Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кметът на Пловдив се срещна с новия китайски посланик

06 юли 2024, 13:31 часа • 1607 прочитания

Задълбочаване на сътрудничеството между Пловдив и Китай в сферите на икономиката, туризма, земеделието и образованието беше темата на разговор между кмета Костадин Димитров и посланика на Китайската Народна Република Н. Пр. Дай Цинли.

„Пловдив е най-големият индустриален център в България, който привлича много чуждестранни инвестиции. В лицето на Община Пловдив ще намерите партньор, с който винаги може да си сътрудничите, и ще се радвам допълнително да развием нашите взаимоотношения“, приветства кметът Костадин Димитров.

Посещението на Н. Пр. Дай Цинли е по повод 75-ата годишнина от установяването на дипломатически отношения между България и Китай и е свързано с няколко конкретни инициативи.

Кметът и Нейно превъзходителство обсъдиха задълбочаване на местното сътрудничество между Пловдив и побратимените китайски градове Чанчун и Шънджън. Тема на разговор беше и предстоящото дарение на стотици божури от град Хъдзъ, които до септември месец ще бъдат засадени на подходящо място в града, а събитието ще бъде отбелязано с официална церемония.

От китайското посолство отправиха покана към Община Пловдив за участие на изложение за внос на продукти в Шанхай, което цели да популяризира чуждестранни стоки на китайския пазар.

В края на срещата Н. Пр. Цинли предложи Пловдив да бъде домакин на фестивала на „Драконовите лодки“ през 2025 година, който е традиционен празник в Китай.

Още: Международен фолклорен фестивал превзема Пловдив

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес