Музикаутор: Община Пловдив отново нарушава Закона за авторското право, този път за концерта за откриването на стадион "Христо Ботев"

1270
Музикаутор: Община Пловдив отново нарушава Закона за авторското право, този път за концерта за откриването на стадион "Христо Ботев"
Снимка: Музикаутор

Поредно музикално събитие, организирано от Община Пловдив, е планирано да се проведе, без да бъдат уредени авторските права, каквито са изискванията на Закона за авторското право и сродните му права. За това сигнализират от "МУЗИКАУТОР".

На пресконференция с участието на г-н Здравко Димитров – кмет на Община Пловдив, бе анонсирано празничното откриване на стадион "Христо Ботев". Спортното съоръжение е собственост на Община Пловдив, а за ремонта му са разходвани над 45 милиона лева публични средства. Програмата за неговото откриване включва и концерт зад Южната трибуна.

В нарушение на закона Община Пловдив няма разрешение за публичното използване на музиката в това събитие, което следва да бъде издадено от МУЗИКАУТОР в качеството му на организация за колективно управление на права.

Неизпълнението на законовите изисквания вече е практика за общинската администрация и се отнася за огромен брой събития, организирани от нея. Сдружението на автори, композитори и музикални издатели многократно е изпращало уведомителни писма до общината и до "Фондация Пловдив 2019" за законовата необходимост авторските права за публичното използване на музиката да бъдат предварително и писмено уредени с правоносителите, но до момента среща единствено незаинтересованост и неглижиране на въпроса.

"Изправени сме пред абсурдната ситуация орган на изпълнителната власт, който отговаря за провеждането и спазването на държавната политика на местно ниво и отгоре на това има вменени контролни функции по спазването на Закона за авторското право и сродните му права, да е нарушител на същия закон", подчерта изпълнителният директор на МУЗИКАУТОР Иван Димитров.

Той посочи още, че МУЗИКАУТОР ще продължи да отстоява правата на авторите на интелектуален труд, а тяхното гарантиране е основа за формирането на ценностната система на бъдещите поколения и необходима стъпка в отключването на потенциала на културната сфера.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com