българската прокуратура. Всеки може да ги прочете и да си направи своя анализ. 1000 пъти беше казан...

ОЩЕ: Гешев потвърди за стоп на делото с кюлчетата, прехвърли отговорността на Сарафов

„Биволъ“ представи 4 страници от прокурорското постановление от 10 май 2023 г. То е изпратено и до Върховната касационна прокуратура, както се вижда от документа. Би мого да бъде ревизирано от Софийската апелативна прокуратура.

От снимките на документите не се вижда с какви мотиви наблюдаващият прокурор е прекратил производството, а и името му не е цитирано. Ако се съди от информация от този март, наблюдаващ прокурор е Ивайло Петров, който не е избран на случаен принцип, каквото е законовото изискване, пише в. „Сега“.

Преписката под номер 10019/20 г. на СГП е образувана на 16 юни 2020 г. след самосезиране по информация в медиите. Първо наблюдаващ прокурор е Боряна Бецова, определена на случаен принцип. В началото на юли са назначени още двама прокурори, но без случаен подбор – Вихра Попхристова и Ивайло Петров, командировани малко преди това от по-ниско ниво в прокуратурата. С постановление от 29 юли 2020 г. тримата прокурори образуват досъдебно производство, което се води за незаконно използване на специални технически средства и за престъпление против правосъдието. Не е образувано дело за корупция.

На 6 октомври 2020 г. Борисов е разпитан по делото от прокурорите Петров и Попхристова. В хода на разследването от екипа наблюдаващи прокурори остава единствено Ивайло Петров, тъй като Попхристова е върната обратно в Софийската районна прокуратура, а Бецова е командирована на по-високо ниво - в Софийската апелативна прокуратура.

В. "Сега": Борисов се изпусна за кюлчетата, но Гешев не го проверява как се е сдобил с вътрешна информация

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов изпадна в любопитна и будеща още повече съмнение ситуация, свързана с разследването на снимките със златн...

ОЩЕ: Борисов проговори за снимките от спалнята си пред немско издание

По-късно държавното обвинение спря разследването, защото не успя да открие автора на снимките. В съобщението на прокуратурата тогава се казваше, че е извършена техническа експертиза, която показала, че са манипулирани датите на снимките, но не и резолюцията, сенките и други детайли. Прокуратурата отказа да отговаря дали банкноти с такива серийни номера са били отпечатани, както и коя е жената, която Борисов твърди, че е сложила предметите в шкафчето – добила известност като „Мата Хари“.

През юли миналата година в Европейския парламент цитираха именно експертизата на прокуратурата, като твърдяха, че не самите снимки са манипулирани. Председателстващият комисията по бюджетен контрол на ЕП Томаш Здеховски от ЕНП заяви, че получил данни за това – базирани изцяло на петорна компютърна експертиза, назначена от българското държавно обвинение.

ОЩЕ: Елена Йончева: В писмото на прокуратурата към ЕП никъде не пише, че снимките с кюлчетата са манипулирани

Миналия ноември Борисов се изпусна за кюлчетата, но главният прокурор Иван Гешев не го провери как се е сдобил с вътрешна информация.

А един мармот завива кюлче

Политическата дандания, както и политическата тишина, винаги раждат подозрения. В нашия случай дандания е даже меко казано. Не спряха п...

През март 2023 г. експертизи установиха, че част от банкнотите на снимките са истински. 

Сега с прекратяването на делото наблюдаващият прокурор е постановил и "да бъдат върнати на началника на НСО (или оправомощен от него представител на службата) два броя нощни шкафчета, идентични (един и същ модел), и двете на цвят "слонова кост".

В изтеклите части от постановлението са описани "общо седем снимки, на които се вижда стая, обзаведена като спалня – с легло и нощно шкафче, върху което е поставен предмет, наподобяващ пистолет, и легло, върху което лежи мъж, който прилича на Бойко Борисов".

Прокуратурата обаче продължава друго дело, в което е намесен Борисов и по което бе призован да дава показания отново преди дни - "Барселонагейт".

Кои пари да спре Борисов? Ами онези в чекмеджето, например

В типичен стил се обърна българският премиер към президента. Попита го кои пари да спре и изреди - за пенсионерите ли, за полицаите ли,...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Асен Василев: Борисов не е в положение да поставя условия

"Русия осъществява директно терористични операции в България": Бойко Ноев с предупреждение

Ицо Хазарта: ПП-ДБ трябваше да избира между боб и леща, а хората искаха пържола. В менюто пържола нямаше

ПП: Парите за "Мини Марица Изток" ще се окажат недопустима държавна помощ

Премиерът с 11 000 лева заплата - на планина за Лазаровден и Цветница (СНИМКИ)

Прокуратура за предизборна употреба и бухалките на мутрите: Дълбоката държава през погледа на АКФ

"Асен Василев прибра 5,4 милиарда лева от енергетиката": Делян Добрев пак раздава присъди

Борисов: ПП фалшифицират документи, ще работя с тях само при доминираща роля на ГЕРБ

“Ченгеджийки номер“: Кирил Петков с първи коментар за фалшифицирането на документи

Главчев без заплата като външен министър, от каква сума се отказа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика