Пловдивския филологически факултет изпълни проект за близо 250 хил. лева

14073
Пловдивския филологически факултет изпълни проект за близо 250 хил. лева

Връзката между бизнеса и хуманитарното образование е не само възможна, но и необходима за Филологическия факултет на Пловдивския университет. За нас е от значение каква е професионалната реализация на възпитаниците ни. Наясно сме с факта, че бизнесът изпитва остра нужда от подготвени служители и профилът на нашите студенти би могъл отлично да запълни тази ниша. 

Това съобщи днес по време на заключителната пресконференция на проекта „Пазарно ориентирани модули в хуманитарните професионални направления” неговият координатор,  доц. д-р Петя Бъркалова, зам.-декан на  Филологическия факултет на ПУ „Паисий Хилендарски“. Тя подчерта, че целта на проекта, стартирал рпрез 2013 г., е да създаде условия на младите хуманитаристи да придобият необходимите компетенции, с които стартът им в бизнес средата да бъде по-успешен. 

И в Съединение бедстват

В Община Съединение бе обявено бедствено положение заради проливните валежи. Това съобщи кметът Георги Руменов, цитиран от "Фокус". Мя...

В резултат на реализирането на проекта, както и за да отговори на търсенето в нововъзникващите образователни ниши, Филологическият факултет разкри новите специалности „Лингвистика с маркетинг” и „Лингвистика с бизнес администрация”. В тях се подготвят специалисти с два чужди езика, мениджърски способности и умения в областта на бизнес администрацията, разказа деканът на факултета доц. д-р Живко Иванов. Заедно с него и доц. Козарова, ръководител проекта, резултатите от успешно приключилия проект представиха още   техническият изпълнител Мария Гуджева, финансистът д-р Весела Казашка и представители на партньорските организации, с които съвместно се изпълни проектът – компанията за аутсорсинг услуги „Софика Груп“ АД и електронната медия „Под тепето“ ООД. 

Проектът по Договор №BG051PO001-3.1.07-0024 „Пазарно ориентирани модули в хуманитарните професионални направления” се реализира с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2007-2013, съфинансирана от Европейския социален фонд на Европейския съюз по Схема  BG051PO001-3.1.07 „Актуализиране на учебните програми във висшето образование в съответствие с изискванията на пазара на труда”. Общата му стойност е 249 923,67 лв., а продължителността на изпълнение – 20 месеца, каза доц. Козарова. 

Тя обясни, че е създадена действаща връзка между висшето образование, научните изследвания и бизнеса – т. нар. три страни на „триъгълника на знанието”. Целта на този  подход е да се помогне на студентите да си изградят нагласи за управление на собствената кариера чрез досег до компании с иновативен потенциал по време на следването. 

Пловдивска опера кани на баладична вечер с Петър Салчев, Мирослава Кацарова и чаша вино

В навечерието на най-красивия празник - Рождество Христово, пловдивчани ще могат да се насладят на едно красиво и мечтателно музикално ...

От обновяването на програмите ще се възползват 2000 студенти от двете хуманитарни направления, по които се обучават студентите във Филологическия факултет: „Филология” и „Педагогика на обучението по...”. В тях са включени над 42 специалности и профили, в които академичните знания са адаптирани и надградени  в съответствие с динамиката на потребностите на пазара на труда чрез създаване на пазарно ориентирани модули в учебните планове и програми, подчерта доц. Козарова. 

Сред модулите са комбинациите от чужд език - немски, английски, гръцки, турски и др., в бизнес среда; публична комуникация; медии и журналистика; презентационни умения; бизнес етикет и кореспонденция; управление на времето, разказа доц. Козарова. Тя уточни, че вече са изготвени учебните материали и програми за английски, немски, френски, испански, италиански, руски, полски, чешки, сръбски, новогръцки и турски и още от втория семестър на миналата учебна година е започнало обучението по тях, като дори завършващите през първата година на проекта студенти се възползваха от част от ориентираните към бизнеса нововъведения. Новите специалности – „Лингвистика с маркетинг” и „Лингвистика с бизнес администрация”, също започват апробиране във времевата рамка на действие на проекта – 20 месеца. 

Стремежът на екипа по проекта „Пазарно ориентирани модули в хуманитарните професионални направления” бе реализиране на образование, водещо до икономика на знанието, като се създаде широк набор от езикови компетенции, но също така и рефлекси за динамиката на пазара, предприемачески дух и социални ангажименти. Младите хора не просто да се стремят да си намерят работа, а с постигнатите квалификации да създадат работа за себе си и за другите, обобщи философията на проекта деканът на Филологическия факултет доц. д-р Живко Иванов. 

Преди разкриването на специалностите „Лингвистика с маркетинг” и „Лингвистика с бизнес администрация”, вече имахме обратна връзка с наши студенти, завършили първите випуски на специалности, означени като „Български и чужд език”, „Два чужди езика” и „Приложна лингвистика”, разказа доц. Иванов. Тяхната професионална реализация във фирми като BulWork, „Софика груп” АД и „Под тепето” ООД, както и отделни връзки с Liebher, Shneider, EVN и други големи компании в Пловдив и в Южна България демонстрира връзката между висшето филологическо образование и пазара, потребяващ специалисти с владеене на роден и чужд език, както и на специалисти с няколко езика в комбинация, подчерта Деканът. 

Серия от дебати за култура се проведе в Пловдив

В четири поредни четвъртъка на 6, 13, 20 и 27 ноември в зала „Лотос“ в Пловдив се проведоха серия от дебати в рамките на пр...

Линията на факултета съвпада със стратегията на ПУ „Паисий Хилендарски“ и Община Пловдив за създаване на технологични паркове и иновативни клъстери, които да развият икономиката на региона, а това няма да е възможно без специалисти с езикови и добавени към тях допълнителни компетенции като аналитични умения, комуникационни умения, офис култура, бизнес умения, основни компютърни умения, социална грамотност, обясни доц. Бъркалова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com