Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

И втората извънредна сесия за панаира в Пловдив се провали

09 януари 2023, 10:45 часа • 1533 прочитания

И втората извънредна сесия на Общинския съвет в Пловдив, насрочена за днес, се провали. Единствената точка в дневния ред на заседанието бе промяна на решението местния парламент от 19 декември, прието с гласовете на ГЕРБ и на автентичното местно БСП, с което на практика бизнесменът Георги Гергов придобива над 79% от капитала на дружеството "Пълдин Туринвест", стопанисващо Пловдивски панаир.

От нужните за кворум 26 съветника, за да започне заседанието, в 9 часа се регистрираха 19. Председателят на местния парламент Александър Държиков (ГЕРБ) отложи началото за след един час за попълване на кворума. Вписаха се обаче 21 съветника.

Освен от групата на "Демократична България", ВМРО, "Ние, гражданите", "Коалиция България", "Земеделски съюз", един нечленуващ, които бяха вносители на докладната, присъстваха и от "Съюз за Пловдив".

По молба на участници в заседанието председателят прочете поименно всички присъстващи, като уточни, че от ГЕРБ отсъстват 16 съветника, от Автентична лява БСП – 7, от Земеделски съюз – 3, и нечленуващи – 3.

Искането за свикване на извънредно заседание се провали и на 3-ти януари. 17 съветници предложиха за втори път да не се дава съгласие за увеличение на капитала на "Пълдин Туринвест" АД чрез апорт на 16 314 400 акции на община Варна. Мотивът им е, че по този начин ще се намали участието на община Пловдив в смесеното дружество и съответно в "Международен панаир Пловдив". Според тях в същото време ще се вдигне делът на бизнесмена Георги Гергов.

За днес от 13 часа е насрочено заседание на Общото събрание на акционерите в "Пълдин Туринвест".  

Община Пловдив притежава в него 25% от капитала, Георги Гергов – 75%. В момента капиталът на "Пълдин Туринвест" е 177 984 899 лева, а с апорта на Варна ще се вдигне на 194 299 299 лева.

В края на миналата година ГЕРБ и колегите им от Автентична лява БСП взеха решение за увеличение на капитала. Според тях община Пловдив няма да загуби от участието на двете общини в "Пълдин Туринвест" и в Панаира.

ВСИЧКО ПО ТЕМАТА - ТУК!

Анита Чолакова
Анита Чолакова Отговорен редактор
Новините днес