Обвиненият в злоупотреба генерал от Карлово подава оставка

4864
Обвиненият в злоупотреба генерал от Карлово подава оставка

Командирът на 61-ва Стрямска механизирана бригада в Карлово бригаден генерал Димитър Шивиков се очаква днес да подаде рапорт за напускане, предаде БНР.

Причината е, че прокуратурата му е отнела допуска за класифицирана информация, тъй като срещу него се води разследване за превишаване на служебните правомощия. По закон в следващите 3 години той няма право да получи нов допуск. Щом няма право да работи с класифицирана информация, командирът не може да изпълнява служебните си задължения.

В Карлово вървят подписи в подкрепа на обвинен в злоупотреба генерал

Подписка в подкрепа на командира на 61-ва Стрямска механизирана бригада се учреди в Карлово, под надслов: "Да защитим честта на брига...

Генерал Шивиков потвърди информацията пред радио Пловдив. "Очаквам днес разговор с военния министър Николай Ненчев и след това ще обявя официално решението си", заяви той.

Тази вечер военнослужещите от 61-ва бригада организират митинг в подкрепа на командира си. В 18 часа те ще се съберат пред читалището в Карлово като цивилни лица, за да изразят гражданската си позиция под мотото "За нашия командир".

Преди няколко седмици прокуратурата започна разследване срещу ген. Шивиков по обвинение, че на 12 март е карал четирима военнослужещи да ремонтират служебния му апартамент и така е превишил служебните си правомощия.

В края на април започна събирането на подписи в подкрепа на командира на 61-ва Стрямска механизирана бригада. Надсловът беше: "Да защитим честта на бригаден генерал Димитър Шивиков! Един достоен български офицер, истински патриот и родолюбец!".

Бригаден генерал на съд заради използване на войнишки труд в своя изгода

Софийска военно-окръжна прокуратура повдигна обвинение на бригаден генерал Димитър Шивиков за злоупотреба със служебно положение пре...

Подписите си под призива в защита на генерала вече поставиха кметът на града д-р Емил Кабаиванов, председателят на Общинския съвет Стойо Карагенски, зам.-кметовете Антон Минев и Данка Зидарова-Люртова, секретарят на общината, служители от общинска администрация и карловци. Подписите се събират на централния площад "20 юли" в Карлово.

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com