Народна библиотека "Иван Вазов" в Пловдив буди ума на хората вече 140 години

14159
Народна библиотека "Иван Вазов" в Пловдив буди ума на хората вече 140 години
Снимка: НБ " Иван Вазов"

Днес, в Деня на народните будители, Народна библиотека "Иван Вазов" в Пловдив прави подарък за своите читатели- издава безплатни карти за следващата година. Това е поощрение и покана за нови посещения, продължение на една традиция, която датира от 140 години.

Най- голямата публична библиотека в България е създадена през 1879 година в Източна Румелия по личната инициатива и с усилията на възрожденеца Йоаким Груев, тогава директор на Дирекцията на Народното просвещение. Тогава, в периода, когато Пловдив е столица, тук живеят и творят Найден Геров, Йоаким Груев, Константин Величков, Христо Г. Данов. По-късно идват Иван Вазов, Петко Славейков, Петко Каравелов, Захари Стоянов. 

Идеите на Йоаким Груев, Константин Величков и Петко Каравелов, които стоят в основата на създаването на библиотеката, са тя да бъде общообразователна, универсална и да има функции на научен институт. По тази проекция библиотеката се развива и до днес. След Съединението Народната библиотека в Пловдив наравно с Народната библиотека в София попадат в полето на два указа от 1887 и 1897, според които всяка новоиздадена българска книга се депозира в тях, така те имат пълен архив на българското книгоиздаване. В архива на Народната библиотека в Пловдив са и изданията на периодичния печат, както и ръкописна и възрожденска книжнина, уникални колекции от редки и ценни издания. През 1886 г. започват книгообменни връзки в страната, а от 1909 г. с чужбина. През 1904 г. започва издаването на Годишник.

Днес Пловдивската народна библиотека е общодостъпна универсална научна библиотека с фонд от 1 925 000 библиотечни документа. Годишно се реализират ок. 120 000 посещения и се заемат ок. 295 000 библиотечни документа. Библиотеката притежава богат универсален фонд от научна, художествена литература, ръкописи, палеотипи, старопечатни, редки и ценни издания, богат справочен фонд, български и чужди периодични издания, аудиовизуални и електронни документи, оригинални произведения на изкуството, лични библиотеки.

Дълги години Народната библиотека се помещава в днешния Музей на Съединението - сграда, строена първоначално за нуждите на Народното събрание на Източна Румелия, но така и не използвана за тази цел. През 70-те Пловдив строи нова голяма сграда до Цар Симеоновата градина, в която Народна библиотека "Иван Вазов" се намира и сега. 100 години след началото започва работа по автоматизиране на библиотечно- информационните процеси чрез система за автоматизирано информационно обслужване, а бурното навлизане на новите технологии днес дават израз в дигитализиране на писменото богатство и разширяване на достъпа на читателите. Освен дигитален център, днес библиотеката поддържа два чуждоезикови културни центъра Deutscher lesesaal и American Space, лаборатория за консервация и реставрация, издателство, книговезница и дигитална печатница.

В живота на Народна библиотека "Иван Вазов" в Пловдив присъстват не само книгите- традиционно тук има клубни форми, музикално- образователни цикли, изложби, срещи с творци и артисти. С образователна цел се ползва филмотеката, съдържаща 600 игрални филми, съхраняват се уникални краеведски сбирки и издания- плакати, материали за колекции и изложби на пловдивски художници, снимки и аудиозаписи от премиери от Драматичния и Кукления театър, Оперното филхармонично дружество, проекти на декоративно- монументални произведения на пловдивски художници.

Тази година с редица прояви като научни конференции, кръгли маси, изложби и концерти Народна библиотека "Иван Вазов" отбелязва 140-тата си годишнина, а идеите, заложени в началото, продължават да се реализират с възрожденски дух и с помощта на новите технологии. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЛОВДИВ:

След рекордно скъпия PR-договор пловдивска болница тегли кредит от 27 млн. лв.

Рали състезател каза как се е стигнало до зверската катастрофа в Пловдив

Тежко остава състоянието на двамата пострадали след смъртоносната катастрофа в Пловдив

Световноизвестният цигулар Светлин Русев омая пловдивската публика

Загиналият младеж в Пловдив е син на служител в КАТ

Тежка катастрофа в Пловдив, двама младежи са загинали

С Дионисиево шествие бе открито десетото юбилейно издание на „Дефиле вино и гурме“ (СНИМКИ)

Над 40 предложения от 16 държави се включиха в конкурса на община Пловдив за бившата сграда на БНБ

Кметът на Пловдив каза каква е съдбата на паметника на Альоша в града (СНИМКИ)

За първи път в Пловдив уличният фестивал 6Fest с паралелна градска програма

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Пловдив