Безопасни ли са местата за спорт и почивка в Пловдив?

1262
Снимки: БГНЕС

Зловещото убийство на Виктория Маринова в Русе отново постави болезнения въпрос със сигурността на гражданите в населените места. Както вече е известно, тялото на младата жена бе намерено на изолирано място в парк край река Дунав, който е бил предпочитано място за спортуване на много хора от крайречния град. Подобни места има във всеки по-голям град в България. Кои са те в Пловдив?

На въпрос на Actualno.com към пресцентъра на ОД на МВР – Пловдив къде най-често се случват посегателства срещу личността в Пловдив, пресаташето Анелия Влахкинова ни отговори, че подобна статистика не се води. Факт е, че през последните години градът влезе в информационния поток с няколко новини за жестоки убийства, които обаче се случиха не на обществени места, а в жилищни сгради. Те бяха вследствие на лични взаимоотношения между нападател и жертва и при тях мотивът бе лесно откриваем.

С нова спортна площадка се сдоби пловдивско училище

С нова спортна площадка се сдоби училище "Петко Р. Славейков" в Пловдив. Спортното съоръжение, което е изградено с финансовото съдейств...

Поглеждайки малко по-назад във времето обаче, става ясно, че в Пловдив има едно тежко престъпление, което поразително много прилича на убийството в Русе. На 12 септември 2010-а година случайни минувачи откриват труп на жена в парк „Райчо Кирков“ в район „Южен“. При последвалия оглед се оказва, че тялото е на 45-годишната Роза Мачокова, камериерка в хотел край Пловдив. Разследването сочи, че жената е нападната, брутално изнасилена и убита докато е отивала на работа в ранни зори. Установено е, че тя била намушкана около 30 пъти с нож и с прерязано гърло. Личните вещи от дамската чанта разпръснати около нея, като не липсвало нищо - нито портфейлът с парите, нито телефонът. Около час след откриването на трупа в Първо РУ е отведен клошарят Янко Шандъков, който признал, че е извършил зверството. Няколко месеца по-късно обаче, той се отказва от показанията си като твърди, че са му изтръгнати със сила. Оказва се също и че генетичният материал по жертвата не съвпада с този на Янко и той е пуснат от ареста, а друг заловен за ужасяващото престъпление и до ден днешен така и не е открит. Според съпруга на Роза Мачокова, дори да не е отговорен за убийството, скитникът знае добре кой го е извършил, тъй като е бил в същия парк през нощта. Янко обаче упорито твърди, че не знае нищо и 8 години по-късно възмездие за страшното престъпление няма.

Днес паркът, в който се разигра ужасът, е неузнаваем. В него беше направен огромен ремонт, поставени са десетки лампи, видеокамери, има изградена сцена, фонтан и ограда, а деца огласят квартала с игрите си до късно. Подобно е положението с много паркове в Пловдив. Повечето от тях са оборудвани с ново осветление и видеонаблюдение, целта на което е да предпазва не само почиващите в тях, но и детските и фитнес площадки, които са чест обект на вандалски актове.

Като цяло в Пловдив има немалко места за спортуване и отдих и сред най-предпочитаните са Гребната база и парк „Лаута“. Преди години те бяха неприветливи и хората избягваха да ходят в тях през тъмната част от денонощието. В последните години това обаче се промени. Сега алеята по Гребната база е осветена, има поставени камери, а мястото е все по-оживено заради изграждането на Младежкия център, бъдещата зоологическа градина и „Розариума“, като самият парк също разполага със собствено осветление и видеонаблюдение.

Подобно е положението и в парк „Лаута“. Тук централната алея е изключително добре осветена, а по нея са разположени камери. Що се отнася до видеонаблюдение може да се каже, че центърът на града е едно от най-сигурните места в Пловдив. Под 24-часово наблюдение са почти цялата Централна градска пешеходна част със знаковите за Пловдив квартал Капана, Стария град, Цар-Симеоновата градина и археологическите разкопки. Служителите на „Общинска охрана“ могат в реално време да предупредят органите на реда за нередност и те да реагират незабавно, а сигналите по телефона и видеозаписите се запазват. Освен това се следят и всички 11 входно-изходни артерии на Пловдив. Камерите, които са от най-висок клас, следят и записват номерата на автомобилите и сигнализират, ако разпознаят МПС, което е обявено за издирване. Това става както в светлата част на денонощието, така и в тъмната. Предаването на информацията е защитено, а камерите правят и 24-часов запис на място. С периметрови охрани и видеонаблюдения са оборудвани и почти детските градини в Пловдив. По основните кръстовища в града също има разположени 24 камери с 360-градусово заснемане, записите от които при нужда могат да се използват за разкриването на престъпления.

Глобиха нарушител заради изхвърлена торбичка от автомобил по видеозапис в Пловдив

Акт за нерегламентирано изхвърляне на отпадъци от движещ се автомобил отнесе гражданин от Пловдив. Нарушението е заснето от видеор...

От община Пловдив предвиждат разширяване на системата за видеонаблюдение. Догодина покрай събитията около Европейската столица на културата се очаква Пловдив да посрещне над 2 милиона души от цял свят. Това задължава властите в града да се погрижат за тяхната сигурност и да направят всичко възможно всички – туристи и местни жители да се чувстват в безопасност.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com