С грандиозно шоу на уникална за България сцена откриват Пловдив 2019

3876
С грандиозно шоу на уникална за България сцена откриват Пловдив 2019
Снимка: Actualno.com / Елин Андреев

На висока 25-метра сцена ще бъде официалното откриване на събитията за Пловдив - Европейска столица на културата. То ще се състои на 12 януари 2019-та година, като се очаква сред официалните гости да бъде и председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Истинска кула ще бъде издигната върху двете платна на булевард "Цар Борис Трети Обединител" над подлеза на "Гладстон" в центъра на града. Тя ще бъде във формата на зикурат, а публиката ще бъде разположена от всички страни около нея. Очаква се на официалното откриване да присъстват над 50 000 души.

Картини оживяха на фасадата на къщата-музей на Златю Бояджиев в Пловдив (СНИМКИ)

Уникална лазерна визуализация на картини на Златю Бояджиев имаха възможност да наблюдават пловдивчани и гости на града в продължение на...

На уникалната сцена ще има няколко нива, на които ще се изявяват артисти, певци и музиканти. Два подиума от по 125 метра по булеварда — от север на юг — ще приближат шоуто по откриването по-близо до посетителите. Центърът на сцената на подиума ще бъде кула. Три огромни видео ленти визуално ще изобразяват гривните със символа #together на сцената. Обръчите обграждат цялата скулптура на три различни нива, създавайки изключителна медийна скулптура.

Паралелно с това на различни места в центъра ще има и съпътстващи събития - в „Капана“, по Главната улица, на площад „Централен“,  и може би на площад  „Съединение“. Планиран е и панаир на храната, където местните ресторантьори да направят различни презентации. Програмата за откриването ще продължи над три часа, като е разделена тематично в няколко акцента. 30 минути са предвидени за речите на официалните гости, после 40 минути ще бъде спектакълът на сцената, а след това ще има двучасово DJ шоу.

"Обсъждаме различни варианти за пропуск на хората, които ще присъстват на откриващото събитие. Очакваме много граждани да присъстват, както и официални гости. Отправили сме покани до председателя на Еврокомисията, както и до кметове на европейски градове, като вече имаме потвърждение от кмета на Дрезден", съобщи кметът на Пловдив Иван Тотев.

Планирано е над 360 проекта и инициативи да съпровождат програмата на Пловдив като Европейска столица на културата през 2019 г. Тя е разделена в четири тематични платформи. Първата –  „Сливане“ цели премахване на етническото разделение в града. Нов живот на забравените богатства в Пловдив дава втората платформа – „Трансформиране“. Възрастните предават на младите старите традиции в поредица от събития, наречени „Възраждане“. Четвъртата платформа „Релакс“ насочва жители и гости на града към почивката. Пловдив е първият български град, който взима участие в инициативата.

Съюзът на архитектите пита пловдивския кмет защо новата Художествена галерия няма предвиден паркинг?

Отворено писмо на тема лоши практики в обществените поръчки при изграждане на значими за градския облик на Пловдив сгради изпратиха от ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com